Jak obstát na pozici lídra?

9. listopadu 2020
Foto: Vojtěch Tesárek
Říkat pravdu, férově odpovídat na otázky a nedopustit, aby strach vyčerpal odhodlání zaměstnanců přečkat těžké časy. Úloha manažerů a šéfkuchařů je teď důležitější než kdy předtím, stejně tak je ale čím dál náročnější povzbuzovat tým. Jaký přístup volí šéfkuchař Café Savoy František Skopec?

Atmosféra v provozech těžkne. Podniky se snaží vylepšovat a rozšiřovat služby, budovat kontakt s hosty, ale hlavně – udržet motivaci svých zaměstnanců. Ti se bojí o práci a žijí v nejistotě, nestíhají registrovat neustále se měnící informace a přestávají vidět světlo na konci lockdownu. Pro lídry podniků teď přichází jedno z vůbec nejobtížnějších období. Jak se k tomu postavil šéfkuchař Café Savoy František Skopec?

1. Jako šéfkuchař jsem zvolil metodu pravdy. Kolegům v týmu netajím, jaká je situace a co nám hrozí, ale taky jim zdůrazňuju, v co doufáme a jak toho chceme dosáhnout. Musím říct, že jsou všichni stateční a ze všech cítím odhodlání to zvládnout, udržet naši hospodu otevřenou a nepřijít o práci.

2. Hledám způsob, jak lidi v týmu uklidnit. Pro všechny zaměstnance je to velký nápor na psychiku. Spousta z nich se musí postarat o rodinu, zaplatit nájem, splácet hypotéku… Je to ohromný tlak a já se ho snažím zmírnit. Často opakuju, že ještě není tak zle, protože k nám pořád chodí naši hosté. A těm teď musíme nabídnout to nejlepší z nás.

3. Věřím, že to nejlepší, co můžu jako lídr udělat pro svoje lidi, je bavit se s nimi. Nejsem si jistý, jaká cesta je ta správná, ale dennodenně vidím, jak moc je teď potřeba zajímat se o názory, obavy a pocity kolegů v týmu. A nebát se odpovídat jim na nepříjemné otázky, které samozřejmě přicházejí.

4. Myslím si, že dobrý šéf musí být v téhle době rozhodný a neustoupit ze svojí vize, ale taky nešlapat po svých lidech a dovolit jim podílet se na té vizi.

5. Potřebujeme být proaktivní. Právě teď nesmíme naše lidi nechat bez plánu, úkolů a bez společného cíle.

6. Směny dál rozepisuju na měsíc dopředu, aby měli zaměstnanci aspoň nějakou jistotu a hrubou představu o své pracovní době. Každého upozorním, že situace může být ze dne na den jiná, ale taky jim dávám své slovo, že se na případných změnách dohodneme tak, aby se jejich osobní plány nemusely nijak dramaticky měnit.

7. Nejsem žádný odborník a svoje lidi teď vedu spíš podle intuice. Všichni jsme na jedné lodi a já teď potřebuju každého z nich, jinak to tady můžeme rovnou zavřít. Nemusíte číst rady expertů, aby vám bylo jasné, že bez dobrého týmu nikam nedojdete. Musíte si uvědomit, že teď je zásadní být nejen lídrem, ale taky člověkem a parťákem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.