Kam v Londýně na maso?

1. října 2018
Foto: Lenka Požárová
Máte rádi masité, pálivé, smažené nebo grilované? Zavedu vás v Londýně na místa, kde vás to bude bavit.

Hawksmoor
Pokud milujete steaky, nesmíte minout Hawksmoor. Několik poboček, stejná kvalita. Spousta řezů masa a různé gramáže až po ten největší s názvem Tomahawk (hádejte proč asi?). Jako předkrm můžete zvolit pomazánku z trhaného hovězího se slaninou, pečené morkové kosti s cibulkou nebo nakládaný kořeněná bůček se zelným salátem. K zapití doporučuju geniální Ginger Brew, drink se zázvorem, citronem, ginem a místním pivem ale.

Chick‘n’Sours
Je to vlastně KFC, ale stokrát lepší. Korejské smažené kuře tu umějí připravit luxusně a podávají ho s různými zajímavými saláty (například melounový s chilli a arašídy), omáčkami (třeba curry s citronovou trávou) nebo v sendviči s tamarindovo-kokosovou zálivkou.

Smokestak
Vypečené, vyuzené, grilované. Takových je většina jídel ve Smokestak, skvělé restauraci s černými pecemi a otevřenou kuchyní, v níž kmitá spousta kuchařů v černých zástěrách. Hovězí líčka slisovaná do kostiček, které osmaží dokřupava a servírují s ančovičkovou majonézou, jsou noblesní stejně jako grilované houby na toustu s hovězím výpekem či pečený lilek s miso a kešu. Hitem je pečené hovězí hrudí a pečené brambory, které vydlabou a smíchají se sýrem.

Simpson’s Tavern
Zastrčená hospůdka je rájem gentlemanů z okolních bank, kteří sem zajdou na rychlý oběd. O tom, že místo je nasáklé historií, svědčí i fakt, že štamgastem tu býval i Charles Dickens. Dát si můžete pečínku s buřtem (po vzoru místních gentlemanů), telecí játra či koláč s hovězím nebo rybou. Jejich dezert stewed cheese je toust podávaný s miskou tekuté směsi kořeněného sýra s pivem.

Smoking Goat
Thajská jídla připravují v otevřené kuchyni, kde je spousta ohně a grilů. Vyhlášené je zdejší massaman curry z kůzlečího ramínka uzeného dvanáct hodin, až maso odpadá od kosti. Následně ho dusí v kokosové omáčce s hřebíčkem, kardamomem nebo chilli. Kuřecí stehýnka s rybí omáčkou jsou sladce lepkavá, ale vítr z plachet vám vezme jejich lardo rice, tedy rýže s jen lehoučce opečenými škvarky a chilli papričkami.

Mac and Wild
Na jídelním lístku kraluje zvěřina ze skotské divočiny a dozvíte se i jméno farmáře či lovce, který zvíře skolil. K tomu skotská vejce, hranolky s pomerančovo-pivní omáčkou nebo burger vyhlášený v roce 2016 jako ten nej v Londýně. V podzemním baru si navíc můžete na speciálním trenažeru zastřílet jako na lovu.

St. John Restaurant
Tradiční anglická kuchyně s důrazem na zpracování zvířete od čumáku po ocas. S tímto přístupem prorazil jeden z majitelů a zároveň šéfkuchař Fergus Henderson - a jeho restaurace, fungující bezmála třicet let, se stala ikonou. Dát si tu můžete jehněčí pálivé ledvinky, pečené morkové kosti s petrželkovým salátem, smažené dršťky s domácím kečupem, grilované hovězí srdce nebo třeba koule z mletých plíček. Na podzim ochutnejte tetřeva a v zimě rozhodně jděte do salátu se sušenými solenými játry.

Ramen Burger
Burger, který staví na geniální obměně, kterou uvítají nejen celiaci. Vypusťte pečivo, v němž se maso běžně podává, a nahraďte ho dvěma disky ze ztuhlých nudlí. Ty se nechávají vychladnout v plochých miskách, aby získaly patřičný tvar, pak se ogrilují a plní. Zvolila jsem trhané vepřové s úchvatnou kořeněnou asijskou omáčkou a volským okem. Specialita vzniklá v USA se v Anglii podává pouze v tomto stánku, a to jen o víkendech na Greenwich Market.

Rum Kitchen
Kuře s kořením jerk (kombinuje nové koření, tymián, skořici, muškátový oříšek, cukr či limetku) tu servírují vyuzené do geniální jemné šťavnatosti. Karibský švih má nejen místní kuchyně, ale i stěny restaurace. Zatraceně dobré jsou silné křupavé a uvnitř moučnaté hranolky z kasavy, podávané s chilli majonézou. Vyzkoušet můžete i Guinness punch, tedy punč, v němž se spojuje pivo s rumem, kondenzovaným mlékem a muškátovým oříškem.

Rök
Kuchyně, v níž se severské mísí s anglickým, sází na fermentaci a grilování na otevřeném ohni. Výsledkem jsou třeba svatojakubské mušle s pálivou klobáskovou směsí. Ochutnala jsem i dost povedená bažantí prsíčka s mandlovým pyré a nakládanými hrozny a taky domácí pomerančovo-brusinkové víno.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.