Jaký byl rok 2018 v Ambiente?

26. prosince 2018
Foto: Honza Zima
Víc než 3 miliony obsloužených hostů, nové podniky Kuchyň a Dva kohouti a otevřený oheň v Brasileiru Slovanský dům. Obhájená michelinská hvězda, Bib a dva nové zápisy v michelinském průvodci. A to zdaleka není všechno! Přinášíme výčet toho nejdůležitějšího, čím jsme v Ambiente uplynulý rok žili.

Kuchyň
Otevřela v červenci v Salmovském paláci na Hradě. Česká šlechtická kuchyně, kterou vaří šéfkuchař Marek Janouch se svým týmem, a pečlivě ošetřené pivo si brzy našly své fanoušky. Jídelní lístek tady nenajdete – u plotny nadzvednete pokličku a podívate se, co je zrovna navařeno. K tomu se navíc podává impozantní výhled na Prahu z terasy. Interiér navrhla Tereza Froňková, inspirací ji byly historické palácové kuchyně.

Dva kohouti
Na začátku prosince otevřel pivovar v Karlíně v těsném sousedství Grils a Hamburku. Spojily se tady dva světy: svět sládků a svět výčepních. Sládek Lukáš Tomsa s Adamem Matuškou v zádech vaří pivo a Lukáš Svoboda s partou výčepních se stará o to, aby bylo bezchybně ošetřené a načepované. Generálním manažerem je Radek Pelc, kterého mnozí pamatují z Lokálu. Kohouti otevírají odpoledne a kokrhají až do brzkých ranních hodin – ve vybraných dnech k tomu navíc hraje DJ. A pozor – připíjí se tady: „Na štěstí!“

Milujeme dobré maso
V létě vznikl web Milujeme dobré maso, ve kterém se dočtete, jak naši řezníci a kuchaři pracují s masem. Amaso ukazuje, jak maso bourá a nechává stařit a zrát, řezníci z Našeho masa a kuchaři z Kantýny zase nabízejí pohled do kuchyně a odhalují své recepty i triky.

Facelift Brasileira a změny v Café Savoy
Ve Slovanském domě a v Café Savoy upravili jídelní lístky. V Brasileiru zúročili zkušenosti, které nabrali na inspirační cestě do São Paula – zavedli předkrmy inspirované brazilským street foodem a maso začali grilovat na otevřeném ohni. Nový šéfkuchař Café Savoy Michal Mlejnek s pomocí kreativních šéfkuchařů změnil jídla v menu a oddělil snídaně, obědy a večeře. Součástí večerního menu jsou dvě degustace – tříchodová Bohemia a pětichodový výběr Chef de cuisine.

Pražská pivní zoo
Lukáš Svoboda rozjel pivní tour po pražských hospodách, které spojují dvě věci – zvíře v názvu a skvěle čepované pivo. Na procházce, jež začíná U Černého vola a pokračuje přes další známé pražské hospody a výčepy, Lukáš povídá o historii pivní kultury a vypráví legendy, které se vztahují k jednotlivým místům po trase.

Zlatá pípa odstartovala
Soutěž pro výčepáky z Lokálů začala v dubnu. Deset soutěžících se veřejnosti i štamgastům představilo v Dlouhé a Tomáš Hrnčíř tady od Tomáše Karpíška dostal putovní zlatou pípu jako symbolickou cenu za zásluhy. O vítězi prvního ročníku rozhodne porota složená z odborníků i štamgastů, která adepty hodnotí v průběhu celého roku jak u výčepu, tak na různých akcích. Svůj hlas má i veřejnost – podpořte svého favorita na www.zlatapipa.cz

V michelinském průvodci máme další koně Savoy a Kuželku
Do michelinského průvodce přibyly Dostaly označení Plate pro podniky s pečlivě připraveným jídlem z čerstvých surovin. Hvězdu obhájila La Degustation Bohême Bourgeoise, Esce zůstal Bib.

Celetná oslavila 20 let
V lednu slavila Pasta Fresca O Celetné se říká, že je líheň talentů. Z party, která před dvaceti lety začínala, vyšli 4 generální manažeři, 3 šéfkuchaři, 3 manažeři a 2 jednatelé. Všichni v Ambiente pracují dodnes. Na podzim se Pasta Fresca dočkala nového interiéru, na úpravách a dekoracích pracovala Tereza Froňková s Denisou Strmiskovou.

Akonzerva
Lucka Maříková, bývalá kuchařka z Esky, se stala spojkou mezi restauracemi a farmáři. Aktivně je vyhledává, navazuje s nimi kontakty a propojuje je s šéfkuchaři. Navíc spolu s kuchařem Karlem Doležalem (taky kuchařem z Esky) českou zeleninu a ovoce nakládají a zavařují, aby otestovali receptury pro vznikající projekt Akonzerva. Jejich nakládané okurky můžete ochutnat třeba v Grils, do Dvou kohoutů zase dodávají nakládanou zeleninu.

Návrat cukráře Lukáše Pohla
Do Ambiente se po čtyřech letech vrátil Lukáš Pohl, který kdysi s ostatními otevíral Café Savoy, pracoval v La Degustation Bohême Bourgeoise a byl u zrodu Hospody v New Yorku (již neexistujícího podniku Ambiente). Šéfuje cukrářům v Café Savoy, pracuje na inovacích dezertů a znovuotevření horního patra v Myšákovi.

Vodičkova zavřela
V sobotu 9. června se naposled vařilo v Pastacaffé Vodičkova. Majitelé se rozhodli podnik po osmnácti letech zavřít a věnovat energii novým projektům. Část týmu se přesunula do Kuchyně.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.