Hit barů s tisíciletou tradicí

25. srpna 2020
Foto: Lizzie Munro
Barmani v posledních letech znovuobjevují kouzlo pravého vermutu – kořeněného vína, kterému barová scéna předpovídá slibnou kariéru. Jak se tradiční likér vyrábí dnes a s čím se páruje v koktejlech?

O vermutu se mezi barmany a mixology mluví jako o nové senzaci a trendu příštích let, přitom je to pití s tisíciletou historií. Zmínky o víně, které se sladilo a kořenilo různými bylinami, kůrami, kořeny, květy a výtažky z rostlin, pochází už ze staré Číny, Mezopotámie a Egypta, ze starověkého Říma i Řecka.

Popularita lahodného aperitivu, který se původně vyráběl jako medicína, se rozšířila po celé Evropě. Za epicentra moderního vermutu se považuje Itálie a Francie, konkrétně region Savojsko, který leží na území obou zemí v západních Alpách. První komerční značku vermutu založil Antonio Benedetto Carpano v roce 1786 v Turíně. Experimentoval s recepty z piemontských klášterů a vyvíjel sladký likér pro ženy, aniž by tušil, jaký úspěch bude slavit u turínské aristokracie.

Ve světě existují dvě chráněné označení původu, a to Vermouth de Chambery a Vermouth di Torino.

View post on Instagram
 

Aby se likér mohl nazývat vermutem, měl by obsahovat alespoň 75 % vína a jednu nebo více typických vermutových bylin. Mezi povinné ingredience patří Artemisia absinthium, tedy pelyněk pravý (německy Wermut) nebo další druhy jako pelyněk pontický nebo přímořský.

Vermuty se můžou dochucovat i řebříčkem, koriandrem, skořicí, kardamomem, rozmarýnem, badyánem a spoustou dalších bylin, někdy až 30 různými druhy. Rozmanitost ingrediencí ovlivňuje sezona, a tak se například v dubnu a květnu sbírají i pampelišky, ořechové listí, kopřivy, jetel, výhonky jehličnanů, ostružinové nebo třešňové listí. Nová generace výrobců uvádí na trh pestrou škálu aromatizovaných vín podle receptur, které často zůstávají výrobním tajemstvím.

Tip: V brněnském Baru, který neexistuje dostali barmani Rudolf Forman a Tomáš Křemeňák nápad vytvořit vlastní vermut a přizvali ke spolupráci vinaře Honzu Stávka z Němčiček, kde se zhruba rok ladil recept na likér Sedmero. Jeho základem je cuvée růžových vín z odrůd Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Merlot, 76% vínovice, a jak název napovídá, sedm bylin ze Sonnentoru od českých biofarmářů: pelyněk, květ lípy, list maliníku, řebříček, mateřídouška, květ měsíčku a koriandr.

Pro vermuty je typická hořká chuť. Hořčiny z bylin dokážou čistit organismus, nastartovat trávení, podpořit chuť k jídlu a stimulovat mozkovou činnost, posilují imunitní systém a pomáhají při vyčerpání.

O chuti a kvalitě vermutu rozhoduje dobré víno a správný výběr i kombinace bylin, které postupně uvolňují výraznou hořkost i trpkost a harmonizují se sladkostí nápoje. Výrobci se musí intenzivně zabývat rostlinami a jejich účinky, ale taky symbiózou přísad, které spolu reagují během zrání v sudech.

Obsah alkoholu by se měl pohybovat v rozmezí od 14,5 do 22 %. Množství přidaného cukru, medu nebo jablečného moštu dělí vermuty na několik druhů – extra suchý obsahuje 30 g, suchý 50 g a sladký 130 i více gramů sladidla na litr nápoje.

Tradiční vermut je nadčasový likér, který přitom splňuje současné požadavky barové scény, a to především zájem o vědomé, méně alkoholické a přírodní pití. Pro některé barmany je vermut neodmyslitelnou součástí koktejlových evergreenů, jako je Martini, Negroni a Manhattan, zatímco v Itálii nebo Španělsku si ho místní dopřávají čistý, se zmrzlinou, citronem a pomerančovou kůrou nebo s olivou.

View post on Instagram
 

V posledních letech se v barech etablovala jednoduchá variace vermutu s tonikem, koňakem, suchým šumivým vínem nebo espressem a v nabídce přibývá spousta kreativních mixů, které se odvíjejí od značky a typu vermutu. Například červený vermut rosso nebo populární italský Punt e mes se párují s čokoládou, višněmi a červeným ovoce, černým a růžovým pepřem, pomerančem, grepem, rumem, tequilou, bourbonem a balsamicem, vermut blanc si zase rozumí s kopřivou, rybízem, mátou, ananasem, anýzem, rozmarýnem, olivou a citronem, s ginem a vodkou.

4 známé drinky s vermutem

Americano si umícháte ze 3 cl červeného vermutu, 3 cl Campari a 3 cl sody, ideálně s kostkou ledu a plátkem pomeranče.

Na Manhattan budete potřebovat 6 cl whisky, 3 cl vermutu a 2 kapky Angostury (alkoholické bitters). Stačí vše zamíchat ve sklenici s kostkou ledu a servírovat s pomerančovou kůrou.

Letní Martini se skládá jen ze dvou ingrediencí – 6 cl ginu a 3 cl suchého vermutu. Na dokončení postačí led, oliva a citronová kůra.

Známé Negroni připravíte ze 3 cl vermutu, 3 cl Campari a 3 cl ginu, které se promíchají v šejkru s ledem a dozdobí pomerančovou kůrou.

Zdroj: Mixology.eu, Fallstaff.at, Drinks-Magazin.com, Nepiju břečky, lihovar Landcraft

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.