Káva ve slupce od avokáda

30. května 2017
Ilustrace: Kateřina Kynclová
Někdy se zkrátka musíme nudit, aby se nám v hlavě zrodil skvělý nápad. A je dost možné, že dokud nenasbíralo avolatte Jaydina Nathana přes 8000 lajků na Instagramu, sám to bral spíš jako vtípek. V posledních týdnech se však latte podávané ve slupce od avokáda stalo hitem, který nadchl hlavně mladou generaci, zatímco zbytek (kávového) světa se té extravaganci jen nechápavě usmívá.

„Kafe v odpadku“
„Myslím si, že je to celé směšné. Je to fakt jenom kafe v odpadku,“ prohlásil autor novinky, barista melbournské kavárny Truman Cafe. Jaydin Nathan neměl ani ponětí, co bude následovat, když si během klidné směny udělá latte do slupky od avokáda a natočí video na Instagram. Několik hostů tu kuriozitu sdílelo, a za pár dní už o avolatte psaly časopisy a noviny po celém světě. Sociální sítě se zaplnily fotkami, videi, a dokonce i příslušnými komunitami. „Byl to vážně jen vtip. Ale jídlo má i bavit, má to být umění. Nechtěli jsme to prodávat, ale pak přišli hosté a chtěli avolatte,“ řekl pro tisk Jaydin.

Dvě posledlosti v jednom
Investor Tim Gurner nedávno nahlas uvažoval o tom, proč si mladí lidé v Austrálii nemůžou dovolit vlastní dům, nebo minimálně ne ve větších městech. A k čemu došel? Prý není divu, když si kupují latte za 4 dolary a chtějí si každý den dopřávat toust s avokádem za 19 dolarů.

Komentář k instagramovému videu (Combing two of Melbourne's obsessions – lattes and avo) však neoslovil jen Australany. Právě tyhle dvě vášně (káva a avokádo) patří v poslední době k věcem, bez kterých se světová gastronomie neobejde. Kdo neujíždí na avokádu, není foodie. A třeba amsterdamská restaurace The Avocado Show na oblíbené superpotravině postavila celý koncept!

Latte na ex
Avolatte je tak žádané nejen díky své instagramové chvilce slávy, ale i díky netradičnímu propojení aromat; slupka je totiž vyškrábaná jen léžerně, jak vidíte na fotkách. Jako plus i minus vidí kritici fakt, že se nápoj musí vypít o něco rychleji, než jsme zvyklí. Někomu to připadá nepraktické, ale baristé jsou rádi, že si hosté vychutnají nápoj teplý, a ne dávno vystydlý – ostatně u téhle výstřední záležitosti nehrozí, že byste na ni během hovoru s přáteli snad zapomněli.

A mimochodem, v Truman Cafe stojí latte stejně, ať vám ho přinesou v hrnku, nebo v tomhle ekologickém „kalíšku“. Slupku je ovšem dostanete jen coby odpadní produkt po přípravě avokádového toustu – neplánovaný a k tomu férový eko marketing, no ne?

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.