Jak fotit na Instagram a nebýt trapný

28. června 2018
Fotograf Honza Zima je mistrem sociálních sítí i nonšalantních, ale zároveň úplně dokonalých záběrů jídla. Jak být jako on?

Stalo se mi to asi tisíckrát. (A nejen s avokádovým toustem.) Šeď běžného dne se rozplynula, když jsem se rozhodla odměnit se třeba vejci Benedikt nebo obří kremrolí. Obsluha donesla tu krásu na stůl a já se strašně chtěla pochlubit celému světu na síti. Jenže… nejenže na fotce atraktivita jídla vůbec nevyzněla, ale také mě proklínali mí spolustolovníci. Verdikt mojí teenage sestry „Jsi trapná“ mě donutil vyhledat odbornou pomoc.

„Pokud chceš fotit jídlo na sociální sítě, musíš nést všechny následky včetně trapnosti a předsudků. Naštěstí jich v dnešní době už není tolik. Naopak, focení jídla se stalo tak běžným, že už to skoro nikoho nepřekvapuje,“ říká mi Honza Zima, dvorní fotograf Ambiente a správce sociálních sítí.

Sestavil (nejen) pro mě osm jednoduchých rad, které zvládne i úplný fotografický amatér. Tady jsou:

1. Jídlo a stůl v restauraci co nejméně aranžujte, věnujte tomu jen několik desítek vteřin. Maximálně.
2. Ještě před samotným focením se rozhodněte, jaký úhel zvolíte.
3. Každé jídlo je jiné: některá jsou plochá, a tak se budou nejlíp vyjímat focená seshora. Jiná zase mají několik vrstev, proto je zachyťte ze strany a detailněji.
4. Určete, co je hlavní surovina (u burgeru například maso) a zaměřte se na ni.
5. Nejlepší světlo je to denní. Největším nepřítelem dobré fotky je žluté světlo prostoru bez oken. Nebo když je zdroj denního světla moc daleko.
6. Buďte ohleduplní k ostatním hostům a snažte se být během focení nenápadní.
7. Vsaďte na opravdovost. Záběry sice můžete upravovat (třeba v aplikacích Lightroom nebo VSCO Cam), ale nepoužívejte filtry na všech 100 % jejich možností.
8. Inspirujte se u těch nejlepších. Honza Zima doporučuje například účet Dennis The Prescott či českých Taste of Prague.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.