Facebook

Jak si doma připravit drip a aeropress?

22. března 2016 Autor: Eliška Moravcová Foto: Jan Červenka

Filtrovanou kávu si můžete vychutnat i doma! Jak na ten nejchutnější drip i aeropress radí Ondřej Štökl, barista Esky – a přidává pár praktických vychytávek.

Drip Hario V60 02

Drip Hario pochází z Japonska a vyrábí se ve třech velikostech. Zatímco z nejmenší 01 připravíte 1–2 šálky, větší 02 zvládne až čtyři, a největší 03 dokonce osm šálků kávy. Drip vyniká plnou, komplexní a čistou chutí a baristé na něj nedají dopustit.

Na drip Hario V60 02 potřebujeme:

  • 18–21 gramů kávy
  • 330 ml vody

1.

Do dripu vložte papírový filtr a propláchněte ho horkou vodou. Odstraníte tak nežádoucí papírovou chuť.

2.

Horkou vodou propláchněte i nádobu, do které kávu připravujete. Nápoj si tak déle zachová správnou teplotu.

3.

Kávu si nameleme na střední hrubost. Středně hrubě mletá káva se konzistencí podobá kuchyňské soli.

4.

Kávu nasypte do dripu a začněte ji krouživými pohyby pomalu zalévat.

5.

V první fázi musí káva nabobtnat a „vykvést“, do dripu tedy nalijte jen 30–35 ml horké vody. Je přitom důležité namočit celou plochu. Káva začne uvolňovat těžké oleje a pouštět chuť a vůni.

6.

Počkejte 35 vteřin a pak pokračujte v zalévání. Opět pomalu, ideální je přilévat každých deset vteřin 50 ml vody.

7.

Po minutě a 45 sekundách byste měli mít zalito. Všechnu vodu nechte prokapat do šálku. Celková doba extrakce by neměla přesáhnout tři minuty.

8.

Než se napijete, kávu zamíchejte, ať se všechny chutě ukryté v šálku propojí.

Aeropress

Proč je tak oblíbený? Jeho příprava je mnohem jednodušší a káva překvapí šťavnatou, svěží chutí. Dá se přichystat klasickou i tzv. obrácenou metodou. Ondřej předvedl tu obrácenou.

Na aeropress potřebujete:

  • 16–18 g kávy
  • 200 ml vody

1.

Aeropress i nádobu, do které kávu připravujete, propláchněte horkou vodou.

2.

Totéž proveďte i s filtrem, který jste vložili do aeropressu.

3.

Namelte si kávu, a to jemněji než na drip.

4.

V první fázi zalijte kávu jen 30 ml horké vody a důkladně míchejte.

5.

Po 30 vteřinách dolijte vodu až po okraj a nechte extrahovat.

6.

Po minutě zavíčkujte, aeropress obraťte a stlačujte do hrnečku.

7.

Stlačujte pomalu, mělo by to trvat asi 40 sekund. Celková doba extrakce by neměla přesáhnout dvě minuty.

8.

I v tomto případě kávu nejdřív zamíchejte, aby se chutě krásně prolnuly.

3 praktické vychytávky

Mlýnek: Pokud se vám nechce investovat do elektrického mlýnku kávy, kupte si ruční. Ondra doporučuje Porlex Mini: „Dost vydrží, mele konzistentně a je skladný, takže super i na cesty!“

Káva: V Esce odebírají výběrovou kávu z českých pražíren doubleshot a Nordbeans. Proč vsadit právě na ni? „V komoditní kávě ucítíte maximálně hořkou čokoládu, možná arašídy a karamel, ale vždycky v ní převažuje hořkost, zatímco ta výběrová dokáže překvapit svěžestí, komplexností a ovocnými tóny. Můžete v ní rozeznat mnoho chuťových tónů, od karamelu, oříšků a čokolády až po marmeládu, jahody nebo borůvky,“ vysvětluje Ondřej.

Voda: Postačí kohoutková. Pokud však chcete dosáhnout nejlepšího možného výsledku, sáhněte po balené. Ideální je zalévat kávu vodou horkou 94 °C. Nevlastníte teploměr? Stačí, když necháte vroucí vodu asi dvě minuty odstát.

Všechno, co potřebujete k domácí přípravě kávy, pořídíte v pražírnách, které pro nás připravují kávu:

http://www.nordbeans.cz

http://www.doubleshot.cz

 

Vyfocené jídlo chutná víc! Proč?

Načíst další článek...