Kanadské žertíky aneb Čím se baví kuchaři a číšníci

20. ledna 2020
Foto: Honza Zima
Legrace musí být, a to nejen po práci, ale hlavně při ní! Snad v každé restauraci se vtipkuje na účet nováčků, ale pořádnou lekci si čas od času vyslouží i zkušenější kolegové. Do jaké pasti jste se nechali chytit vy?

„Nejlepší jsou úkoly pro nováčky typu: ,Sežeň peckovač na maliny a pistoli na humry.‘“

„V kuchyni občas dáváme syrová vejce mezi uvařená.“

„To takhle jednou kolega strouhal křen, otočil se na mě a povídá: ,Hele, čuchni si. Nezdá se ti, že je zkaženej?‘ Nebyl a v nose mě tenhle žertík pálil ještě týden potom.“

„Naplnit výčepnímu půllitr vodou, otočit ho vzhůru nohama přes podtácek a opatrně nechat stát na baru. Pak už stačí jen počkat, až po něm sáhne.“

„Místo půllitru jde použít i šálek na cappuccino, který se po okraj naplní vodou, překryje pytlem na odpadky, otočí a postaví na kraj baru. Potom se pytel opatrně vytáhne, a když přijde nový kolega na zkoušku a chce uklidit otočený šálek, máte o zábavu postaráno. Pokud ho teda nepředběhne manažer.“

„Těsně před zavřením kuchyně někdy voláme z mobilu na pevnou linku, uděláme fiktivní objednávku s sebou, a samozřejmě vybereme tu největší piplačku na jídeláku. Chvilku necháme kuchaře, ať se rozčiluje, ale nakonec se přiznáme.“

„Rád vyměňuju v kořence hrubou sůl za celý pepř a pozoruju kolegu, jak se chystá osolit rybu.“

„Občas povolím víčko na láhvi s olejem, to je paráda!“

„Cukrový sirup do prostředku na čištění pracovních ploch to jistí.“

„V nestřežené chvilce mažeme baristům páky u kávovaru medem.“

„Barmani mají rádi med na lahvích nebo šejkrech.“

„Do šejkru jsme kolegovi nasypali kypřicí prášek.“

„Vzpomínám si na takovej lacinej vtípek, kdy jsme stopky na louhování čaje nastavili na 10 vteřin a sledovali, jak se zmatený barista rozhlíží, kde má co slít nebo zalít.“

„Klasika jsou svázané tkaničky na botách.“

„Pro lidi na place jsme kdysi připravili ochutnávku nového dezertu – z lógru od kávy jsme udělali ,dortík‘ a dozdobili ho šlehačkou s čokoládou. Pochoutka!“

„To vám takhle hodí boty do vakuovačky a zamrazí je.“

„Kýbl + pracovní boty + voda -> mrazák. A zábava je na světě.“

„Jednou jsme schovali kuchyňský zvonek.“

„Záchodovou mísu na toaletách pro personál jsme zezadu potřeli hodně aromatickým sýrem. Čtrnáct dní si lidi stěžovali, že to tam smrdí, a nikdo nemohl přijít na to proč.“

„Freshka přes záchodovou mísu nás taky bavila.“

„Když šel nováček na personálku, posílali jsme ho do kanceláře pro stravenku a tvrdili, že mu bez ní jídlo nesmíme vydat.“

„Někdy jsme klukům v kuchyni strčili papírek do vázání od zástěry a zapálili ho. S údivem jsme mu pak sdělili, že nám v té kuchyni úplně hoří.“

„Pravidelně jsme posílali kolegu do lednice pro vývar a někdo z týmu na něj vybafnul. Ne moc originální, ale vždycky úspěšné.“

„Nováčka na výčepu v Lokále sem tam pošleme do kuchyně pro lanýžový olej.“

„Do kuchyně tenkrát přišla objednávka na špagety s černým lanýžem. Jeden z kuchařů si všiml, že jsem nový, a ještě ke všemu student, a hned využil situace. Řekl mi, ať si na ,studené‘ vezmu nůžky na lanýže a zajdu se zeptat na recepci, kde je květináč s lanýži. Nebyl jsem první, koho tam poslali, takže mi rovnou ukázali velký květináč s palmou uprostřed haly. Vypadalo to přesvědčivě, tak jsem začal v hlíně hledat lanýže. Když jsem si všiml, že se všichni smějí tak, že se nemůžou ani nadechnout, pochopil jsem.“

„Pamatuju si, že jeden kolega večer po směně vyprázdnil úplně všechny šuplíky, dokonce i solničku. Když ráno přišel kuchař z druhé party, myslel si, že nás v noci vykradli. Vypadalo to tam jako před otevřením nové restaurace.“

Zdroj: zaměstnanci Ambiente

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.