Jídlo z náklaďáků

11. července 2018
Foto: We give you good
Divoká jízda s vůní léta, svobody a receptů na trhané vepřové, hot dog i zmrzlinu odstartovala v USA a baví celý svět. Zapomeňte na ohraný fast food – foodtrucková menu jsou stejně vytuněná jako auta, která parkují i v Čechách. Pojďte s námi na gastro výlet!

Česká foodtrucková scéna se začala rozrůstat teprve nedávno, streetfoodové festivaly a jedinečná atmosféra pouličního jídla se však rychle staly součástí naší gastronomie. Po českých a moravských silnicích se projíždějí osobité koncepty, které dokazují, že food truck nemusí být jen mercedes, ale taky rikša, kolo nebo skútr piaggio. V Praze i v Brně se na vlastní kola postavilo hned několik projektů s pevnou fanouškovskou základnou. Tady je pár z nich.

Salt’n’Pepa Foodtruck
Jako jedni z prvních to v Česku rozjeli Radovan a Zuzana, slovenský pár, který se rozhodl vyměnit práci v korporátu za svobodu a dřinu v pojízdné kuchyni svého mercedesu. Za tři roky stihli objet spoustu míst a vyladit recepty na kachní konflikt – konfitovaný kachní burger s hranolkami na kachním sádle, na trhané vepřové, pečenou porchettu i vege burgery s halloumi nebo mozzarellou. Dnes svoji vášeň pro jídlo servírují v bistru v pražské ulici Milady Horákové, v garáži však stále parkují dvě připravená vozidla a chuť kočovat, se kterými pravidelně vyrážejí na festivaly. Sledujte jejich trasu na Facebooku.

Crush street food
Citroën HY je stejně starý jako jeho majitel Honza Pícha a parkuje nejčastěji na Náplavce, Jiřáku nebo v Jankovcově 53 v Holešovicích. Burgery z kvalitního masa, z cizrny a dýně nebo se sýrem halloumi v domácích houskách, sendvič s flank steakem nebo jehněčí hot dog a polévku můžete ochutnat také na food akcích nebo na vašich vlastních oslavách – Crush street food nabízí i catering.

Prague Jerk Station
Pochází z Británie a miluje jamajské jídlo – Luke Grunshaw přivezl do Prahy chuť i atmosféru Karibiku. V typickém grilu z barelu od nafty se připravuje vepřové nebo kuřecí maso na jamajský způsob jerk – s velmi pálivým kořením. Tradiční i moderní karibské jídlo, americký sendvič s trhaným vepřovým, kozí nebo vegetariánské kari prodávají kluci každý pátek a sobotu na Trzích na Jiřáku. Jejich neuvěřitelnou energii, čím dál lepší češtinu a autentické karibské BBQ zažijete i na pop-upech a festivalech.

Tommy’s Food Truck
Foodtruck Tomáše Staňka má v navigaci majálesy, masopusty, festivaly i soukromé akce. Před dvěma lety získal zlatou trofej na Burgerfestu – Tommy’s burger s hovězím, slaninou, salátem, tomatovým relishem, karamelizovanou cibulkou, čedarem a dijonskou majonézou má úspěch stejně jako hot dog s klobásou, trhané konfitované nebo marinované maso v bagetě, rostbíf, plněné pita chleby a vegetariánské varianty burgerů. K pojízdné kuchyni přibyl nedávno i stánek.

Regal Burger
Partička z Bratislavského Regalu, který mapoval dobré zdroje potravin v hlavním městě našich sousedů, se jednoho dne přesunula do kuchyně a prosadila koncept Fast casual – burger za 8 minut v prvotřídní kvalitě. Po několika pobočkách na Slovensku i v Praze přibyla dvě bistra na kolech. První stojí ve Fashion Aréně v Praze 10. Specializuje se na palačinky v klasické i pohankové verzi, s nutelou a banánem, ale taky se slaným karamelem, ovocem a máslovými sušenkami nebo s ricottou a uzeným lososem. V létě si můžete objednat i polévku nebo salát. Druhý vůz – burger truck – nedávno zakotvil… u Kotvy. Klasika s čedarem, speciál se sladko-pikantní slaninou a veggie burger s lilkem a žampiony na vás čeká od 11 do 21 hodin.

Fire Food Truck
Čestr, přeštík i halloumi – Petr Blahout přestavěl staré hasičské auto a šlápl na plyn. Na streetfoodových a jiných festech se u něj kolemjdoucí zastavují kvůli sendvičům s uzeným roastem z hovězího ořechu, na burger s trhaným hovězím žebrem, s nakládanou červenou cibulkou, zakysanou smetanou, chilli papričkou a koriandrem, ale i na tacos s trhanou vepřovou plecí, pastrami a slaninu. V tomto autě se peče pouze maso z českých chovů od Amasa a zelenina od farmářů. O tom, kde Petr právě hasí chuť na pořádný kus masa, se dozvíte na sociálních sítích.

