Jednou hospoda, vždycky hospoda

26. srpna 2019
Foto: Honza Zima
Nejnovější Lokál otevřel v domě, kde se pivo čepovalo už od roku 1902. V hospodě tenkrát kromě žíznivých štamgastů hledaly útočiště taky občanské spolky, fotbalové kluby, zkoušel tady pěvecký sbor, a dokonce tu probíhaly schůze politických stran. Vítejte v Lokále Korunní na Královských Vinohradech!

Nový Lokál sídlí v domě z roku 1897 na rohu ulice Korunní a Šumavské. Do restaurace se vchází z Korunní 39, domovní vstup má však popisek Šumavská 26. Podle adresáře Vinohradů z roku 1912 bydlel v domě hostinský, číšník, učitelka nebo třeba divadelní tajemník a v budově sídlil hostinec, obchod s potravinami, ale taky tu byla prodejna uhlí.

Na Korunní 39/986 vycházel na přelomu 19. a 20. století časopis Život o výchově a společnosti a své nakladatelství zde měl také Josef Pelcl (novinář, spisovatel a překladatel), který vydával listy Rozhledy s příspěvky od osobností formátu T. G. Masaryka, Aloise Rašína nebo třeba F. X. Šaldy.

Balonem do stratosféry

Gastronomická minulost domu se píše přibližně od roku 1902 – v prostorách Pelclova nakladatelství začal čepovat pivo Václav Schäfer, který se vedle gastronomie věnoval také dobročinnosti. Svoje první, vlastenecké jméno dostala restaurace po otci národa Františku Palackém – U Palackého se tu říkalo až do 30. let. Hospoda byla významným centrem vinohradského kulturního a občanského dění. Scházely se tu různé spolky, fotbalový klub Vinohradský team, pěvecký sbor, spolek tabáčních trafik, ale také politická strana Československá národní demokracie.

Změna názvu přišla pravděpodobně s novým majitelem ve 30. letech. Inspirovat se nechal švýcarským vědcem Augustem Piccardem, který jako první vystoupal s balonem do stratosféry. Ve Stratosfeře byste si tenkrát dali plzeňské nebo smíchovské pivo – a ne jedno, protože tancovačky do třetí hodiny ranní nebyly žádnou výjimkou. Od roku 1934 se ujal provozu hostinský František Hradecký, tenkrát se restaurace přejmenovala na světové Star. Spolkové místnosti pravidelně obsazovaly politické strany jako Švehlovi agrárníci nebo Národní liga.

Před válkou vlastnila podnik Magdalena Wolterová, a tak se na domě objevil nápis U Wolterů. Po válce se hostinec stal součástí národního podniku Restaurace a jídelny a svoji roli hrál zřejmě bez přestávky až dodnes a nikdy se mu neřeklo jinak než Korunní. Posledních sedm let sídlil v domě podnik, který stejně jako Lokál navazoval na více než stoletý hospodský příběh této adresy – a na tradici české kuchyně a českého piva.

Článek vyšel v letním čísle časopisu A*, který si můžete volně brát v restauracích Ambiente. Užijte si ho!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.