Jak může jídlo dělat město lepším – a obráceně?

25. listopadu 2019
Foto: CAMP
Vztah urbanismu a potravin se bude příští týden probírat v pražském CAMPu (Centrum Architektury a Městského Plánování). Těšte se na přednášky a promítání o udržitelném vztahu města a venkova, o komunitních zahradách, designu gastroprovozů i street foodu. Vstupné je zdarma.

Jídlo může představovat vysoce užitečný nástroj při řešení mnoha aktuálních urbanistických problémů – ať už je to adaptace na klimatickou krizi, neudržitelnost stávajícího potravinového systému nebo snaha oživit městský prostor. „Gastronomie i architektura jsou dnes výrazná a populární témata. Málokdy jsou ale spojována. Jsem proto rád, že v CAMPu veřejnosti představíme, jak se mohou navzájem ovlivňovat,“ uvádí Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Spolu s kurátorkou projektu Lucií Kohoutovou proto na příští týden sezvali respektované řečníky z architektonické i gastronomické scény – ať už Carolyn Steel, autorku knihy Hungry City, nebo kreativní šéfkuchařku z Ambiente Janu Bilíkovou. Co konkrétně se bude v CAMPU dít?

2/12: Goldovo město a párky
Celé pásmo odstartuje pondělní promítání dokumentární pocty Pulitzerem oceněnému kritikovi Jonathanu Goldovi, jehož láska k nečekaným zákoutím losangeleského streetfoodu umožnila jeho čtenářům objevit metropoli úplně jiným způsobem. „Abychom navodili maximální atmosféru, předchází promítání pop-up s letenským bistrem Mr. HotDog, kde budeme za zvuků West Coast hip-hopu servírovat street food v kalifornském stylu a naturální víno z modřanské vinice,“ popisuje kurátorka FoodCAMPu Lucie Kohoutová.

3/12: Jídlo a jeho vliv na formování města
Kde se berou stovky milionů porcí jídla, které lidé denně spotřebují? Britská akademička a architektka Carolyn Steel bude hovořit o formování životního prostoru lidí pomocí jídla. Na své přednášce dále představí svůj koncept Sitopia, kterému je věnovaná její chystaná druhá kniha, vycházející na jaře příštího roku. Jedná se o vizi rovnocenného, udržitelného vztahu mezi městem a venkovem, kde jídlo opět hraje ústřední roli v životě společnosti.

4/12: Městské farmy a komunitní zahrady
Kromě Carolyn Steel přijede z Londýna také Amber Alferoff, ředitelka londýnské sekce organizace Social Farms & Gardens, která bude ve středu 4. 12. diskutovat s pražskými zástupci komunitních zahrad. Londýnské city farms fungují už od konce sedmdesátých let jako otevřené, živé a sdílené prostory, kde kromě pěstování zeleniny často nalezneme i kavárny, farmářské trhy či zvířata. Představují skvělý způsob trávení času pro matky s dětmi a zapojují do svého fungování ty vrstvy společnosti, které to mají ve společnosti obvykle těžší, ať už to jsou postižení, senioři, imigranti nebo teenageři s nízkým vzděláním.

„Díky tomu pro město odvádějí velmi cennou sociálně-inkluzivní práci. Přišlo nám skvělé dát tyhle zkušenosti dohromady se zdejšími úspěšně fungujícími organizacemi jako Kokoza nebo NaOvoce a potenciálně tak posunout lokální doslova bující městskou zahradnickou scénu ještě trochu dál,“ vysvětluje Lucie Kohoutová.

5/12 Camping Ondřeje Cihláře s Lukášem Hejlíkem a Ondřejem Chybíkem
O designování streetfoodu, kavárnách, cestách za gastrozážitky a mnohém dalším bude se svými hosty hovořit Ondřej Cihlář. Tentokrát si do talk show pozval spoluautora smíchovského Manifesta Ondřeje Chybíka a herce, moderátora a úspěšného foodbloggera Lukáše Hejlíka.

6/12 Šéfkuchaři a farmáři: udržitelnost na talíři
Program FoodCAMPu v pátek uzavře působivý dokument Sustainable a následná debata s kreativní šéfkuchařkou a propagátorkou udržitelnosti Janou Bilíkovou. Americký snímek skrze inspirativní příběh farmáře Martyho Travise ukazuje, že základem změny je narovnání vztahu mezi městem – tedy kuchaři, pekaři a jejich zákazníky – a venkovem, tedy farmáři na straně jedné. Debata se pak zaměří na lokální kontext tématu udržitelnosti restaurací i jednotlivců: „Jana má široké zkušenosti ze stáží v ekologicky uvažujících restauracích po celém světě jako Silo nebo Brae, a stará se i o jejich “lokální aplikaci” v rámci svého působení v restauracích sítě Ambiente, takže je ideálním člověkem, kterému můžete položit svoje zvědavé dotazy typu kde nakupovat a jíst,“ uzavírá Lucie Kohoutová.

Program je téměř 100% English-friendly a přináší i dětský workshop. Celý program je zdarma, detaily jednotlivých akcí najdete na webu a Facebooku CAMPu, rezervace míst v síti GoOut.

FoodCAMP

Podcast rádia Wave o tom, jak jídlo tvaruje náš životní prostor si můžete poslechnout tady. Lucie Kohoutová, organizátorka FoodCAMPu, mluví o tom, kdo by měl být zodpovědný za městské tržnice, co všechno přináší městu komunitní zahrady a městské farmy a jak gastroscéna utváří atmosféru města.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.