Doba zmrzlinová

9. května 2016
Foto: Jan Červenka
Pražský zmrzlinový svět se proměnil, když se v Rytířské ulici otevřelo první Angelato. To už od roku 2007 dokazuje, že i zmrzlina se dá dělat poctivě a že zmrzlinářství může být stejně vážený obor jako třeba kavárenství. Kde si dnes dáte skvělou domácí?

Zmrzlinář (Slezská 15)

Za značkou 2AD stojí rodina Darka Hrivňáka z Tuchlovic. Vystopovat jejich zmrzlinu v Praze byla donedávna docela detektivka. Mohli jste ji ochutnat jen v pár hip podnicích, třeba v kavárnách Můj šálek kávy, Místo nebo EMA espresso bar.

Letos v únoru si však Hrivňákovi na Vinohradech otevřeli druhou pobočku, kde mají zároveň nejvíc příchutí. A denně je obměňují. „Alfou a omegou naší výroby jsou kvalitní suroviny a to, že známe dodavatele. Hlavně žádná chemie! Když to nevoní, neberu to. Našemu produktu musíme sami věřit a musí mně nebo synovi chutnat,“ říká Darek Hrivňák.

I když je dnes trendem nabírat zmrzlinu špachtlí, ve Zmrzlináři zůstali u tradičního kopečkování. Kromě klasických porcí nabízejí i degustační; za jednu cenu tak ochutnáte rovnou pět příchutí. A které jsme si oblíbili my v redakci? Doporučujeme marcipánovou, perníkovou, kiwi, angreštovou a rakytníkovou.

Angelato (Rytířská 27, Újezd 24)

Je tu už od roku 2007 a proslavilo se odvážnými, doslova experimentálními chutěmi zmrzlin. Kromě stálých „klasik“ každý měsíc představují netradiční nebo sezonní variace. V dubnu to bylo fenomenální avokádo s kokosovým mlékem nebo olivový olej s bazalkou. Na květen si zatím připravili rebarborový sorbet.

Loni v létě otevřeli balkánští majitelé druhou pobočku na Újezdě. Ve slunečných dnech tu narazíte až na patnáctiminutovou frontu. Tahle zmrzlina ale za trochu čekání rozhodně stojí!

Tip!

Řekněte si o porci „půl na půl“ a sestavte si jeden kopeček ze dvou příchutí.

Crème de la Crème (Husova 12)

Karlova a Husova ulice jsou tak poseté turistickými podniky a obchody, že je těžké rozeznat, co je kvalita, a co jen předražená léčka na hosty z ciziny. Crème de la Crème je ale přesně ten podnik, který chcete na prázdninách náhodnou potkat při procházce centrem. Z nabídky nevyčnívají žádné extravagantní příchutě, zato ty tradiční tu umějí skvěle – zvlášť čokoládovou.

A zdejší specialita? V posledních dnech přibyla nabídka pro „vegany, veganky a vegančata“. Denně tu tak můžete vyzkoušet nejméně čtyři veganské neovocné zmrzliny.

Parlor (Křižíkova 37)

Jediný pořádný „zmrzlinový sendvič“ jsme zatím znali v podobě ruské zmrzliny. Oplatka po čase trošku změkne a spolu se smetanovou zmrzlinou vytvoří skvělý zákusek. Zmrzlinárna Parlor, která byla v Karlíně otevřena první květnovou sobotu, se rozhodla posunout „ice cream sendviče“ o krok dál. Ingredience? Spousta druhů cookies, zmrzlina od Crème de la Crème a navrch topping.

Nekonečné variování působí atraktivně, méně atraktivní je však samotné jedení: Pozor, rozhodně se zapatláte! My jsme zvolili citronovo-makovou sušenku se zmrzlinou Malaga, přelitou olivovým olejem.

Oceňujeme, že se v Parlor snaží i o dobrou kávu; berou ji z pražírny Sightglass v San Franciscu. A soudě podle food trucku zaparkovaného před podnikem, je pravděpodobné, že sendviče bude možné ochutnat i někde na vzduchu.

Eska (Pernerova 49)

Poněkud nestandardní zmrzlinu si dáte i v Esce. Nejde totiž o dezert, ale předkrm. Z domácího podmáslí se za pomoci tekutého dusíku vyšlehá jemná zmrzlina a podává se se slanou granolou, meringue ze syrovátky, ředkvičkami a libečkovým olejem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.