Ikonická jídla v Londýně

12. listopadu 2018
Foto: Lenka Požárová
Abyste mohli říct: byl(a) jsem v Londýně, nestačí oběhnout památky. Musíte se městem taky projíst. Odškrtávat můžete z následujícího seznamu tradičních pochoutek, leckdy se závanem nekonečné kreativity.

Nedělní pečínka
Angličané ctí zavedené zvyklosti, takže ve vyhlášených restauracích si v neděli bez rezervace sednete jen těžko. Tradiční pečínka je z hovězího, ale dneska si ji dáte i z vepřového či kuřecího. Chybět nemůže pečená mrkev s pastinákem, vařené listy kapusty, strouhaný křen, hořčice a příloha – yorkšírský pudink. Tedy směs mouky, vajec, mléka a oleje upečená do podoby dutého slaného muffinu. Na skvělou pečínku (Sunday Roast) se stavte například v hospodě Harwood Arms.

Máslové kuřecí kari
Kari je v Anglii díky dobám koloniálním téměř národním pokrmem a k dostání je opravdu všude. Verze, kterou jsem ochutnala v Cinnamon Soho, byla ovšem odzbrojující. Podnik už zavřel, naštěstí stejné jídlo podávají v sesterském Cinnamon Clubu. Jejich House Butter Chicken Curry, to je lahodně konejšivá omáčka z rajčat, másla a smetany, okořeněná mimo jiné skořicí, hřebíčkem nebo badyánem.

Welsh Rarebit
Pokud bych měla vypíchnout jedno typické, geniálně jednoduché, a přitom vynikající jídlo, na které jsem v Londýně narazila, byla by to Velšská specialita v podniku St. John. Směs mouky, másla, anglické hořčice, worchesterské omáčky, kajenského pepře, čedaru a piva Guinness se zapeče na krajíci chleba a výsledkem je výborný předkrm, který si místní dávají i jako dezert.

Shepherd’s Pie
V překladu zní „pasáčkův koláč“ podivně, ovšem Shepherd’s pie je výtečná anglická specialita. Potěší zvlášť v chladných dnech. Směs mletého hovězího a jehněčího tvoří spolu s houbami, zeleninou, rajčatovým protlakem a červeným vínem chuťově bohatý základ, který je zakrytý zapečenou bramborovou kaší. Úžasně ho umějí v podniku The Ivy a jedinou nevýhodou je, že porce je mrňavá.

Naan se slaninou
Anglická slanina je základ anglické snídaně. Jinak fádní sendvič se slaninou pojali v podniku Dishoom po svém a výsledkem je vytuněný kříženec britské a indické kuchyně jménem Bacon Naan Roll. Teplé měkké placky, právě upečené v peci tandoori, plní krémovým sýrem, lehce pálivou rajčatovou salsou, plátky opečené slaniny a čerstvým koriandrem. Perfektní kombinace – doporučuju ji přikusovat k fazolím s kořením garam masala.

Chlebíček s karamelovou omáčkou
Snad v žádné kavárně nechybí tuctový mrkvový dort, brownies či banánový chlebíček. Anglické sladkosti však neradno přehlížet. Tradiční chlebíček, jehož součástí jsou drobky ze starého chleba, se peče v chlebíčkové formě, krájí na plátky a podává se zalitý teplou karamelovou omáčkou. Bread Pudding with Butterscotch Sauce patří k hvězdným stálicím v St. John, kde ho dostanete s kopečkem zmrzliny.

Skotská vejce
Vejce obalená v mletém mase a strouhance a následně osmažená nejedí jen ve Skotsku. V Londýně vám Scotch Eggs naservírují na mnoho způsobů, přičemž ta nejgeniálnější jsem ochutnala v restauraci Rök. Masový „obal“ tvoří italská papriková klobásová směs nduja, vejce jsou křepelčí a já se mohla z té křupavé koule s úžasnou chutí radostí zbláznit.

Sendvič s úhořem
V zemi, která dala sendviči jméno, ho milují nejen jako svačinu, ale zejména coby rychlý oběd. Kreativitě se meze nekladou, jedna verze je však kultovní. Tenké opečené plátky kváskového chleba, mezi nimiž trůní náplň z uzeného úhoře s majonézou a křenem. Smoked Eel Sandwich s naloženou červenou cibulí si můžete vychutnat v restauraci Quo Vadis.

Masové koláče v krustě
Tradiční masové náplně v krustě, v níž roli tuku zastává hovězí lůj, patří k anglické kuchyni stejně jako sádlo k té naší. Na jednoporcové koláče s ručně zdobenou krustou zamiřte bez dlouhého rozmýšlení do Holborn Dining Room. Vybírat můžete z nápaditých kombinací, jako je skopové na kari s mangovou salsou, kuřecí s liškami a estragonem či vepřové se slaninou a šalvějí. K Pies and Mash se tradičně servíruje, jak ostatně název napovídá, hedvábně hladká bramborová kaše s omáčkou.

Snídaně
V Anglii jsou obecně o dost plnohodnotnější, než je v našem kraji zvykem. Tzv. Full English Breakfast si dopřejte v restauraci Hawksmoor, usilující o ty nejlepší steaky ve městě. V pobočce Guildhall vám na talíři přistane slanina, klobáska, black pudding, volské oko, opečené houby, fazole s vývarem z prasečích nožek či opečená rajčata. A pokud by se vám i to zdálo málo, můžete si poručit verzi pro dva, v níž máte navíc grilovanou morkovou kost anebo směs zeleniny s masem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.