Jak se vybírají piva pro Pult?

24. května 2023
Foto: Jakub Zeman
Čtyři nové ležáky se začátkem října dostanou na čep Pultu. O tom, jaká piva doplní tradiční značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar, rozhodne v prvním červnovém týdnu Degustační rada. Z jakého vzorku vybírá – a podle jakých kritérií?

Na čepu v Pultu jsou dnes kromě Plzně a Budvaru čtyři další ležáky. Momentálně je to pivo Dva kohouti, na které si můžete zajít i do stejnojmenného podniku v Karlíně, dvanáctka Matuška, dvanáctka Ježibaba z jihočeského pivovaru Obora a jedenáctka Hendrych z Vrchlabí. Pokud je máte chuť vyzkoušet, přes léto máte ještě šanci.

Která čtyři piva je nahradí a otevřou tak v říjnu třetí sezonu Pultu? O tom už na začátku června rozhodne Degustační rada. „Od začátku jsme to zamýšleli právě takhle – ve stálé nabídce budeme mít dva české ležáky, které nás jasně definují doma i ve světě, a k nim vždycky vybereme čtyři další,“ vysvětluje Lukáš Svoboda, zakladatel Lokálů a šéf Degustační rady.

Pivovary, které mají zájem o to, aby se jejich ležáky v Pultu čepovaly, se můžou po celý rok hlásit na webu Pultu. „Kapacita je 18 značek, tak abychom je po devíti na výčepu zvládli během dvou dnů degustovat. Ochutnávka probíhá ve dvou kolech,“ přidává Lukáš podrobnosti. Jak zdůrazňuje, nejde o to najít „nejlepší“ ležák: „Jde nám hlavně o pitelnost, takže se blížíme spíš spotřebitelskému testu.“

Malé pivo do velké sklenice

A jak taková degustace probíhá? „Volíme styl malého piva do velké sklenice – takhle se v pivu zachová všechno, co v něm je, a díky velké sklenici můžeme dobře vnímat i aroma. Všem pivům se dostane zacházení jako za běžného provozu baru, což je unikátní a pro přihlášené pivovary je to skvělý zdroj informací. Většinou se totiž piva degustují z malých porcí, a to ze skla nebo plechovek a ne v teplotě, která odpovídá běžnému pití v baru či hospodě,“ zdůrazňuje Lukáš.

Do Degustační rady přizval zástupce Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, profesionálního degustátora, zástupce pivního týmu z Lokálu i Pultu a také zahraničního hosta Petera Škripka – sládka, degustátora a spolumajitele pivovaru a restaurace v Košicích. A samozřejmě štamgasty!

Lukáš Svoboda na tuto událost přiletí z Austrálie, kde už nějaký čas pobývá i s rodinou a čerpá inspiraci. Mimochodem letos byl jako jediný Čech vybrán do prestižní poroty World Beer Cupu, kde degustoval celý týden a ochutnal na 400 vzorků.

Jasno o kompletním složení ležáků na čepu bude na začátku října, kdy Pult odstartuje již třetí sezonu, a budou u toho zástupci všech vybraných pivovarů. Na zdraví!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.