Jaký byl rok 2017 v Ambiente?

21. prosince 2017
Foto: Jan Červena, Honza Zima, Jakub Dohnálek
Otevřeli jsme Kantýnu, Myšáka, Grils a představili kávu Sofee. Eska získala Biba, obsloužili přes 3 miliony zákazníků a navázali nové spolupráce. Přinášíme vám výčet zásadních momentů života Ambiente v roce 2017.

Kantýna

Čestr kvůli rekonstrukci budovy přerušil provoz. O steaky a pečeně z českého masa jsme ale nepřišli, protože jsme vzápětí o kousek dál, v ulici Politických vězňů, otevřeli Kantýnu. Podnik si rychle oblíbili hosté i recenzenti a ustálil se tým pod vedením generálního manažera Roberta Pulce. V říjnu přidali řezníci s šéfkuchařem Pavlem Strakou servírovanou Večeři od kosti, na které můžete v jeden večer, u jednoho stolu ochutnat několik poctivých řeznických jídel, chuťovek i podpultovek.

Myšák

Nový podnik v rekordním čase! O pronájmu cukrárny Myšák se rozhodlo na jaře, prvního září se otevíralo. Parta mladých servírek, baristů a kuchařů pod vedením generálního manažera Tomáše Hánka navazuje na tradici prvorepublikové cukrárny, do níž chodila pražská smetánka. V Myšákovi si vychutnáte vydatné snídaně, zákusky, výběrovou kávu, chlebíčky i delikatesy, jako je hovězí tatarák nebo krevetový koktejl.

Grils

První projekt Ambiente, který částečně financovala veřejnost, a to pomocí portálu Fundlift.

Vedení bistra s grilovanými kuřaty si vzaly na triko, respektive zástěry Markéta Libánská z Našeho masa a Dominika Flecková z Lokálu Hamburk. Po starostech s úřady se před pár dny podařilo úspěšně otevřít. Kuřata se točí nad ohněm, brambory se válejí v popelu a cider teče přímo ze zdi.

Kurzy v restauracích

Bezplatné předávání zkušeností je k nezaplacení, a proto jsme letos uspořádali pro zaměstnance několik interních kurzů. Měli tak možnost na vlastní oči vidět, v čem vynikají kolegové, a rovnou se od nich leccos naučit. Například barista z Esky si mohl vlastnoručně vyzkoušet, jak se připravuje pizza v Pizze Nuova. Zájemci získali základy latte artu v Esce, v Café Savoy se učili vyrábět věnečky, v Pastacaffé dělat plněné těstoviny a v Dlouhééé čepovat pivo. Ondřej Štökl připravil tour po kavárnách a Jana Bilíková workshop o působení jídla na smysly.

Bib pro Esku

Březen přinesl Esce velké uznání – Michelin Bib, ocenění pro podniky nabízející dobré jídlo za dobrou cenu. „Zpočátku to pro nás všechny byla čistá radost, postupem času nám ale došlo, jak obrovský závazek a současně výzva to je. Ocenění k nám přivedlo hodně nových hostů a my se je teď snažíme dennodenně přesvědčovat, že to umíme ještě lépe,“ vypráví Martin Štangl, šéfkuchař Esky.

Den naruby

Vůbec první setkání všech generálních manažerů, šéfkuchařů i vybraných manažerů z restaurací a kanceláře – na táboře Soběšín a přes noc! Lidé z kanceláře Ambiente se ocitli v kůži personálu restaurace a vzali si na starost nejen veškerou práci v kuchyni, ale i obsluhu. Kvůli Dnu naruby vzniklo – jako překvapení pro šéfy – video, které propojilo všechny podniky Ambiente. Pustit si ho můžete tady, heslo je ambilife.

