Dva hejsci z vesnice mezi světovou špičkou: Jak Češi vzpomínají na Bocuse d'Or?

9. února 2023
Foto: Honza Zima
Před čtrnácti lety spolu odvařili finále soutěže Bocuse d’Or, dnes tvoří tým v kuchyni U Kalendů. O tréninku, úctě a zkušenosti na celý (kuchařský) život, o porážce a karlovarském knedlíku jsme si povídali s Honzou Všetečkou a Ondrou Landou, kteří zapsali Česko do dějin světové gastronomie.

Kdo nebo co vás kdysi přivedlo k soutěži Bocuse d’Or?
Honza: Oba jsme pracovali v Kampa Parku pod Markem Raditschem a tak jako většina kuchařů jsme obdivovali Paula Bocuse, který zasvětil celý život kuchařině. Vzhlíželi jsme k němu. Respektovali jsme, co dokázal udělat pro gastronomii, a říkali jsme si, jaká by byla pocta setkat se s ním osobně právě na soutěži, kterou založil a která měla už tehdy neskutečné renomé ve světě.

Ondra: Dlouho jsme se o tom bavili, až nakonec Marek požádal francouzskou akademii Bocuse d’Or, aby nás jako Českou republiku zařadila na seznam soutěžících zemí. Byla okolo toho velká byrokracie a spousta podmínek – museli jsme prokázat, že máme prostory i finance a zařídíme soutěži dostatečnou propagaci. Trvalo asi dva roky, než Francouzi dali svolení a mohlo proběhnout národní kolo.

Honza: Soutěžní tým se skládá z hlavního kuchaře a commiho, kterému nesmí být víc než dvaadvacet let. Karta padla na mě a na Ondru.

Ondra: Byl jsem ještě ucho, ale zároveň jediný, kdo v Kampa Parku splňoval věkový limit. Měl jsem štěstí.

Co vás čekalo v národním kole?
Honza: Konalo se v Brně a sešlo se na něm asi osm týmů. Většina jich přijela z Asociace kuchařů a cukrářů a pamatuju si, že na nás koukali skrz prsty. Panovala tam zvláštní atmosféra. Tak jako dneska se vařilo ze dvou hlavních surovin – připravovali jsme dvě teplá jídla z lososa a jehněčího a k tomu několik příloh.

Ondra: Podávali jsme květákový flank a chřestovou lodičku. Na národní kolo jsme ale zas tak moc netrénovali. Pořádně jsme se do toho opřeli, až když jsme zvítězili a začali se chystat na evropské kolo v norském Stavangeru.

Co vás to stálo?
Honza: Hromadu času a úsilí. Nechci nás obhajovat, ale byli jsme v nevýhodě – kuchaři z jiných zemí měli sponzory a testovací kuchyně, spousta z nich si brala volno a mohla se soustředit jen na soutěž, zatímco my jsme museli chodit do práce a trénovat o pauzách. Kolikrát jsme vydali obědy a v rondonech jsme přejížděli do kuchyně v Běchovicích, abychom si rychle zavařili, a zase jsme se vraceli na večerní servis.

Ondra: Majitel Kampa Group Nils Jebens nás podporoval i finančně, takže jsme si mohli dovolit kouče. Marek domluvil spolupráci s dánským šéfkuchařem Jensem Peterem Kolbeckem, který v roce 1993 vyhrál stříbro na světovém finále a doteď sedí v porotě. Radil nám úplně se vším – nešlo jen o to vymyslet recepty a vařit.

Honza: Od soutěžících se vyžaduje perfektní organizace práce. Kolbeck nás učil, jak si rozvrhnout čas a zvládat stres. Během tréninku jsme měli v kuchyni postavené budíky a jednotlivé kroky se rozepisovaly po minutách. Vystoupení nesmí přesáhnout pět a půl hodiny a připomíná operaci po kuchařsku, která se musí dokonale načasovat. Kromě toho jsme řešili, jak se správně obléct a jak se chovat na pódiu.

