Praha má třetí michelinskou hvězdu

9. března 2016
Foto: archiv: Field
Michelinskou hvězdu má La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron a letos nově přibyla restaurace Field pod vedením šéfkuchaře Radka Kašpárka. Do hledáčku komisařů se dostal i druhý podnik kuchaře Paula Daye – Maso a kobliha.

Už to jsou čtyři roky, co se v českém gastronomickém světě objevila nová michelinská hvězdička. Od roku 2012 ty svoje úspěšně obhajují restaurace Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise. Letos se k nim přidal podnik Field a šéfkuchař Radek Kašpárek. „Nasadil laťku vysoko a není čemu se divit, vždyť předvádí poctivé řemeslo. Je to milé a mám z toho husí kůži. Je to motivace jak pro ty, kteří toto ocenění mají, tak pro všechny mladé ambiciózní kuchaře, kteří si na něj myslí. Díky Radkovi Kašpárkovi jako by byla další hvězda blíž nadosah," říká restauratér Tomáš Karpíšek.

Restaurace Field byla na podzim roku 2014 otevřena namísto legendární pivnice U Milosrdných. Je až úsměvné, jak může týž prostor úspěšně projít proměnou ze „zaplivané čtyřky“ na michelinskou restauraci. „Když se Field otevíral, soustředili jsme se hlavně na to, aby byla restaurace plná. Na Michelina jsem nemyslel, měl jsem strach o tom vůbec mluvit,“ řekl nám šéfkuchař Fieldu Radek Kašpárek.

Významným oceněním je i Bib Gourmand, které v michelinském průvodci označuje restaurace „se skvělým jídlem za skvělou cenu“. Letos jej nově dostal pouze jeden český podnik, a to Maso a kobliha britského šéfkuchaře Paula Daye. Ten už má Bib za restauraci Sansho. „Vášeň pro to, co děláme, silný tým a české suroviny. To je to, co nám pomáhá a žene nás dál,“ svěřuje se Paul Day. V druhé michelinské novince – restauraci Field – zatím nebyl. „Hodně jsem poslední dobou pracoval, takže jsem Field nestihl navštívit, ale je to přeci skvělé, že má Praha tři hvězdy. Moc to všem přeju!“

Česká republika, potažmo Praha, má v roce 2016 celkem 3 restaurace s 1 michelinskou hvězdou a 6 podniků oceněných Bib Gourmand.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.