Sofee je venku

Představili jsme sofistikovanou kávu Sofee. Na jejím vývoji se podíleli baristé z FunLabu: Johny Rančák, Martin Moravčík, Ondřej Štökl a Martin Kukučka. Ambiente tak poprvé uvedlo na trh samostatný produkt. Kávu lze po libosti míchat s vodou, ale i alkoholem a můžete s ní i vařit. Sofee je k dostání ve vybraných podnicích a potkat jste ji mohli taky na různých akcích.

Nášupy

Akce, které dávají něco navíc. V průběhu roku se konalo hned několik setkání, která nabídla zajímavé propojení lidí i kuchařských přístupů. Potkat jste mohli známé tváře z restaurací Ambiente, ale i kolegy z jiných podniků. Brasileiro vařilo na ohni v Souticích, Eska si vyměnila kuchyň s olomouckou Entrée, Tomáš Valkovič připravoval asijské jídlo na Stalinu a Lokál obsadil Vnitroblock s pivem a smažákem.

Nová výrobna Amasa

Amaso rozšířilo a zmodernizovalo prostory, kde se bourá a staří maso, a přestěhovalo výrobnu uzenin z Navrátilovy ulice do Jenče. A s novou provozovnou přichází řada novinek: „Rádi bychom do nabídky nárazově zařadili telecí, jehněčí a možná také vepřové dalšího plemene.Budeme pracovat na vývoji sušených šunek, špeků a salámu,“ vypočítává generální manažer Vlasta Lacina.

Votre plaisir

K Ambiente se přidali cukráři Gábina a Michal Hrubcovi alias Votre plasir. Společně s námi hledají prostor pro svůj cukrářský butik a v mezičase, mimo vlastní výrobu, působí v našich podnicích.

Ladí dezerty s našimi cukráři a konzultují, co je potřeba. „Spojení s Ambiente nás stále učí mnoha novým věcem. Potkali jsme spoustu kolegů, jejichž práce si nesmírně vážíme. Máme radost z toho, že vidíme věci podobně a že se můžeme ubírat stejným směrem,“ říká Gábina Hrubec.

View post on Instagram
 

Personální manažeři

Některé z našich restaurací mají od letoška personálního manažera. Člověka, který má na starost péči o zaměstnance a jejich vzdělávání, nábory, trénink, školení, psaní rozpisu směn nebo třeba plánování společných akcí. „Dnes běžně zaměstnává personalistu i firma s deseti lidmi – a my máme celé restaurace, kde nikdo takový není. To se teď mění,“ vysvětluje výkonný ředitel Mirek Bouchal. Kolegové na této pozici se scházejí každý měsíc a sdílejí své zkušenosti a každodenní problémy.

Tour pro nové zaměstnance

HR oddělení připravilo nový koncept úvodního školení pro nováčky. Kromě teoretické části teď absolvují i tour po podnicích Ambiente pod vedením Filipa Trčky: „Cílem je zprostředkovat vhled do restaurací, ochutnat něco z jejich kuchyně a dotvořit si představu o tom, jak to tam vypadá a funguje. Součástí tour jsou i setkání s manažery nebo šéfkuchaři. Těší mě zájem nových kolegů a podle jejich reakcí a hodnocení myslím, že jsou tour vítaným zpestřením.“

Personálky

Lidé z personálu mají hlad jako všichni ostatní, a proto se v mnoha našich restauracích ujalo společné stolování. Slouží nejen k dobití energie, ale především ke sdílení novinek a k utužení týmu. V Našem mase a Brasileiru začínají každý den společnou snídaní, v Esce zasedají k pozdnímu obědu, v Kantýně se o víkendu potkávají u „rodinné snídaně“ a v Café Savoy si ji dopřávají o víkendech.

Tam, kde se otevírá moc brzy, zavírá pozdě nebo není separátní místo, jedí zaměstnanci přímo mezi hosty, u vyhrazeného stolu – tak to dělají například v Myšákovi nebo Pizze Nuova. „Nedávno mě zastavila asi sedmdesátiletá paní. Prohlásila, že ještě nikdy neviděla jíst personál mezi hosty a že se jí to moc líbí,“ dodává Tomáš Karpíšek.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.