Facebook

Ilustrace k nakousnutí

14. dubna 2016 Autor: Šárka Hamanová

Záhlaví našeho blogu má každý měsíc na svědomí jiný ilustrátor. Stejně jako kuchaři v restauracích, i výtvarníci hledají sezonnní ingredience a dělají všechno pro to, aby hosté měli chuť na menu, které jim servírujeme.

Ambiente a ilustrátoři k sobě mají blízko. Jak připomíná art director od „Najbrtů“ Michal Nanoru, základ leží v Lokálech, pro které Studio Najbrt vybírá výtvarníky, aby rozrýpali obložení. Právě na základě těchto rytin vznikla první ilustrace pro magazín A*, který znáte z našich restaurací – a od tištěného časopisu už bylo jen kousek na blog.

„Vznikla tak tradice, kterou se snažíme naplňovat neokoukanými umělci, hladovými nejen po uplatnění, ale často i doslova. Hodně jich je z pražské UMPRUMky, řadu z nich už potkáte na festivalech Lustr nebo Tabook. Vždycky hledáme někoho s ,výraznými brýlemi‘ – tvůrčí osobnost, která ukazuje, že na svět se dá koukat mnoha různými způsoby,“ dodává Michal Nanoru.

A jak to vidí sami výtvarníci?

Kateřina Kynclová

„Dělala jsem hlavičku blogu pro únor. Dalo mi docela zabrat vymyslet ji, protože nevím o žádné únorové tradici spojené s jídlem. Pak jsem si ale vzpomněla na zásobu zavařenin u babičky a nakreslila dvě police plné zavařovaček. Samotná práce už tak náročná nebyla – jídlo totiž kreslím snad ze všeho nejraději!“

Chrudoš Valoušek

„Samozřejmě, že dárky nenosí kapr, ale Ježíšek. Nedojedený smažený vánoční kapr na štědrovečerním stole je také dárkem. V momentě, kdy ožije – dorostou mu snědená i okousaná místa, zacelí se rány po naporcování, olej na smažení se vypaří, strouhanka opadá…, vrátí se do kapra jeho krev a vnitřnosti, obroste šupinami a znovu do něj vstoupí jeho rybí duše –, může i kapr směle rozdávat dárky a obdarovávat své vlastní jedlíky.“

Michal Bačák

„Ilustrace pro Ambiente chápu jako příjemnou příležitost, jak vyjádřit svůj více než přátelský vztah k jídlu. Název blogu Jídlo a radost byl pro mě sám o sobě jednoduchým a výstižným zadáním, takže jsem se snažil v ilustraci spojit hezký zážitek z dobrého jídla s úsměvnou surreálnou nadsázkou: lehkost opeřené vidličky nebo kolibřík-fajnšmekr.“

Martin Kubát

„Připadlo na mě lednové záhlaví, tak jsem ho pojal jako plán měsíčního půstu. Na Nový rok ještě návštěva babičky – a pak už jen ,nic‘. Odškrtáváním se banner aktualizoval každý den. A ano, i já se umím způstit, a znám i další takové…“

Ilona Polanská a Lukáš Tomek (Tomski&Polanski)

„Měli jsme zpracovat jídlo typické pro březen. V českých kuchařkách se opakovaně objevovaly recepty s masem, bramborem, kořenovou zeleninou. Do ilustrace jsme se tedy všechno snažili propašovat. Přidali jsme rozmarýn a vyklíčené bylinky, aby to všechno chutnalo i oku.“

 

Dáváme příležitosti

Načíst další článek...