Jaké bude víno ročníku 2017?

26. října 2017
Foto: Karsten Wurth & Bianca Isofache
Sklizeň ročníku 2017 se pomalu blíží ke konci a za pár dní se na trhu objeví první mladá vína. Vzhledem k tomu, že některé hrozny ještě visí na keřích a mošty z dalších sotva dokvášejí, je na finální hodnocení kvality samozřejmě ještě brzy. Leccos je však zřejmé už teď.

Letošní rok připravil nemalé výzvy vinařům po celé Evropy. Francie hlásí vůbec nejmenší sklizeň v poválečné historii, nižší byla jen v roce 1945. Z Itálie přicházejí zprávy o velmi náročném ročníku, slovy legendárního monologu z Blade Runnera: „Viděl jsem věci, kterým byste vy, lidé, nevěřili.“ I zde bude sklizeň nejskromnější, jakou pamatují za minimálně posledních šedesát let.

Ani na druhém konci světa to neměli vinaři jednoduché. La Niña a další klimatické změny, především vlny extrémních teplot, přinesly v Chile jednu z nejranějších sklizní a výrazně nižší výnosy. Vzhledem k divočejšímu průběhu ročníku prakticky po celém světě by tedy bylo překvapením, kdyby na vinicích v Čechách a na Moravě vše proběhlo idylicky.

Réva spálená mrazem

A překvapení se bohužel nekonalo. Slibně a rychle se rozvíjející révu zasáhly v dubnu a květnu, s odstupem tří týdnů, dvě vlny silných mrazů. Mrazivé počasí, které spálilo letošní potenciální úrodu, řádilo prakticky ve všech vinařských podoblastech Moravy i v Čechách, nejvíc asi na Znojemsku a Slovácku. Výrazně poškozena nebo zničena byla zhruba třetina vinic, přičemž v některých polohách byla devastace prakticky absolutní, zatímco jiným se zázračně vyhnula.

„Výnos odhaduji, i po konzultacích s kolegy, o 30 až 50 % nižší než v posledních dvou ročnících,“ říká mladý vinař Roman Fabig z Hustopečí. I Petr Marada z Mikulčic konstatuje „objem sklizně o 40 % menší než v roce 2015.“ Škody jsou navíc nejen na letošní úrodě, ale i na celých nových výsadbách; ty z dubna musí leckde úplně odepsat.

Z extrému do extrému

Optimismus mohlo vinařům vrátit teplé pozdní jaro a poté léto, ovšem nebýt toho, že révu především na Moravě sužovala dlouhá perioda sucha a veder. „V nejteplejších dnech jsem večer naměřil až 35 °C na osluněné straně hroznů. Pro keře révy to znamenalo dlouhotrvající stres, na jižních svazích se réva doslova vařila,“ říká k tomu oblíbený velkobílovický vinař František Mádl. A dodává, že jako by už nebylo „běžných“ ročníků: „poslední dobou jsou i extrémní ročníky standardem, alespoň se to tak zdá“.

Coby poslední zkouška, už v závěrečné fázi dozrávání a na počátku sklizně, dorazilo dvoutýdenní období dešťů a chladu. To zpomalilo dozrávání; místo aby hrozny nabíraly cukr, začaly kumulovat vodu, a navíc je napadaly plísně a houbové choroby. Poslední záchranu tak mohlo představovat až teplé babí léto a slunečné dny v závěru září.

Šance pro rané odrůdy?

Přese všechny nepříznivé okolnosti se díky neúnavné práci ve vinicích a pečlivosti ve sklepích netřeba bát, že by z letošního ročníku nevzešla chutná a zajímavá vína. V mnohých vinařstvích to vypadá opravdu slibně, byť vína bude výrazně méně, než je dlouhodobý průměr.

A co lze tedy od letošního ročníku očekávat? „Díky tomu, že v září nebyly extrémně vysoké teploty, hrozny dozrávaly postupně. To pravděpodobně přinese vína s vysokou aromatikou, vína plné, vyvážené chuti a vůně. Ročník je příznivý spíš pro ranější odrůdy. My máme velmi pozitivní očekávání v případě odrůdy Solaris, z pozdnějších odrůd je to Hibernal,“ odhaduje Alena Krausová z Mělnického vinařství Kraus.

Favority Františka Mádla jsou momentálně Rulandské šedé a cuvée Neuburské + Sauvignon, nicméně, jak říká: „vynikající je i Frankovka – zdravá a s vysokou cukernatostí, a rovněž Alibernet, jímž jsme nezvykle brzo – už 10. října – zakončili letošní sklizeň. Velmi kvalitní je také Veltlínské zelené, byť ho bylo o 70 % méně.“

Ročník jako výzva

Pro Petra Maradu je ročník výzva a připadá mu „zajímavý z hlediska různorodé zralosti hroznů vlivem jarních mrazů“, a to i v rámci jedné vinice a odrůdy. S konečným soudem však raději vyčkává, stejně jako ostatní. První mladá vína dorazí již tradičně 11. listopadu, na sv. Martina, na serióznější produkci a definitivní verdikt si ovšem budeme muset počkat nejméně do příštího roku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.