Kdo uvaří lepší kuře na paprice? Vyzvali jsme šéfkuchaře z Bufetu, Esky a Kro kitchen.

11. října 2021
Foto: Vojtěch Tesárek
Pořádný cibulový základ, silný drůbeží vývar a paprika – sušená, uzená, pečená nebo odšťavněná. Když se řekne „kuře na paprice“, většině z nás se vybaví milovaná smetanová omáčka. Co jí dává chuť a pomáhá vítězit na jídelních lístcích?

S kuřetem na paprice je to jako s každou jinou klasikou – postup se respektuje, dochucování záleží na šéfkuchaři a způsob servírování odráží koncept podniku a jeho pojetí tradice. Jediné společné pravidlo všech receptů zní: perfektní surovina a čas! A co dál?

1. Omáčka z Bufetu

V karlínském Bufetu se kuře griluje zvlášť na ohni, a proto se kuchaři o to víc soustředí na chuť omáčky. Její základ tvoří dozlatova restovaná, zesládlá cibule a maďarská paprika, která se zčásti vyudí, aby v hrnci předvedla jedinečnou chuť a vůni. Intenzitu omáčky zesilují dva vývary – jeden z masových ořezů, druhý z jádřinců a stopek paprik, které v sezoně zbývají po přípravě dalších jídel.

„Masový vývar zakládáme každý den. Zpracujeme do něj drobný ořez z kuřecího masa, například letky z grilovaných křídel nebo kousky stehenních řízků, které smažíme do housky,“ popisuje šéfkuchař Petr Benda. „Na paprikovou omáčku využijeme i vývar ze zbylých částí paprik – zhruba tři hodiny se vaří ve vodě nebo vývaru s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Scezený vývar má krásnou vůni a omáčku skvěle dochutí.“

Do hrnce se dávají vyvařit i kuřecí křídla – pro ještě silnější masovou chuť, jakou běžně poskytne kuře pečené v omáčce. „Křídla dodají omáčce umami, takovou tu ,lahodnou‘ chuť,“ vysvětluje Petr a radí: „Ve vývaru je necháváme, dokud maso není měkké a nerozpadá se. To je indicie, že už křídla předala omáčce to, co měla, a musí ven. Jinak by se z kostí uvolňoval vápník a vývar by drhl na patře.“

V Bufetu se omáčka částečně zahustí klasickou jíškou z mouky a tuku, který se sesbírá z vývaru. Na žádoucí konzistenci i chuti však mají podíl také smetana a máslo. „Omáčka by měla být příjemně nakyslá, a proto do ní zašleháváme sladkou i zakysanou smetanu. Plnost v chuti zařídí poctivá dávka másla,“ konstatuje Petr a podotýká: „Smetanu přiléváme za stálého míchání, aby se netvořily hrudky. Omáčka se ale na závěr tak jako tak rozmixuje dohladka.“

4 porce z Bufetu

  • 2 středně velké cibule, pokrájené nadrobno
  • maďarská sladká a uzená mletá paprika
  • litr kuřecího vývaru
  • 500 g kuřecích křídel
  • ½ l vývaru z paprikových ořezů a divokého koření (bobkový list, černý pepř, nové koření)
  • jíška
  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g másla, pokrájeného
  • sůl a pepř
  1. V dostatečně velkém hrnci orestujte cibuli do světle hnědé barvy. 
  2. Stáhněte plamen a vmíchejte uzenou i sladkou papriku, osolte, zalijte kuřecím vývarem a vařte s kuřecími křídly.
  3. Změklá křídla vyjměte a přidejte vývar z paprik a koření.
  4. Zahustěte jíškou, pár minut povařte a nakonec přidejte sladkou i zakysanou smetanu a máslo. 
  5. Vše rozmixujte, případně dosolte a opepřete.

2. Paprikáš z Esky

Kuchaři z karlínské Esky připravují kuře v sous vide a následně ho grilují na dřevěném uhlí, mezitím se chuť tradice koncentruje v omáčce z drůbežího vývaru a paprikového freše. „Kuřata v celku vykostíme a dáme do vakua s máslem. Ze skeletů a stehenních kostí pak uvaříme vývar a zalijeme jím cibulový základ s kmínem, divokým kořením a mletou paprikou,“ vypráví šéfkuchař Martin Štangl a prozrazuje:

„Do základu jsme původně krájeli jen čerstvé papriky, loni jsme ale začali používat svěží paprikový freš od pana Hechta. Potřeboval vypěstovat papriky na semena, a tak části lusků sušil a zbytek odšťavnil a zamrazil.“

Krémově husté konzistence docílí kuchaři redukováním. „Omáčku není nutné zahušťovat moukou, stačí ji svařit a zjemnit zakysanou smetanou a máslem. To zároveň celkově uhladí chuť,“ doporučuje Martin a přidává další tip: „O požadovanou hustotu se postará i sladká smetana, která se svaří na třetinu. Pro kyselost se pak jen přikápne trocha octa.

