Goodlok aneb Jak se ajťáci pustili do odšťavňování

3. května 2021
Foto: manGoweb
Co může vzniknout, když se partička ajťáků rozhodne otestovat novou technologii a pořídí si k tomu do kanceláře odšťavňovač? O dobrém pití a projektu Goodlok, který vyrábí ovocné a zeleninové šťávy uprostřed Prahy, jsme si povídali se spoluautorem nápadu Pavlem Fuchsem z manGowebu.

Pavle, jak vás v manGowebu napadlo vyrábět ovocné a zeleninové šťávy?
Způsobila to souhra okolností. Zaprvé jsem tehdy řešil zdravotní komplikace a musel rapidně zvýšit podíl zeleniny v jídelníčku, zadruhé jsem v té době koupil dům a s ním i sad plný jabloní. Třetím a hlavním důvodem, proč jsme si do kanclu pořídili odšťavňovač, byla zvědavost a reakce na technologické pokroky.

Zhruba před čtyřmi lety spustil Facebook roboty, pseudoumělou inteligenci, která s tebou komunikuje přes Messenger, aniž bys poznala, že to není reálná osoba. Zaujalo nás to a během několika dní jsme naprogramovali prvního robota v Česku, možná v celé Evropě, který uměl provádět i platební transakci. A tak jsme přes něj začali prodávat šťávy. Nejdřív ale jenom sobě a kamarádům.

Takže v tom nebyl podnikatelský záměr?
Vůbec ne. Chtěli jsme si jen pohrát s technologií a netušili, že se z toho organicky vyvine firma s vlastním týmem. Původně jsme odšťavňovali ráno před prací v naší kuchyňce, potom nám vypomáhal brigádník, a když jsme viděli, jaký je o šťávy zájem, rozhodli jsme se jít do toho naplno a zřídit provozovnu. Projekt si vzal na starosti kolega Kuba Omasta alias James, který dřív spravoval domény a hostingy. Jeho pozici totiž zastoupili roboti, a tak se mohl Goodloku věnovat na fulltime a udělat z něj to, čím dneska je.

Jak bys Goodlok popsal?
Jako nápojárnu s moderním online zážitkem. Naším cílem je rozšiřovat nabídku kvalitního pití, proto „good lok“, kterého je na trhu ještě pořád málo, ať už se bavíme o gastronomii, nebo o školách a domovech důchodců. Neradi používáme slovo „zdravé“, protože se těžko definuje, a rozhodně nemáme ambici stát se odborníky na zdravé pití. Chceme jen, aby se lidi zamysleli nad tím, co do sebe v podobě nápojů dostávají.

Všeobecně se řeší, co jíme, ale o tom, co přes den vypijeme, už se tolik nemluví. Přitom pití je stejně důležitým zdrojem potravy, a proto by nám mělo záležet na kvalitě vstupních surovin, stravitelnosti a různorodosti. Goodlok nemá v úmyslu spasit lidstvo, ani nehlásá: Od teď všichni pijte šťávy! Snažíme se lidi v první řadě bavit a mezi řádky otevíráme různá témata.

Například?
Čím dál tím víc nás zajímá střevní mikrobiom. Společnost trpí různými chronickými onemocněními a medicína už prokázala, že za spoustu z nich může právě narušená střevní mikroflóra. Trávení se dlouho tabuizovalo, ale teď už pomalu chápeme, jak zásadní význam má pro zdraví. Střevní mikrobiom je prý druhým mozkem člověka, s tím rozdílem, že střevo můžeme celkem snadno ovlivnit, třeba i větší pestrostí pitného režimu.

Rádi motivujeme zákazníky k tomu, aby se řídili vlastním tělem a selským rozumem. Půllitr pomerančové šťávy místo snídaně asi nebude to nejlepší, co pro sebe můžeš udělat, ale když začneš pít víc čisté vody a občas si naliješ zeleninový nebo ovocný fresh, organismus ti nejspíš poděkuje. Změna dává smysl, pokud je stabilní a dlouhodobá. Nejsme zastánci detoxů ani šílených jednostranných diet, protože mimo jiné rozhodí střevní mikroflóru.

Jak často se v Goodloku mluví o sezoně a lokálnosti?
Sezonnost nám pomáhá vymýšlet recepty, protože sezonní ovoce a zelenina obsahují nejvíc živin a chuti, stejně jako všechno, co se dobře vypěstuje, sklidí zralé a nemusí cestovat přes celou zeměkouli. Na druhé straně si Goodlok vybírá to, co je nejlepší, a neshání suroviny jen do padesáti kilometrů od Prahy. Sice dáváme přednost tomu, co roste poblíž, ale otevřeně přiznáváme, že nakupujeme i v Makru a odšťavňujeme hromady pomerančů. Nejen pro kavárny.

Výhodou je, že si nás lidi oblíbili, věří nám a nebojí se objednávat ani limitované edice, jako je jarní kopřivák, řepa s popencem nebo pampelish. Díky tomu jim sezonu představujeme v plné parádě, aniž bychom se o ní museli zmiňovat v každém postu na Instagramu.

