Idylická procházka z Újezda na Petřín

22. července 2018
Foto: Kubo Krížo
Navštivte zahradnický ateliér Josefa Sudka a pak se vydejte idylickou procházkou na Petřín nebo se projeďte lanovkou. Zasmějte se ostatním i sami sobě v zrcadlovém bludišti a prohlédněte si výstavu v Národní galerii. Hlad a žízeň zaženete v Kuchyni, restauraci v Salmovském paláci s nádherným výhledem na Prahu.

Ateliér Josefa Sudka
V zahradnickém fotografickém ateliéru Josef Sudek tvořil a žil 32 let. Galerie, kterou spravuje Uměleckoprůmyslové museum v Praze, pravidelně vystavuje díla, která přímo souvisejí se Sudkovou tvorbou nebo představují díla jeho žáků.

Petřín
Na vrchol kopce dojděte pěšky, stezkou mezi sady, anebo jeďte lanovkou. Hned u dolní stanice je krásné hřiště pro děti. Na Petříně doporučujeme návštěvu zrcadlového bludiště i rozhledny. Byla postavena v rámci Jubilejní výstavy roku 1891 jako volná kopie pařížské Eiffelovy věže (k té je v poměru 1:5), je vysoká 63,5 metrů a její vrchol leží ve stejné nadmořské výšce jako skutečná Eiffelova věž.

Národní galerie Praha
Na Hradčanském náměstí v budově Schwarzenberského paláce máte už jen do konce roku čas na návštěvu expozice Od rudolfínského umění až po baroko v Čechách. Pokud byste radši něco vytvořili sami, podívejte se na Facebook galerie – pořádá výtvarné ateliéry a programy pro děti i dospělé.

Kuchyň
V restauraci v Salmovském paláci Národní galerie Praha vaří šéfkuchař Marek Janouch českou kuchyni. Vybídne vás, abyste zapojili čich, zrak i chuť. Nadzvedněte pokličku, přivoňte si a podívejte se, co dnes navařil. Pak bude jen na vás, co si vyberete a ochutnáte. Kuchyň podává obědy i večeře o několika chodech a také jídlo dne. K tomu výčepní čepují pečlivě ošetřené plzeňské pivo – a Praha vám leží u nohou.

Z Malé Strany Vlašskou ulicí až na Hrad
Pokud jdete na Hrad z Malé strany, nezpomeňte se projít přes Vojanovy sady, zastavit se můžete taky s dětmi v Muzeu Karla Zemana. Máme pro vás taky tip jak se vyhnout turistické tlačenici. Hledáte klidnou procházku? Vydejte do Nového světa, kde najdete čas na rozjímání i dětské hřiště.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.