Omáčku zpravidla doladí sůl a pepř, kuchaři ale zkoušejí prohloubit chuť českých jídel také s pomocí fermentovaných ingrediencí. „Někomu to zní příliš exoticky, ale myslím si, že rybí omáčka nebo hovězí garum mají v české kuchyni velký potenciál a můžou prospět i klasickým hotovkám, jako je právě kuře na paprice,“ tvrdí Martin a objasňuje:

„Omáčky tak získávají bohatší chuťový rozměr, aniž by ztratily svoji podstatu nebo v nich byla cítit rybí chuť. Ze stejného důvodu lze posílit vývary řasou kombu nebo miso pastou z lokálních luštěnin a obilovin.“

Omáčka a špecle

  • 50 g špeku
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 500 g čerstvých červených paprik, očištěných a pokrájených na kostičky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 300 ml paprikové vody
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 200 ml zakysané smetany
  • 50 g másla
  • sůl a pepř
  1. Špek nakrájejte na kostičky, vložte do hrnce a nechte rozpustit. 
  2. Na rozpuštěný tuk vhoďte cibulku a nechte ji zesklovatět. 
  3. Přidejte čerstvou papriku a orestujte ji. Krátce nato přisypte mletou paprikou.
  4. Základ podlijte paprikovou vodou a vývarem, přisypte koření. Přiklopte a duste papriku do změknutí. 
  5. Vše rozmixujte ponorným mixérem a zjemněte smetanou. Přiveďte k varu a odstavte. 
  6. Omáčku osolte dle chuti, sceďte přes cedník a zlegírujte máslem.

Těsto na špecle vypracujte z 500 g polohrubé mouky, 300 g zakysané smetany, 20 g hrubozrnné hořčice, 5 vajec a soli. Přes cedník se špecle zaváří v osolené vodě 5 minut.

Hořčičná semínka na ozdobu i pro chuť kuřete se nakládají do sladkokyselého nálevu: na 100 g kuliček se smíchá a zahřeje 200 ml kvasného octa, 600 ml vody, lžíce cukru a lžíce soli. V láku se semínka nejprve dvě hodiny máčejí a poté se uvaří doměkka.

Čí je kuře na paprice?

Kuře na paprice se považuje za součást české, ale také vídeňské kuchyně. Historici jsou přesvědčeni o tom, že recept pochází z Maďarska, kulináři ovšem uvádějí Rakousko-Uhersko i Francii. Kdo má pravdu?

Jeden z příběhů líčí setkání francouzského šéfkuchaře Escoffiera s maďarským kolegou Károlym Gundelem, který mu daroval sušenou papriku. Escoffier prý nevěděl co s ní, až připsal na menu Grand Hotelu v Monte Carlu pokrm s názvem poulet au paprika – noblesní verzi maďarského paprikás csirke. Maso prudce orestoval a dusil na způsob fricassee v omáčce, která díky paprice, máslu a smetaně potěšila barvou i hebkou konzistencí. Právo na patent však mají tak jako tak Maďaři – sám Escoffier zaznamenal recept jako poulet sauté à la hongroise.

3. Espuma z Kro Kitchen

Do vinohradské Kro Kitchen se hosté vydávají za omáčkou z pečených paprik, tymiánu a bílého vína. Trik spočívá v základu, který se dělá na hnědém másle, a také ve vývaru. „Do omáčky patří vývar z kostí a kůží grilovaných kuřat, která se neprodají do hodiny, a tím pádem se zužitkují na trhané kuřecí,“ říká Vojta Václavík a doplňuje:

„Nejenže tak efektivně spotřebujeme surovinu, ale taky tím dostaneme do omáčky spoustu chuti. Kuřata z rotisserie totiž předem nakládáme do rubu z fermentovaných cibulí a feferonek.“ Do hlubokého talíře s filírovanými prsy nebo trhaným kuřecím a pečenými bramborami se omáčka podává ze šlehačkové láhve. Výsledkem je nadýchaná krémovitost.

Ingredience:

  • hnědé máslo a kvalitní olej
  • 2 červené kapie, očištěné a rozkrojené napůl
  • 1 šalotka, pokrájená
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • snítka tymiánu
  • 5 g uzené papriky
  • 50 ml bílého vína
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • 60 ml 30% zakysané smetany
  • citronová šťáva, sůl a pepř
  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Papriku rozložte na pečicí papír, potřete olejem a pečte cca 35 minut. 
  2. V dostatečně velkém hrnci orestujte šalotku dozlatova na hnědém másle, přimíchejte česnek, tymián, uzenou papriku a nakonec pečené kapie. 
  3. Podlijte vínem a nechte zredukovat na polovinu. Přilijte vývar, oba druhy smetany a krátce provařte. Vytáhněte snítku tymiánu. 
  4. Omáčku rozmixujte dohladka a propasírujte přes jemné síto. Na závěr ji dochuťte solí a pepřem a okyselte citronovou šťávou.

Inspirace: Naservírované kuře na paprice můžete ozdobit praženými dýňovými semínky, pažitkou a petrželovým olejem.

View post on Instagram
 

Tipy navíc

Sušenou papriku nerestujte příliš zprudka! Spálená by zhořkla a pokazila výslednou chuť omáčky. Kuchaři ji obvykle nechávají pár minut rozvonět ve zlatavé cibuli a tuku – na mírném plameni nebo na právě vypnuté plotýnce.

Oblíbenou kyselost podpoří rajčatový protlak v základu nebo citronová kůra, která se ke konci přípravy strouhá do omáčky.

Smetanu v hrnci nemusíte dlouze převářet! Kuchaři zpravidla jen počkají, až omáčka jedenkrát probublá.

Paprikovou omáčku vylepší i crème fraîche. Oproti zakysané smetaně je méně kyselý a neobsahuje tolik bílkovin, tudíž nemá tendenci srážet se.

Kuřeti na paprice svědčí mírně pikantní chuť – v receptech se proto uplatňuje i česnek, špetka pálivé papriky nebo chilli, které se buď vmíchá do základu, nebo zavaří do hotové omáčky. V Bufetu sypou na talíř štiplavé výhonky ředkviček, v Esce se upečené kuře ozdobí pažitkou a hořčičným semínkem naloženým nakyselo. Žádoucí štiplavost zajistí i kapka chilli oleje nebo třeba tuk z opečených paprikových klobás.

A příloha? Špecle, noky a houskový knedlík hrají o medaili s kolínky, rýží i tarhoňou. Jaký je váš favorit?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.