Hamburk je hospodou „odjakživa“

12. prosince 2015
Dům u města Hamburku si dodnes drží účel, pro který byl před téměř dvěma sty lety postaven – jen se ze zájezdního hostince proměnil v restauraci. Nyní v něm sídlí Lokál Hamburk.

Pražskému Karlínu se rychle vrací bývalý lesk. Paradoxně tomu napomohla povodeň v roce 2002, která tuto městskou část, v té době zanedbanou a s nevalnou pověstí, značně poničila. Následovala citlivá rekonstrukce, která Karlínu vrátila někdejší kouzlo, a dnes je tato městská část už zase velmi dobrou adresou.

Karlín byl založen v roce 1817 jako nejstarší pražské předměstí. Je zajímavý pravoúhlou sítí ulic vzdáleně připomínajících Manhattan. Na tři hlavní třídy: Sokolovskou, Křížíkovu a Pernerovou, jsou připojeny kolmé ulice, což značně usnadňuje orientaci.

Na poměrně malé ploše vyniká řada dominant, především kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí nebo historická Invalidovna. Patří sem i empírové stavby z okolí Karlínského náměstí; jedna z nejhezčích nese název U města Hamburku. Dům postavený v letech 1828 až 1829 byl pojmenován podle zájezdního hostince, který přes Pobřežní ulici sousedil s někdejším velkým přístavem, jímž končila říční cesta z Hamburku.

Dvoupatrová obytná a šenkovní budova s harmonicky vyváženou fasádou fungovala jako zájezdní hostinec nejdéle v celé čtvrti. A tradiční restaurace zde zůstala – letos v červnu rozšířila rodinu pražských Lokálů. Historii budovy a celého Karlína s jeho četnými prvenstvími (první český parník r. 1841, první elektrická tramvaj r. 1875, ale i třeba první mateřská škola v českých zemích r. 1832) připomíná nápaditá a vtipná výzdoba ilustrátora Davida Kaliky, tvořícího pod pseudonymem Kakalík. Přijďte se podívat!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.