Jak se dělá hnědé máslo?

15. března 2016
Foto: Marek Kučera
Jednou ho vyzkoušíte a už nechcete jinak. Připravte si hnědé máslo tak, jak to v Esce dělá šéfkuchař Martin Štangl.

Potřebujete:

  • 330 g másla
  • 24 g octa
  • 12 g soli

1.

Předem si dejte do lednice vychladit kovovou misku vhodné velikosti; později v ní budete míchat už tekuté máslo.

2.

Vyklopte máslo do rendlíku a nechte pomalu přepouštět na mírném plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkejte, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu a začne vonět po oříšcích. V tu chvíli ho odstavte. Trvá to zhruba čtyřicet minut, ale záleží na výkonu plotýnky a množství másla. Máslo přelijte do připravené kovové misky.

3.

Míchejte; ve vychlazené nádobě bude tuhnout poměrně rychle. Do vyšlehaného másla přidejte ocet a sůl.

4.

Směs vyšlehejte do emulze – měla by mít konzistenci jogurtu.

5.

Aby si hnědé máslo zachovalo příznivou „natírací“ texturu, nechte ho venku při pokojové teplotě. Nebo to můžete udělat jako kuchaři v Esce: směs rozdělte na několik dílů, uložte do lednice (lze skladovat až pět dní) a zpracovávejte postupně, jak zrovna potřebujete. 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.