Ondra: Teprve ve Stavangeru jsme pochopili, jakou prestiž má Bocuse d’Or v okolních státech. Doteď vidím, jak si Norové přivezli vybavení kamionem, ze kterého vyběhl tým pomocníků. My jsme si objednali dva taxíky a sami jsme si všechno odnosili po bednách.

Honza: Byli jsme jako dva hejsci z vesnice, kteří se najednou ocitli mezi evropskou špičkou. O to větší haló způsobilo, když jsme skončili na šestém místě. Prožívali jsme obrovskou euforii.

Jaké emoce ve vás vyvolalo světové finále?
Honza: Nikdy jsem nebyl tak šíleně nervózní. Dělalo mi velké problémy soustředit se před tolika lidmi, i když jsme s tím počítali. V rámci tréninku jsme dokonce jezdili na Malostranské náměstí za redaktorkou, která nám vysvětlovala, jak mluvit před kamerou a dávat rozhovory.

Ondra: Vybavuju si, jak mě zabírala kamera a mně se klepaly ruce tak, že jsem pochyboval, jestli vůbec nandám jídlo na talíř. Věděli jsme, že v hledišti sedí kuchařské ikony, které jsme do té doby sledovali maximálně na videích, a to člověku dvakrát nepřidá.

Honza: Tlak se stupňoval od příjezdu do Lyonu. První den jsme se zašli podívat na soutěž jako diváci. Vešli jsme do té ohromné haly a s údivem jsme zírali, co se děje na pódiu.

Ondra: Doprovázel nás Marek, jako mentor a prezident akademie, a když si všiml, jak se stresujeme, poslal nás na hotel.

Honza: I tak jsem se druhý den cítil, jako bych šel na porážku. Zároveň nikdy nezapomenu ten pocit, když jsme nastupovali a nesli českou vlajku. Státy z východu platily za outsidery, a tím spíš jsme byli hrdí na to, že můžeme reprezentovat svou zemi.

Nikdy nezapomenu ten pocit, když jsme nastupovali a nesli českou vlajku. Státy z východu platily za outsidery, a tím spíš jsme byli hrdí na to, že můžeme reprezentovat svou zemi. 

Co jste předvedli v den soutěže?
Honza: Podle zadání jsme vařili z hovězího a tresky. Přesné recepty už ti asi nepovíme. Mimochodem zajímavé bylo, že nám před soutěží poslali maso z Francie, abychom si osahali konkrétní suroviny. Brali jsme to jako hezký sponzorský dar.

Vedle hlavních jídel jsme se zaměřili na přílohy. Kolbeck nám pomohl vyladit chod, který měl symbolizovat českou kuchyni a v podstatě interpretoval knedlo vepřo zelo. Byl to karlovarský knedlík z chleba s pečeným zelím a plátkem larda. Řekl bych, že jsme zabodovali taky s omáčkou, do které se přidávala slivovice. Porotci totiž přihlíží k tomu, jak soutěžící promítnou do receptu tradici národní kuchyně. Díky Kolbeckovi jsme navíc uměli vařit komplikované sosy třeba z deseti komponent.

Ondra: Překvapili jsme i servisem. Na světovém finále dlouho platilo, že kuchaři neopouštějí kuchyni – k porotě se zaneslo plato s jídly. Kolbecka ale napadlo vyzkoušet nový prvek, a tak jsme byli asi první, kdo se rozhodl postupně obejít každého porotce a nalévat horkou omáčku na talíř přímo u stolu.

Honza: Při bodování se posuzuje hlavně chuť a plating, ale taky čistota v kuchyni, zpracování surovin beze zbytku nebo celkový projev kuchařů. Museli jsme odevzdat i průvodní materiál, včetně medailonků a menu, a doma bych ještě našel plakát, na kterém je vyfocený Karlův most a já – postavili mě mezi sochy. Stejně tak jsme si nechávali navrhnout plato a spolupracovali jsme třeba i se starou sklárnou v Teplicích. Na Bocuse d’Or nejedeš soutěžit jen za českou gastronomii, ale za vlast, za naše zemědělství a řemesla.

