Kopřivová polévka

24. března 2016
Foto: Honza Zima
Elegantní způsob, jak se zbavit prvních kopřiv? Uvařte z nich báječnou jarní polévku! Takhle ji dělá Jiří Bergmann, šéfkuchař Pastacaffé Vězeňská.

Na 5 porcí potřebujete:

  • 50 g šalotky + 50 g másla na osmahnutí
  • 50 ml suchého bílého vína
  • asi 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g brambor
  • 300 mladých kopřiv
  • 100 g smetany
  • sůl a čerstvý černý pepř

1.

V dostatečně velkém hrnci osmahněte na másle šalotku, přilijte bílé víno a nechte ho odpařit. Pak brambory pokrájené na kostičky a vše zalijete vývarem.

2.

Vedle v hrnci s vroucí vodou zblanšírujte (krátce spařte) kopřivy. Ty první jarní bývají tak malé a křehké, že je můžete nechat v celku.

3.

Když jsou brambory měkké, přidejte k nim spařené kopřivy. Osolte a opepřete.

4.

Polévku rozmixujte a vmíchejte do ní smetanu.

5.

Jestli máte rádi opravdu jemné polévky, ještě vše přeceďte; tak to dělají v Pastacaffé. Jako velikonoční bonus můžete do každé porce přidat třeba zastřené vajíčko a máslové krutony.

Jarní tip

Máte rádi ostřejší chutě? Spolu s kopřivami přihoďte do polévky pár lístků medvědího česneku.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.