Jóga pro kuchaře a číšníky

28. května 2018
Foto: Honza Zima
Několik jednoduchých cviků, kterými ulevíte unaveným zádům, pažím i mysli. Nejlepší na tom je, že vám stačí jen pár minut.

Taky vás po směně bolí celý člověk? Najděte si každý den chviličku na následující jednoduché cviky. Dělat je můžete kdekoli, kde najdete aspoň trochu klidu. Výsledky se dostaví dřív, než byste mysleli.

Hora
Postavte se s chodidly u sebe nebo na šířku pánve. Protáhněte celé tělo směrem nahoru a uvolněte ramena. Plynule dýchejte.

Hluboký předklon
Lehce pokrčte kolena a s výdechem se předkloňte. Plynule dýchejte. S nádechem se zase zvedněte do stoje. Když pokrčíte nohy, uvolníte záda.

Trojúhelník
Rozkročte se na šířku upažení, kotníky jsou pod zápěstími. Jedno chodidlo vytočte k druhému na 90 stupňů. S výdechem se ukloňte a předloktím se opřete o stehno přední nohy. Zůstaňte na 5 nádechů a výdechů. Opakujte na obě strany, protáhnete si tělo a páteř.

„Když začnete cvičit powerjógu, objevíte svaly, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Díky jejím pozicím a práce s dechem zpevňujete páteř a střed těla. Dýchejte jen nosem a plynule – nezadržujte dech. Správné dýchaní trénujte v sedu. Narovnejte záda a pozorujte, jak vzduch proudí dovnitř a ven,“ radí Václav Krejčík.

Zkřížený sen
Posaďte se se zkříženýma nohama, bedra tlačte vpřed, lopatky od sebe, dolů. Paže položte volně na kolena. V pozici plynule dýchejte a poté z ní pokračujte do dalších pozic v sedu. Cítíte-li nepohodlí, podložte si pánev dekou, aby se změnil sklon pánve a záda se vyrovnala.

Úklon v sedu
Opřete se o pokrčenou levou paži a protáhněte pravou paži vzhůru. Protáhněte se v zádech, ale nezvedejte hýždě z podložky. Proveďte cvik na obě strany a stále plynule dýchejte.

Rotace v sedu
S výdechem se přetočte za jedním ramenem. S nádechem se vraťte do výchozí pozice. Opakujte na obě strany.

Předklon v sedu
Ve zkříženém sedu se opřete o pokrčené paže. Nezvedejte hýždě, hlava je v prodloužení trupu. Plynule dýchejte, pozornost zaměřte na záda.

Pozice kočky
Paže v ramenou a nohy v kyčlích a kolenou svírají pravý úhel. S nádechem mírně prohněte záda, s výdechem se vyhrbte. Několikrát opakujte. Jako variantu zkuste i pozici, při níž se položíte na předloktí. Provádějte stejný pohyb, jen se s nádechem vyhrbte a s výdechem uvolněte záda.

Vzpor v pozici kočky
Kolena lehce zdvihněte od podlahy. Udržuje rovná záda a nezaklánějte hlavu. Pravidelně dýchejte, zkuste výdrž na 5 nádechů a výdechů. Několikrát opakujte. Posílíte tak střed těla.

Přitažení kolene k břichu
V lehu na zádech pokrčte jednu nohu. S výdechem ji přitáhněte k hrudníku a s nádechem vraťte na zem. Zbytek těla leží co největší plochou na podložce. Nohy několikrát prostřídejte.

Pozice pro úvolnění zad
S výdechem přitáhnete hlavu k pokrčené noze.

Poloviční most
S výdechem zdvihejte hýždě od podložky. Ramena a paže jsou celou plochou na podložce. Zůstaňte nahoře na 5 nádechů a výdechů.

Další inspiraci najdete v nové knize Václava Krejčíka Žijte jógu. Třeba vám pomůže objevit nečekané možnosti vašeho těla i mysli.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.