Kam v Praze na snídani

18. května 2022
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Všimli jste si, že se snídaněmi se jen málo experimentuje a na rozdíl od obědů nebo večeří nám nevadí jíst několik dní po sobě to samé? Sepsali jsme pro vás tipy na místa, kde si užijete své oblíbené klasiky i jídla, která vás vyvedou ze snídaňové rutiny!

1. Cafe Hrnek

O víkendu se nechte zlákat na brunchový speciál do holešovického Cafe Hrnek. Na jejich menu se tučně podepisuje sezona i kreativita kuchařů – nedávno servírovali například celozrnný lívanec s rebarborou, mléčným krémem a meduňkovým cukrem, pampeliškovými poupaty v libečkovém karamelu a granolou. Nebo radši zůstanete u míchaných vajec na domácím toustovém chlebu s čerstvým sýrem a sušeným žloutkem?

View post on Instagram
 

2. U Kalendů

Ranní vycházka po Náplavce si zaslouží doprovod! Naplánujte si zastávku v pekárně U Kalendů – a vezměte si na cestu minimálně jeden croissant. Pokud ve vitríně zahlédnete žemlovku nebo ovocný koláč, dlouho se nerozmýšlejte a dopřejte si. Potěší vás stejně jako čerstvý chleba s máslem a vejcem. Odnesete si k tomu spíš filtrovanou kávu, nebo cappuccino?

View post on Instagram
 

3. Café Savoy

Milovníci snídaní musí dřív nebo později usednout ke stolu v Café Savoy a zakrojit do croissantu s míchanými vejci a lanýžem. Genius loci vyzývá objednat si proslulé vejce Benedikt, případně vejce Royale na anglickém muffinu se zakysanou smetanou, s marinovaným lososem, holandskou omáčkou a kaviárem. Grandiózní hostina si říká o šálek něčeho originálního – co takhle espresso s calvadosem, tonikem a sladkým octem z Utopie?

4. Eska

Na mapě snídaňových míst nesmí chybět Eska. Vypravit se sem můžete na dlouhé labužnické snídání i na rychlou omeletu, sýrový loupákový toust s rajčatovou omáčkou nebo na loupák s máslem, marmeládou a kakaem – zeptejte se obsluhy, jestli jim v lednici nezbyl čokoládový termix!

Pokud bychom měli doporučit jedinou věc, bude to fermentovaná pšenice s vejcem a houbami – kdybyste si ji totiž chtěli přichystat doma, budete snídat nejdřív pozítří.

Tip: Při odchodu z Esky si vezměte pár loupáků s sebou – o víkendu si z nich můžete připravit smaženku s holandskou omáčkou, uzeným pstruhem a pošírovaným vejcem.

5. Etapa

Jen o pár ulic dál se tvoří fronty na snídani v bistru Etapa. Vsaďte na vyhlášená míchaná vejce s koriandrem, chilli a slanou granolou, případně na kváskovou vafli ve slané či sladké verzi. Lístek se z větší části obměňuje podle úrody – stihnete vyzkoušet rýžovou kaši s moruší, rebarborou, sirupem z kombuchy a olejem z bílého máku?

Tip: Na středu a sobotu si zamluvte maxi loupák – 600 g radosti ke sdílení!

View post on Instagram
 

6. Trikolonial

V pátek se chodí do smíchovského Trikolonialu. Od brzkého rána tam voní dvojctihodné koláče, které jednou týdně pečou kuchaři ze Ze mě projektu – plní je tvarohem a pečenými švestkami s jablečným octem. Do tašky se vám bude muset vejít také bochník chleba, pár ořechových buchet s tonkou nebo kombucha, kterou vyrábí majitel podniku Michal Burda. To unesete!

Tip: Limitka od Ze mě projektu se vyzvedává i v Coffee and Riot, The Bowls a karlínském Grounds.

View post on Instagram
 

7. Goodlok

Na Jungmannově náměstí se odšťavňuje, fermentuje – a vaří! Od pondělí do pátku tam zažijete „experimentální“ snídaně, které vyladí váš den i střevní mikrobiom. Obsluha vám donese omeletu s řasou nori a hrachovou miso pastou, grilled cheese sendvič s kimchi nebo ovesnou kaši s medem koji, z chladicího boxu si sami vytáhněte kefír a freš ze sezonního ovoce a zeleniny. Na zdraví!

8. Café Jen

Vršovice si pochvalují Café Jen, kde se snídá a brunchuje už devět let. Štamgasti nedají dopustit na snídani šampionů – míchaná vejce od pana Kubáta s debrecínskými párky z Amasa, houskou, chlebem a máslem. Kromě toho se vracejí ke „snídaňovým spešlům“ a oslavují rána výběrovou kávou i skleničkou mimosy. Přidáte se?

Tip: Café Jen provozuje catering Svačina – a doručí vám snídani i do práce! Vyberete si ze stálé nabídky, nebo si budete s kolegy přát menu na míru?

9. Další kus

Neumíte si představit snídani bez drobků z rohlíků? Zastavte se pro pečivo ve vinohradském podniku Další kus – a vyžádejte si k němu vajíčkovou pomazánku nebo pařížský salát v poctivém podání. U kasy nejde přehlédnout výstavu slaných motanců, galetek a buchet s méně i více odvážnou náplní. Tak akorát do ruky!

View post on Instagram
 

10. Kro Coffee

Snídaňové obzory si rozšíříte ve vinohradském Kro Coffee – těšte se na variaci s lískooříškovým tempehem, fazolovým hummusem, vajíčkem a grilovanou zeleninou nebo na quesadillu s klobáskou, čedarem, kimchi a dipem s fermentovanými papričkami. Víkendovou snídani na zahrádce si pak prodlužte o lívance s karamelizovanými jahodami a pribinákem.

View post on Instagram
 

+

Namastery

I když nejde o kavárnu ani bistro, i tady se čas od času zaplní stoly brunchem v podání kuchařky Jany Jelič nebo kuchaře Petra Bartoše. Jógové studio Namastery si je zve jako příjemný bonus různých pohybových lekcí – sledujte program!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.