Jíst Brno

23. června 2016
Foto: archiv restaurací
Co s volným dnem v Brně? To bychom nebyli my, abychom ho celý neprojedli. Tohle město je totiž plné skvělých podniků a fráze „na Brno dobrý“ už dávno neplatí. Tady je výběr našich oblíbených míst, pěkně od rána až do noci.

1. Ospalé ráno

Na úvod to chce dobrou snídani, takže vyrazte do hravého Café Atlas. Bavit vás bude funkcionalistický interiér s eklektickou tapetou inspirovanou ilustracemi ze starých atlasů a příruček, ale i výhled na „červený kostel“. Zdejší světoběžnická snídaně vás zavede na Dálný východ (doporučujeme hummus) i do Skandinávie.

Pokud nemusíte hned po ránu cestovat prstem po mapě, za rohem máte Bistro Franz; i jeho barevný interiér navrhoval architekt Martin Hrdina. Nabídnou vám tradičnější menu, plusem je domácí pečivo a velký výběr lokálních biosurovin.

2. Dopolední kafe

Brno je městem kaváren, takže až se po vydatné snídani vydáte centrem, určitě brzy na nějakou narazíte. Sázkou na jistotu je kavárna V Melounovém cukru, kde musíte ochutnat jejich nebeské dorty, dál maličké Cafe Mitte, Coffee Fusion nebo SKØG Urban Hub ovanutý skandinávskou estetikou.

My však rádi zabloudíme ještě o trochu dál, až do historické průmyslové zóny za Zvonařkou. Cesta sem je spletitá, ale stojí za to. Za vrátnicí s hlídačem na vás v jedné z továrních hal čeká multifunkční prostor, ve kterém najdete skvělé Industra Coffee s ještě skvělejšími baristy. Zdržte se tu i po šálku výběrové kávy; sedíte totiž v galerii současného umění, kde je pořád co objevovat.

3. Oběd v klidu – nebo raz dva

Až budete v polovině dne přemýšlet, kam na jídlo, připište si na seznam mladou restauraci Simplé, kde chytře kombinují prvotřídní suroviny v moderních úpravách (čekejte tedy různé pěny, želé nebo prach z čehokoli). Šéfkuchař Lukáš Nečas chtěl být původně malířem, teď maluje obrazy na talíř. Zdejší menu vás překvapí mírou kreativity, barevností a nakonec i cenou – ta je totiž nižší, než byste možná tipovali (zvlášť přes oběd).

(Pozn.redakce - restaurace Simplé je od konci června 2016 zavřená.)

Pokud nemáte času nazbyt, zaběhněte do některého z osvědčených bister. Doporučujeme Soul Bistro hned v centru, Fresh Freaks a Fresh Fanatic vyznávající zdravé stravování, případně baby friendly Bistro Le Social. Bonusovou zastávkou pro milovníky italské kuchyně je Castellana trattoria Itala Sergia, který ze stesku po jídle, na jaké byl zvyklý doma, začal vařit i v Brně. A dělá to hodně dobře.

4. Když se stmívá

Pokud vám vyšla návštěva vily Tugendhat (šťastlivci…), nevynechejte po cestě krásnou funkcionalistickou kavárnu Era. Večer si pak vyhraďte pro podnik ze seznamu „větší účet, ale o to větší zážitek“. Bezpochyby tam patří vyhlášená rybí restaurace Koishi, francouzsky šarmantní La Bouchée nebo Restaurant Pavillon ve slavné Zemanově kavárně. Všechny vás překvapí „něčím“ navíc, ale to „něco“ svým kamarádům nepopíšete, ani kdybyste se rozkrájeli. Čekají vás sváteční zážitky, na které budete dlouho vzpomínat.

5. Ale noc je ještě mladá!

Bar Super Panda Circus sbírá ocenění, kde může, a je proč. Jde o bráchu neméně skvělého Baru, který neexistuje, který vám ovšem oproti pandímu psychedelickému tripu po Japonsku bude připadat jako výlet v luxusním kupé Orient expresu. Na tom není nic špatného, ale někdy si prostě chcete trochu uletět, zabít stereotyp a nevracet se nohama na zem.

V Pandě se vám to splní, až se vám zamotá hlava. Vyladěné drinky s překvapivou zápletkou (hromadné šňupání kakaa zažijete asi jen tady) a prostředí, ze kterého vám přechází zrak. Sedíte jako v divadle a jevištěm je bar… Malé varování: S rezervací tu neuspějete, takže se hrou večera stane odhadování nejlepší hodiny, kdy zazvonit na umně skryté dveře do útrob baru.

Pokud byste po dlouhém dni zašli radši na jedno, zamiřte do výčepu Na stojáka nebo do Lucky Bastard Beerhouse, kde čepují své vlastní pivo eponymní značky, a samozřejmě do Lokálu U Caipla!

Tento článek vyšel v jarním čísle časopisu A*, který dostanete zdarma v restauracích Ambiente. Berte si ho, za chvíli bude nový!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.