Facebook

Konference nabitá kofeinem

144
29. října 2018 Autor: Blanka Datinská Foto: Petra Střelecká

Po roce je tu opět Wave Coffee Conference, akce pro kávové profíky, kteří chtějí vědět víc. Pražení, mletí, finance i politické konflikty – nejen o tom se bude mluvit 9. a 10. listopadu v brněnské Industře. S hrnkem skvělé kávy v ruce a s odborníky z celé Evropy. Tady je pozvánka od organizátorky Petry Střelecké.

Kolem čeho se bude konference letos točit?
Wave Coffee Conference nemá jedno hlavní téma, každý rok se snažíme nabídnout pestrý výběr hostů a přednášek tak, aby to bylo zajímavé pro naši cílovku. Pro baristy, kavárníky a pražiče. Tematicky to bude podobné jako loni – vývoj kávových technologií, zákaznický servis v kavárnách i pražírnách, ale taky trocha byznysu a finančního řízení, protože i to patří k naší práci. A určitě nakoukneme do budoucnosti výběrové kávy, kterou ovlivňují politické rozbroje a situace v pěstitelských zemích.

Kdo bude přednášet?
Přijede k nám například průkopník a kávový vědec Maxwell Colonna Dashwood, zakladatel Collonna, několikanásobný UK Barista Champion a autor knihy Water for Coffee. Zkoumá vodu na přípravu kávy, zabývá se mletím a výrobou kávových kapslí. Moc se těším na Australana Petera Dore Smithe, majitele londýnských kaváren Kaffeine. Když jsme s Adamem v roce 2011 v Londýně propadli výběrové kávě, chodili jsme o víkendech právě do Kaffeinu. Nejen kvůli kávě, ale taky kvůli jejich pohostinnosti a výbornému jídlu. Peter pracuje v gastronomii už sedmnáct let a ještě pořád ho čas od času potkáte za barem. Vítá příchozí a usmívá se na hosty, jako by měl otevřeno první rok. Přitom je to už skoro deset let.

Nebudou chybět ani inspirativní ženy, třeba Alli Scott, vedoucí velkoobchodu pro jednu z předních britských pražíren Square Mile Coffee Roasters. V přednášce se zaměří nejen na péči o hosty v kavárnách, ale také na kontakt s velkoobchodními zákazníky z pohledu pražírny, na kontrolu kvality a zpětnou vazbu. Laura Meunier zase několik let řídila export kávy ze Salvádoru a promluví o politickém zvratu v Nikaragui, který sama zažila.

Budou na programu i hosté „mimo obor“?
Ano. Pokaždé zveme pár odborníků z nějaké nekávové branže, potřebujeme se totiž vzdělávat i v jiných oblastech. Tentokrát jsme oslovili Roberta Vlacha, který s námi probere finanční sebeřízení a způsoby, jak sledovat a regulovat peníze v podnikání i v osobním životě. Jako provozovatelé kavárny si uvědomujeme, kolik času věnujeme přípravě kávy a jak málo ho pak zbývá na řešení financí.

Konference tentokrát začíná už v pátek a v programu stojí Meet&Greet&Beer. Co si pod tím máme představit?
Účastníci se k nám sjíždějí z různých koutů Evropy a chtěli jsme, aby měli dost času se seznámit a povyprávět si, co se za uplynulý rok událo. Sobotní program je dost nabitý a o přestávkách se lidé sotva stihnou pozdravit. Zároveň jsme rádi, že se s přednášejícími můžeme neformálně setkat u piva. Už v pátek večer ale proběhne panelová diskuze na téma Kariéra ve výběrové kávě. Určitě to ještě víc uvolní přátelskou atmosféru celé konference.

Připravili jste si na letošní ročník nějaké novinky?
Loni byl program plný přednášek a díky zpětné vazbě jsme si všimli, že si lidé přejí víc praxe a zážitků. A tak jsme pro návštěvníky nachystali pět workshopů, které se odehrají ve stejný čas na různých místech v Industře. Maxwell Colonna Dashwood povede ochutnávku kávy z různých vod s odlišným minerálním složením, Michal Molčan, šéfredaktor magazínu Standart, bude mít workshop o tom, jak zorganizovat nejen svůj čas, ale třeba i kávový festival. 

S Laurou Meunier budeme degustovat kávové defekty a s Jardou Tučkem z pražírny doubleshot zase různě staré a různě skladované kávy. Jan Komárek z Bailies Coffee z Belfastu prozradí, co to obnáší stát se Q graderem, tedy hodnotitelem a nákupčím kávy, a jak se na tuto složitou senzorickou zkoušku připravit. Sama nevím, který z workshopů bych si vybrala.

Coffee Wave Conference se koná už potřetí. Změnilo se něco od prvního ročníku?
Určitě je to rozsah a dosah konference. Pořád se rozrůstáme a nejde jen o množství vstupenek, ale taky o počet přednášek a hostů. Mám opravdovou radost, když vidím, jak se lidé chtějí vzdělávat. Tentokrát se prodalo mnohem více lístků třeba i do Maďarska nebo Anglie. Nejspíš i kvůli obrovskému zastoupení anglicky mluvících přednášejících.

Co si hosté z konference odnesou?
Spoustu aplikovatelných informací a inspiraci pro vlastní podnikání. Jsou před námi dva intenzivní dny plné setkávání a sdílení.

Co se ti vybaví, když se řekne Coffee Wave Conference?
Kávoví profíci, kteří stojí za vysokou kvalitou české kavárenské scény. Přednášky a vize, se kterými nemusíte vždycky úplně souhlasit, ale rozhodně rozdmýchají diskusi. Zkrátka networking plný kofeinu a nadšení pro stejnou věc.

Mrkněte na přesný program a třeba si rovnou kupte lístek. 

7 rad, jak vařit podle receptů

Načíst další článek...