Zpráva od Jense Petera Kolbecka

Jana i jeho commiho si samozřejmě pamatuju. Oba byli moc dobří, ale v soutěži, jako je Bocuse d’Or, musíte být opravdu hodně soustředění a já si pamatuju, že kluci museli po každém tréninku běžet zpátky do práce v Kampa Parku. Bylo to těžké pro všechny. Soutěž navíc stojí spoustu peněz a my jich tolik neměli. Dokonce jsem jim z Dánska přivezl stříbrný podnos na plato. Myslím, že to celé zaplatil majitel Kampa Parku Nils Jebens. Kluci přese všechno odvedli skvělou práci. Byl jsem na ně opravdu hrdý.

Prosím, pozdravujte ode mě Jana.

S úctou Jens Peter

Co jste si odnesli z Lyonu?
Honza: Skončili jsme čtrnáctí. Mrzelo mě, že jsme nedopadli líp, přesto jsem si splnil sen. Na své kuchařské cestě jsem si vytyčil pár cílů a Bocuse d’Or byl jedním z nich. Toužil jsem se učit od kuchařů, které jsem považoval a stále považuju za velikány – mohl jsem si podat ruku s Paulem Bocusem a to pro mě znamenalo víc než titul. Místo poháru jsme vyhráli silnou vnitřní motivaci a tenhle zážitek nás svým způsobem ovlivňuje dodnes.

Ondra: Lyon nám otevřel dveře do světa. Ten, kdo se jednou zapíše na Bocuse d’Or, získá přirozený respekt mezi kolegy a taky kontakty v zahraničí. Jako mladičký kuchař jsem moc nevěděl, kudy se vydat. Soutěž mě utvrdila v tom, že potřebuju vycestovat, a nakopla mě k tomu, abych na čas odjel do ciziny.

Zkusili byste to znovu?
Ondra: Já jsem se pak zúčastnil ještě jednou jako hlavní kuchař, ale postoupil jsem jen do evropského kola. Finále mi uteklo o pár bodů. Tuším, že další národní soutěž se nekonala, ale zřejmě bych se už nepřihlásil. Všechno má svůj čas.

Honza: Vnímám to podobně. Některé zkušenosti není třeba opakovat. Na druhé straně by to bylo úplně jiné. Doba se změnila. Za nás gastronomie neměla takové postavení jako dnes, a proto lidé nechápali ani prestiž Bocuse d’Or. Mezitím se ukázalo, jaký přesah má naše branže, a tak snad přibývá i sponzorů. Víc by k tomu řekl Český gastronomický institut, který chce oživit Bocuse d’Or v Česku.

Viděl jsem soupis kuchařů, kteří se připojili k akademii Bocuse d’Or Czech, a přestože je všechny uznávám, chybí mi tam mladá krev. Na české gastro scéně máme spoustu šikovných kluků a holek, o které bychom se měli zajímat. Národní kolo je podle mě teprve začátek dlouhodobé práce, na které by se měla podílet i nová generace.

Co byste poradili soutěžícím?
Ondra: Aby si udrželi pevné nervy. Soutěž je časově i fyzicky náročná a obětuješ jí kus života. Ten se v jednu chvíli zredukuje na práci a trénink.

Honza: Vzkázal bych jim, aby do toho šli s pokorou. Tuhle soutěž musíš mít v srdci. Není to žádná fraška, ale vzdání úcty kuchařině a Paulu Bocusovi. Loni jsem se konečně podíval k jeho hrobu v Lyonu – pobyl jsem tam asi půl hodiny, abych mu mohl znovu poděkovat a říct, jak moc mě inspiroval. Těžko se to vysvětluje, ale kolegové kuchaři mi budou rozumět.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.