Facebook

Jak poznat dobrého výčepního?

1109
12. dubna 2017 Autor: Lukáš Svoboda Foto: Honza Zima

„Sládek pivo vaří a výčepní ho dělá“ – tenhle výrok jste už jistě slyšeli. Často zaznívá z úst Václava Berky staršího, obchodního sládka Plzeňského pivovaru Prazdroj. A já s tím naprosto souhlasím!

Ale jak poznám výčepního, který pivo opravdu dělá tak, jak má? To si zase musím vzpomenout na Václava Berku – ten mi kdysi dávno na výčepu, poté, co jsem mu načepoval pivo, řekl: „Neutírej si tu mokrou ruku, já takhle poznám, že jsi moje pivo načepoval tak, jak si přeju – tedy do čistého a mokrého skla.“ Svatá pravda.

  • Tedy zaprvé, výčepní musí mít po čepování mokrou ruku.
  • Zadruhé vypadá jako výčepní. Má nejlépe koženou zástěru, která ho chrání před tím, aby byl mokrý i tam, kde se to nehodí. Je upraven a čistě oblečen.
  • Má přehled o čepovaném pivě a neodsekne vám, že má buď světlé, nebo tmavé. A že zbytek najdete v nápojovém lístku…
  • Když vidí, že nad něčím tápete nebo si nevíte rady, není mu zatěžko třeba i vyběhnout zpoza výčepu a poradit vám.
  • Stojí vždy čelem k nově příchozím a nebojí se každého pozdravit.
  • Musí být i jemným psychologem – „umí býti v jednu chvíli na výčepu fanouškem Sparty, Slavie i Baníku“.
  • A především si pamatuje své stálé hosty a štamgasty. Tedy musí vědět, kdo je stálý host a kdo štamgast. Jaký je mezi nimi rozdíl? To si řekneme příště.

Na zdraví a mokrou ruku!

Hlasujte pro svého favorita v soutěži Zlatá pípa!

Zlatá pípa je soutěž mezi výčepními z Lokálů. Deset soutěžících se v průběhu jednoho roku setká na několika akcích a výčepním pětiboji. O tom, kdo vyhraje, rozhodne porota složená z odborníků a štamgastů. Do hlasování se můžete zapojit i vy – pro svého favorita můžete hlasovat jednou týdně na tomto webu. Vítěze soutěže představíme v dubnu 2019.

Baví tě čepovat pivo?

Baví tě čepovat pivo?

Staň se naším výčepním, zapoj se!

Řeč těla v restauraci

Načíst další článek...