Czech Bar Awards 2016 rozdány

19. října 2016
Foto: archiv Bar Awards
Novoměstská radnice v úterý patřila tomu nejlepšímu z barové scény. Časopis Barlife tam již v devátém ročníku ocenil ty nejzajímavější bary a kavárny v Čechách.

Vlastně v Čechách a na Moravě, měli bychom správně říct, protože dřívější dominance Prahy je ta tam a mezi nominovanými se čím dál víc objevují podniky mimo hlavní město. A nejen mezi nominovanými: brněnský Super Panda Circus letos dokonce vyhrál v hlavní a nejprestižnější kategorii Nejlepší cocktail bar (a porazil tak svou starší sestru Bar, který neexistuje i novější Spirit Bar, oba rovněž z Brna, stejně jako pražské L'Fleur a AnonymouS).

Na pódium si pro cenu šli ten večer už podruhé, protože předtím ještě obhájili loňské prvenství v kategorii Nejlepší design. Radost byla v obou případech nefalšovaná. Nevím, který z jejich pražských barových kolegů měl to potěšení hostit jejich oslavu, ale podle energie sálající z pódia tam muselo být hodně živo.

Pištící baristky & Co.

Dvakrát bodoval i nově otevřený Le Valmont. Opulentní pařížský styl na Uhelném trhu oslovil porotu nejen v tradičně různorodé kategorii nováčků (nominovány byly také hip Jam & Co. z Krymské, Kavárna, co hledá jméno, posh Prolog Bar a českobudějovická Žlutá ponorka), ale rovnou i jako Nejlepší klub.

Ocenění Nejlepší pivní bar připadlo dalšímu zástupci brněnského nočního života – po loňském vítězství olomouckého Black Stuffu se cena stěhuje do Pivária Zelená Kočka (které tak předběhlo mj. ambientí Lokál Dlouhááá nebo brněnskou instituci Na stojáka). Emoce v publiku (my ears, tyhle pištící baristky!) vyvolala kategorie Nejlepší kavárna, ve které stálice EMA a Café Lounge porazil nejmladší podnik z pětice nominovaných, dejvická kavárna Místo.

Jako vždy bez emocí se naopak obešla kategorie Nejlepší hotelový bar; připadla The Bourbon Baru z pražského Marriottu. Od té doby, co už nemůže vyhrávat Black Angel's, uvedený do Síně slávy, mi v téhle kategorii schází něco, co by člověka fakt chytlo za srdce (a játra... možná naštěstí). Na český ekvivalent The Artesianu (nebo ještě líp, hip berlínského Michelbergeru) si zkrátka asi budeme muset ještě chvíli počkat.

A nejlepším barmanem se stává...

Jediná kategorie, v níž nerozhoduje odborná porota, ale samotní barmani, je ocenění pro nejlepšího z nich: letos patří Ondřeji Hniličkovi. Patrně k tomu přispělo jak jeho dojemné představení v českém kole letošního Diageo World Classu, tak dlouhodobě špičkové působení v pražském Hemingway Baru.

Organizátoři tentokrát vyhlásili Czech Bar Awards netypicky o měsíc dřív, jako součást Prague Bar Show. Dá se to brát jako dobrá zpráva, protože jsme tak získali – my, fanoušci mixologie – výrazně víc času na otestování vítězů i nominovaných, což se v nabité předvánoční sezoně hodí. Takže vzhůru do barů – twisty na negroni i infuze, domácí bitters a podivné servírovací nádoby už na nás čekají!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.