Jak se vyrábějí čerstvé těstoviny

6. června 2016
Foto: Jakub Dohnálek
Žaneta Šarišská denně zpracuje asi 35 kg těsta a připraví minimálně deset druhů těstovin. Jak vypadá její pracovní den? A které těstoviny má nejradši?

Každé ráno začíná stejně – Žaneta Šarišská vstane v půl sedmé a připraví si šálek silné černé kávy. Čeká ji totiž dlouhý den. V restauraci Pasta Fresca v Celetné se pak převlékne, stáhne vlasy do culíku a jde na to – v miniaturní prosklené místnůstce ručně vyrábí ty nejlepší domácí těstoviny.

Tři kila noků

„Začínám vždycky noky. Jsou hodně pracné, navíc je musím uvařit v kuchyni a nechci se plést kuchařům pod nohy. Každé ráno na mě čeká mísa pečených brambor, ty oloupu, nastrouhám, přidám vajíčka, mouku a sůl. Tři kila směsi pak zpracuju v těsto, vyválím, nakrájím a uvařím, celé to trvá asi půl hodiny.“

Žaneta má těstoviny v Pasta Fresca pod palcem už víc než tři roky. Postupně si zdokonalila systém tak, aby všechno stíhala co nejrychleji, ale přiznává, že začátky nebyly jednoduché. „Když jsem nastoupila, o těstovinách jsem toho moc nevěděla. Byla jsem zmatená a nestíhala jsem. Najednou třeba došel jeden druh těstovin, v kuchyni je nutně potřebovali a já je musela hrozně rychle dodělat, byl to celkem stres. Teď už vím co a jak, a navíc mě to moc baví,“ vypráví, zatímco připravuje noky.

Nejlepší přítel? Stroj

Uvařené noky odpočívají v kuchyni a Žaneta se vrhá na výrobu čerstvých těstovin. Zapíná stroj, který jí významně usnadní práci. Nasype do něj všechny suroviny a on už je zpracuje v hladké těsto; aby se však výsledek podařil, musí být ingredience odváženy na gram přesně. Poté Žaneta nasadí správný nástavec a spustí samotnou výrobu. Hotové těstoviny uloží do připravené nádoby, celý stroj umyje a začíná nanovo. Nejdřív špagety, potom rigatoni, lasagne, klasické i špenátové tagliatelle. Příprava čerstvých těstovin na celý den trvá několik hodin.

Žaneta pracuje opravdu rychle, zručně, a ještě při tom stíhá vyprávět: „Než jsem si zvykla, bylo to celkem náročné. Ze začátku mě hrozně bolely ruce, ale teď už si na bolest ani nevzpomenu, přestože denně spotřebuju asi dvacet kilo mouky a z té vyrobím zhruba pětatřicet kilo těsta. Nejraději dělám mražené těstoviny, většinou přicházejí na řadu hned po těch strojových.“

Mražené kousky

A opravdu, jen co Žaneta dokončí tagliatelle a naposledy umyje stroj, pustí se do mražených těstovin. Ty průběžně doplňuje celý den. Jakmile je vyrobí, hned je zmrazí, jen tak se totiž neslepí k sobě. Vyrábí je ručně. Nejjednodušší jsou maltagliati a farfalle, po nich přicházejí na řadu těstoviny složitější na přípravu: ravioli plněné ragú z hovězího a vepřového masa, další plněné telecími líčky a potom tortelloni s ricottou a parmazánem. A tak to jde celý den, pořád dokola, až do večera.

S čím si je dát?

„Večer si ještě přichystám asi deset dávek těsta na další den a hurá domů! Tam si odpočinu při úklidu a vaření. Nejčastěji dělám čerstvé noky, ty máme všichni rádi – se smetanou, žampiony, lilkem a cuketou jsou výborné. Dětem chutnají i špagety – když na ně mají chuť, koupím si čerstvé v práci a večeře doma je hotová raz dva. Po těch letech tady mi už sušené těstoviny ze supermarketu nechutnají.“

Věděli jste, že si do Pasta Fresca můžete skočit pro balíček těstovin na doma?

Zabalí vám libovolný druh; v chladu vydrží až tři dny a chutnají báječně! „Čerstvé těstoviny jsou mnohem kvalitnější, navíc lépe pojmou ostatní ingredience – nasáknou je do sebe a taky po nich opravdu chutnají. To sušené těstoviny nedokážou,“ doplňuje šéfkuchař restaurace Tomáš Mykytyn.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.