Bůcheck
Na ulici se poprvé postavili v listopadu 2016, od té doby je zná (nejen) celé Brno a slovo „vyprodáno“ přichází zpravidla dřív než zavírací doba. Petr Szamuhel a Zuzana Zuzáková (nebo taky Dezertína) si místo restaurace nechali postavit food truck na míru, před kterým se na Zelňáku od úterý do soboty stojí fronty na bůček s arašídovou omáčkou a koriandrem, na smažené kuře butter milk chicken, na uzené koleno, burger s trhaným vepřovým, grilovaný sýr, a hlavně na hranolky na sádle. Turistickým cílem se staly taky Zuzčiny koláčiky a Čajícheck, ledový čaj z lípy, bezu a šípků. Zapište si otvíračku v 11:30 a přijďte včas.

Pasta Truck
Robin Krčmář a Anette Prokešová už dva roky řídí první český food truck s čerstvými těstovinami. Základy, které získali na brigádě v italském bistru, promítli do nabídky své pojízdné kuchyně i nedávno otevřeného bistra Pastificio. Od šesti ráno vyrábějí vaječné i bezvaječné spaghetti, fusilli, fettuccine, maccheroncini a další druhy těstovin, ke kterým si sami zvolíte domácí omáčku nebo pesto. Polévka, dezert a výběrová káva patří k běžným zásobám, s nimiž pasta truck vyjíždí v úterý na Purkyňovu 97, ve středu na Masnou 34 a ve čtvrtek na Purkyňovu 115. Pokud vám čas 11 až 15 h. nestačí, najděte si jejich další výjezdy na Facebooku.

Roburrito Food Truck
Třikrát týdně vaří v bohunickém Campusu, v pondělí na Purkyňově 97 a ve středu na Nových Sadech. Velký nápis na Robertově food trucku „Nafutruj se Mexikem“ mluví za vše. Mladý Slovák se po zkušenosti s mexickým food truckem v USA usídlil v moravské metropoli a rozšířil brněnskou gastro scénu o tex-mex kuchyni do ruky. Burrito, quesadillas, domácí salsy a guacamole zapíjejí návštěvníci mexickými limonádami a mexickým pivem. Tortillu s trhaným vepřovým carnitas i veggie burrito vám usměvavá posádka zaroluje i na dalších akcích a foodtruckových sjezdech.

Božský kopeček
Jakmile se oteplí, hledají parkovací místa tohoto ice trucku snad všichni Brňáci. Pastelové vozíky na třech kolech patří cukrárně Tutti Frutti a se svojí veganskou zmrzlinou osvěžují horké dny v Lužánkách, na Zelňáku, Moraváku i u Campusu. Minimum cukru a maximum originality si zamilovalo celé město – čoko višeň s kakaovými boby, malina s kardamomem, pražený kokos s nugátem, ale i kešu dřeň, jahoda s bazalkou, borůvka s levandulí, růžový banán, bergamot nebo mučenka patří mezi příchutě, které musíte vyzkoušet osobně. Prostě Božské!

Další pražští kočovníci? Například Dirty Dog Street Food, Vehykl, Taco Truck, YES M.E., FoodIN a spousta dalších. Na festivalech si můžete stoupnout do fronty i k náklaďákům od Johnny’s Food Revolution Truck nebo Dog’n’Roll Food Truck. Spousta gastro nomádů se rozhodla rozvážet kávu, pivo, zmrzlinu nebo vafle. Pražské Tu Kafe, mobilní kavárny Coco van, Basta coffe, Kofi-Kofi a CoffeeVan nebo dodávka Beer Vehicle stojí, anebo přijedou tam, kde právě potřebujete.

Fermentovaná chilli omáčka Sriracha

Bůcheck ji dává do burgerů, hodí se však i k těstovinám, mexickým nachos nebo do tacos.

1 kg čerstvých chilli papriček (pálivost a barva dle vlastních preferencí)
150 g krystalového cukru
2 stroužky česneku
1 lžíce soli
200 ml octa

Očištěné chilli, česnek, cukr a sůl rozmixujte v robotu s trochou vody, přelejte do velké nádoby a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte při pokojové teplotě kvasit 5 až 7 dní. Každý den je potřeba omáčku promíchat a překrýt novou fólií. Po týdnu přilijete do nádoby ocet, omáčku rozmixujte a přeceďte přes jemné sítko.

Článek vyšel v letním čísle A časopisu

Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.