Facebook

Dezert jako poleno

408
15. prosince 2017 Autoři: Martina Píšová a Petr Jansa pro Esprit LN Foto: Petr Karšulín pro Esprit LN

Kdysi házeli Francouzi do krbu poleno a podle uhlíků předpovídali, jak bude příští rok hojný. Dnes tenhle zvyk, později zakázaný Napoleonem, připomíná dezert Bûche de Noël. Jak ho letos připravili cukráři z Votre plaisir?

Bûche de Noël je tradiční francouzský vánoční dezert ve tvaru polena. Ve Francii se totiž kdysi o Vánocích pálilo poleno z dubu, buku, jilmu nebo třešně. Lidé mu žehnali, zdobili ho stuhami a polévali vínem. Po modlitbě praštili do hořícího polena kleštěmi a podle toho, na kolik se rozpadlo uhlíků, odhadovali hojnost sklizně. Množství jisker zase předpovídalo počet kuřat.

Přítrž téhle tradici učinil Napoleon Bonaparte. Měl za to, že komínem vstupují do domu  nemoci, a zakázal během zimy Pařížanům v krbech cokoliv pálit. Jeden z cukrářů tehdy přišel s nápadem nabízet o svátcích dort připomínající právě poleno. A vznikla tradice.

Drží se jí i cukráři z Votre plaisir a už šestým rokem pro své zákazníky pečou Bûche de Noël ve dvou variantách. Letos je to čokoládové „poleno“ s banány a karamelem a vanilkové s vlašskými ořechy. Objednávky přijímají do pondělního rána na telefonním čísle 737 509 106. Rozvoz nebo vyzvednutí budou možné 22. a 23. prosince. Cena za celý dezert (8 porcí) je 1190 Kč.

Jak na bûche de Noël doma?

Bûche de Noël

Doba přípravy:

1,5 hodiny + pečení a chlazení

Těsto

  • 50 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílků50 g žloutků
  • 50 g mandlové mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 10 g kakaa
  • 5 g kukuřičného škrobu
  • 1 g soli

První krém

  • 500 g smetany ke šlehání (35 % tuku)
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 g soli

Druhý krém

  • 60 g žloutků
  • 20 g třtinového cukru
  • 160 g smetany ke šlehání (35 % tuku)
  • 60 g hořké čokolády
  • 50 g cukru krupice
  • 240 g banánů

Poleva

  • 10 g plátkové želatiny
  • 130 g smetany ke šlehání (30 % tuku)
  • 225 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 125 g vody

1. Nad vodní lázní rozpusťte máslo a hořkou čokoládu. Vyšlehejte bílky s cukrem a solí. Smíchejte mandlovou mouku s kukuřičným škrobem a kakaem. Když je sníh vyšlehaný, přidejte ho do čokolády s máslem a žloutky. Do sněhu vmíchejte suchou směs a nakonec i čokoládu. Hotové těsto nalijte na plech a pečte 10–15 minut na 180 °C. Po vychladnutí těsto nakrájejte na velikost formy polena.

2. Na první krém zahřejte smetanu a nalijte ji na hořkou čokoládu a sůl. Směs rozmixujte a uložte do lednice.

3. Na druhý krém smíchejte žloutky s třtinovým cukrem a solí. To vše nalijte k 35% smetaně a nad párou za stálého míchání zahřejte na 83 °C. Poté přidejte čokoládu a dejte do lednice. Krupicový cukr rozpusťte na karamel a přidejte na kostičky nakrájený banán. Když obě složky vychladnou, smíchejte je dohromady.

4. Nakonec připravte polevu. Želatinu namočte do studené vody. Třicetiprocentní smetanu, krupicový cukr, kakao a vodu přiveďte k varu, odstavte a přidejte vyždímanou želatinu. Vše rozmixujte a nechte vychladnout. Vyšlehejte čokoládový krém, dejte ho do formy, přidejte banánový krém s karamelem a na něj dejte tenký proužek piškotu.

5. Vrstvy opakujte a vše uložte do mrazáku. Ztuhlé před podáváním polijte polevou o teplotě 20 °C. Ozdobte čokoládou.

Text a recept převzaty z Espritu LN.

Jít cestou nejmenšího odporu? Nikdy!

Načíst další článek...