View post on Instagram
 

Jak moc plánujete rozšiřovat sortiment?
Jak jen to půjde. Chtěli bychom nabízet klasiku i netradiční pití a ukázat, jak rozmanitý je svět nápojů. Právě zkoušíme kvasit kombuchu a limonádu z tibi krystalů, testujeme vodní i mléčný kefír a vyrábíme první shruby – sirupy z ovoce nebo zeleniny a octa, které byly oblíbené za první republiky. Stejně tak se u nás dřív běžně pila šťáva z kysaného zelí.

Podle mě k nám teprve dorazí boom zeleninových šťáv. Moc dobré jsou freshe z kořenové zeleniny, například z klasického základu na polévku – mrkev, celer a petržel se rozmixují i s částí dužiny. Mezi favority řadím taky kedlubnu se špenátem a řapíkatým celerem, a kdo nepil fenykl s libečkem, neví, o co přichází.

Kde sbíráte inspiraci?
Radíme se s kreativní šéfkuchařkou a naší kamarádkou Janou Jelič, která pro nás vytváří některé edice a recepty na superfoody. Tak jsme pojmenovali nápoje, které jsou nutričně, chuťově i barevně vyladěné a dovedou nahradit svačinu. O nápady se s námi dělí i jiní kuchaři, ale hodně nás inspiruje celá gastronomie – vesmír, který teprve objevujeme a často vůbec nechápeme, zvlášť pokud jde o provozní záležitosti nebo řád ve výrobně.

Existuje paralela mezi výrobou šťáv a tvorbou webových stránek?
Určitě. Goodlok je postavený na IT řešení a umožňuje celkem revoluční způsob objednávání, navíc jsme od původních Facebook botů přešli na vtipnou mobilní appku. Ve všech našich projektech, ať už jde o šťávy, weby, nebo Rekola, se odráží ajťácký přístup – pokaždé je to úkol, který se dá splnit. Stačí zvolit optimální postup, najít toho správného člověka a neztratit při tom radost.

Myslím si, že díky tomuhle nastavení a technologiím se nám daří dostat produkt k široké veřejnosti, a to je něco, s čím bojuje řada restaurací i výrobců. Spousta lidí dělá spoustu parádních věcí, jenomže jim v cestě k zákazníkovi brání typicky český problém – neumějí to prodat. Buď se stydí za to, co umějí, anebo si ještě neuvědomili, že i sebelepší produkt potřebuje dobrý marketing.

Jaký potenciál má technologie v gastronomii?
Teoreticky velký, jenže v praxi ho podniky skoro nevyužívají. IT a gastronomie jsou prozatím oddělené světy, které se teď sbližují díky krizi, a já doufám, že se nám časem povede propojit je ještě víc. Když se řekne technologie v gastru, většině lidí se vybaví robotická ruka v kuchyni nebo QR kódy. Zajímavější možnosti přitom nabízí práce s veřejně přístupnými daty, která by mohla zdokonalit péči o hosta.

IT a gastronomie jsou prozatím oddělené světy, které se teď sbližují díky krizi, a já doufám, že se nám časem povede propojit je ještě víc.

Dnes už je běžné třeba vyhodnocování dat ze sociálních sítí. V praxi to vypadá tak, že ti v den tvých narozenin pošleme šťávu zdarma, nebo ti doporučíme fresh pro těhotné, když jsi na Facebooku právě oznámila, že čekáš dítě. Personál si bez námahy zapamatuje, co má který host rád, nebo lépe odhadne, co si kdo ten den objedná. Možná to zní trochu děsivě, ale záleží na tom, k čemu technologie poslouží, a konkrétně v gastronomii to přece je jen správný záměr – maximální spokojenost hostů.

Co vás na Goodloku zvlášť baví?
Je to příležitost neustále něco testovat a vylepšovat. Spíš než ekonomicky zatím přemýšlíme prozákaznicky, a to s sebou přináší různé výzvy, třeba logistiku dopravy. Máme vlastní kurýry a ručíme za celý proces od objednávky až po její doručení, takže střídáme kolo, skútr a MHD. Šťávy ti předáme téměř kdykoli a kdekoli.

Hlavní motivací Goodloku je ale dělat lidem radost. Zavážíme i domovy důchodců, nemocnice a školy a stavíme si showroom na Jungmannově náměstí v Praze, kde se budou vyrábět a mixovat drinky s sebou. Ajťáci prostě potřebují tvořit něco reálného, aby neuvízli ve virtuálním světě programování – a rozdávat dobrý pocit z dobrého pití je navíc moc hezká práce.

Goodlok v Café Savoy

Šťávy Goodlok pořídíte i v e-shopu Café Savoy - samostatně, nebo jako součást bohatého snídaňového setu pro dva, se kterým si dopřejete to nejlepší z restaurace.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.