Jedlé a voňavé dárky z Londýna

3. září 2018
Foto: Lenka Požárová
Pokud chcete udělat při cestě do Londýna radost sobě anebo svým blízkým a překvapit je něčím jedlým či delikátně voňavým, začtěte se do následujících tipů. Předkládám vám deset dárků, kterými překvapíte i potěšíte a jsou vyrobeny na britských ostrovech.

Slaninový džem
Začalo to cibulovo-slaninovou směsí přidávanou v restauraci Eat 17 do burgrů. Zákazníkům směs tak chutnala, že restauraci doslova přinutili plnit ji do sklenic, aby ji měli i na doma. Slaninový džem obsahuje uzenou slaninu, cibuli, kávu, bourbon, čerstvý česnek a rozmarýn a je skvělý třeba na krajíc chleba, který pak obložíte sýrem. K dostání je mimo jiné ve větších supermarketech Sainsbury’s či Waitrose, kde mají i verzi s klobáskou chorizo.

Čokoláda z pekárny
V zapadlém městečku v kraji Suffolk měli majitelé pekárny taky vášeň pro čokoládu a ta dala vzniknout výjimečné kombinaci. Pump Street Bakery dělá hodně ulítlou kombinaci: čokoládu s chlebovými drobky. Chutná to úžasně křupavě – a řekněte mi, kde něco takového seženete? Vybírat můžete ze spousty druhů čokolády, včetně variant s drobky žitného nebo kváskového chleba. Oboje s mořskou solí, protože tak čokoláda chutná přece nejlíp.

A když už jsme u čokolády, neměli byste přehlédnout značku NomNom (poznávací znamení: na hnědém obalu je ovečka), kterou vyrábějí pro změnu ve Welsu. Nej je pro mě ta s arašídovým máslem a mořskou solí, na výběr však máte i tu s vodkou a kávou (Espresso Martini), s uzenou solí (Halen Mon) nebo s čajem (Earl Grey). Pro mě je neodolatelná ta s arašídovým máslem a mořskou solí. K dostání v Whole Foods Market či v delikatesách Bayley and Sage.

Pravý čedar z farmy
Jste-li zvyklí na čedar ze supermarketů, vězte, že ten z farmy je jiná liga. Často přitom není třeba rozlišovat stupně jemný – středně vyzrálý – vyzrálý. Na farmě vám potvrdí, že čedar je jen jeden. Lisují ho do kulatých bochníků, ze kterých se krájejí výseče. Zajděte si do sýrového labužnictví Niels Yard Diary s několika obchůdky po Londýně či do sýrařství La Fromagerie. Vyhlášený je i čedar s plnou chutí z ostrovů Mull (Isle of Mull). Další tradiční sýry jsou Stilton (s modrou plísní), Cornish Yarg (balený do listů kopřiv) či Lancashire.

Neobyčejná pomerančová marmeláda
Pomerančovou marmeládu Britové milují. Hořko-sladkou, s nakrájenou kůrou. Namazanou na toustu se slaným máslem. V luxusním obchodním domě Fortnum & Mason můžete vybírat podle libosti a strávit tu třeba hodinu. Volit můžete mezi variantami s různou tloušťkou kůry, různou hořkostí a nejrůznějšími dalšími přísadami. Mají i marmeládu s rumem, whisky nebo ginem. Já bych sáhla po pomerančové s chilli a taky po citronové s heřmánkem.

Máslové sušenky
Tradiční skotské máslové sušenky připravené z pšeničné a rýžové mouky jsou jako stvořené k odpolednímu čajovému dýchánku. Sladké tak akorát a s konzistencí mezi měkkými a křupavými, čili perfektní. Dostanete je v každém supermarketu (většinou označené jako shortbread fingers), nebo si pro ně běžte do delikates Sally Clarke (kde je přímo pečou). Můžete je mít i v dárkové plechovce od

Čokoládová granola s mořskou solí
Vločky, pekanové ořechy, hořká čokoláda, kokosové hoblinky a maldonská vločková mořská sůl. To je recept na slast od Rebeccy, která pod značkou Rock My Bowl nabízí nejskvělejší granolu (Cocoa & Sea Salt Granola), jakou jste kdy jedli. Když jsem ji přivezla kamarádce, okamžitě si u mě chtěla objednat rovnou šest balíčků.

Gin
Londýn nabízí spoustu značek ginu. Pokud chcete být lokální, sáhněte po pionýrské značce Sipsmith či East London Liquor Company. Můžete darovat i tříhodinový kurz od Ginstitute, kde se o ginu dozvíte spoustu podrobností a zkusíte si i vypálit svou lahev, kterou si pak odnesete.

Koktejly v lahvi
Ať je to negroni, či gin z trnek, destilerka Jensen’s, sídlící na trhu Maltby Market, drinky lahvičkuje a opatřuje dárkovými etiketami. http://www.bermondseygin.com I oceňovaný koktejlový mág s přezdívkou Mr Lyan dělá kreativní koktejly v lahvičkách – třeba Spotless Martini (s destilátem z oliv a citronové kůry) či Diamond Rickey Bottling Note, ve kterém se snoubí gin, limetka, mandlový likér a grep.

Skotská restaurace Mack & Wild s pobočkami v Londýně zase dodává fascinující drinky, jako je Black Watch (s whisky a kávou) nebo Forager, kde se mísí whisky s vřesovým medem a borovicovým výtažkem. https://www.macandwild.com/mac-wild-cocktails/

Čaj
V Česku sice koupíte mnohem kvalitnější sypané čaje, ale pokud trváte na klasice, sáhněte po čaji Earl Grey s bergamotovými silicemi. Od čajů označovaných jako breakfast tea se odpoutejte, většinou je to nekvalitní čajový prach. Pro hezké balení běžte do

čajových obchodů Whittard (jejich Earl Grey má i trochu chrpových lístků), nejstaršího čajového obchůdku Twinnings či do tradičního obchoďáku s delikatesami Fortnum & Mason. V posledním jmenovaném koupíte luxusní balení a mají tu taková překvápka jako čaj s příchutí ginu s tonikem nebo Bloody Mary.

[box-outline]

Peprný parfém
Značka Le Labo je sice americká, ale v londýnských pobočkách mají vůni Poivre, speciálně vyvinutou pro toto město. Je to kombinace pepře, vanilky a dalších jednadvaceti složek. Tato vůně je neobvyklá, kořeněná, nepřeslazená a svůdně úžasná. Získá si vás i tím, že vám ji před očima namíchají a naplní do lahvičky. K dostání v prodejnách Le Labo, Liberty či Selfridges.

Kromě zmíněných specialit si můžete přivézt i čokoládové bonbony Maltesers s křupavým středem, které Britové zbožňují. Také bramborové lupínky čili crisps (značka Tyrrells se soustředí čistě na lokální odrůdy a ruční výrobu, a navíc mají povedené obaly), naložený pálivý zázvor v sirupu (stem ginger) či medové pivo Hiver. Nebo sáhněte po povedených kuchařkách místních restaurací, o kterých jsme psali zde.

[/box-outline]

www.zapalena-kucharka.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.