Koronavirové zkušenosti ze světa i domova

13. března 2020
Foto: Luuk Magazine
Sociální sítě se plní fotkami prázdných restaurací, ale taky projevy vzájemné podpory mezi podniky. Ty teď vyzývají k zodpovědnosti a hledají alternativní způsoby, jak své hosty obsloužit, a přitom neohrozit ani je, ani zaměstnance. Tady je pár ukázek ze světa i domova.

Po vyhlášení celkové karantény Itálie se na Instagramu začal šířit hashtag #iorestoacasa („zůstávám doma“). Na jedné straně to svým způsobem ohrožuje zavřené italské podniky, ale na druhé je motivuje k tomu, aby dál pracovaly a hledaly způsob, jak se s nepříjemnou situací vypořádat – a přežít. Kuchaři a provozovatelé restaurací proto vymýšlejí systémy objednávek i rozvozu a vylepšují nabídku jídel s sebou, spolupracují a dávají najevo zodpovědnost i solidaritu.

Jedním z mnoha příkladů je tříhvězdičková restaurace Da Vittorio, která vytvořila doručovací servis Da Vittorio At Home a s ním tři speciální menu s rybou, masem a vegetariánským jídlem. To si můžou hosté vyzvednout na místě, nebo nechat zavézt přímo domů, pričemž při objednávce nad 300 eur je rozvoz do 15 km od města zdarma.

View post on Instagram
 

Studené předkrmy, sushi i pokrmy z masa a ryb teď v Miláně rozváží i oblíbený šéfkuchař Wicky Priyan. Využívá k tomu taxislužbu a platba musí být provedena přes PayPal – stačí kliknout na odkaz, který host dostane smskou při objednávce.

View post on Instagram
 

Šéfkuchař Daniel Canzian nabízí doručovací službu do domu „DanielCanzian a casa tua“ (= DanielCanzian initiative „in your home“) a nadále hostům servíruje čtyři menu a sezonní jídla ze surovin od malých lokálních producentů. Minimální objednávka jsou dvě menu, pro čtyři strávníky je rozvoz zdarma.

View post on Instagram
 

Milánská restaurace Da Giacomo se stejně jako spousta ostatních rozhodla zavřít, v kuchyni však zůstali aktivní. Jednak nabízejí běžný rozvoz, jednak vycházejí vstříc nejohroženější skupině obyvatel a roznášejí po okolních domech letáky s nabídkou a telefonním číslem, na kterém si staří lidé můžou objednat teplé obědy i večeře, a to bez poplatku za doručení.

View post on Instagram
 

Nouze v praxi

Někteří odborníci tvrdí, že je návštěva restaurací méně nebezpečná než jízda městskou hromadnou dopravou nebo nákupy v supermarketech. České i zahraniční podniky však berou vládní nařízení víc než vážně a kromě zkrácené otevírací doby zveřejňují spoustu dalších kroků, kterými dávají najevo, že je pro ně zdraví hostů i zaměstnanců na prvním místě.

Velký důraz kladou restaurace na hygienu. Nabízejí hostům dezinfekční gel a vlhčené ubrousky, věnují více času sanitaci a čištění dotykových povrchů, jako jsou stoly, židle, dveře a kliky, ale taky zásobníky na příbory nebo platební terminály.

Restaurace školí personál a vysvětlují, jak se zachovat, pokud se necítí dobře a zpozorují na sobě nebo ostatních příznaky nákazy.

Do podniků se vrací ne zrovna ekologická, ale v této situaci nutná jednorázovost. V kuchyních se používají čisticí papírové utěrky, kavárny připravují kávu do kelímků a v některých bistrech znovu zavádějí jednorázové příbory nebo hůlky.

Ze stolů preventivně mizí cukřenky, slánky, dochucovadla, dokonce i jídelní lístky – zkrátka předměty, kterých se během dne dotýká spousta lidí, a tudíž zachycují bakterie a nečistoty.

Podniky žádají hosty, aby byli stejně zodpovědní jako oni, umývali si ruce před jídlem i po něm, anebo návštěvu restaurace odložili na jindy, pokud se necítí stoprocentně zdraví.

View post on Instagram
 

Baristé doporučují brát si kávu s sebou nebo si ji vypít na zahrádce.

Některé kavárny dokonce vyhlásily slevu na veškeré objednávky s sebou.

View post on Instagram
 

Dánská pekárna Lille Bakery vybídla zákazníky, aby si pečivo pouze vyzvedávali a objednávali telefonicky nebo e-mailem. O víkendu zavírají a jen vydávají předem zamluvené jídlo. To také bezplatně rozvážejí.

Rozvoz dopřává hostům i brněnský bar 4pokoje, který rozjel večerní rozvoz několika drinků a gintonikového balíčku, ale taky sklenic s dvojitou porcí kuřecího kari. V baru, který neexistuje se po 20 hod. míchá speciální “rozvozová” pětice koktejlů a v pražském Lokále Nad Stromovkou čepují pivo do skleněných džbánků, které si hosté můžou pořídit přímo na místě.

View post on Instagram
 

Kávomilci od teď neplatí za dopravu kávy a dalšího sortimentu z e-shopu brněnské pražírny Rebelbean.

Některé špičkové restaurace vracejí peníze za zrušenou rezervaci, které by za normálních okolností zůstaly na účtu podniku.

View post on Instagram
 

Spousta podniků upřednostňuje platby kartou nebo telefonem, někde už hotovost nepřijímají vůbec.

Na place se přemisťují stoly tak, aby mezi nimi vzniklo víc prostoru a mohla být dodržena bezpečná vzdálenost mezi hosty i personálem.

Další restaurace omezují počet míst k sezení a rezervace, ruší degustační večeře nebo je přesouvají na dřívější hodinu, aby stihly zavřít v nařízený čas.

Brněnský Atelier tak jako všichni zkrátil pracovní dobu, zato bude místo pěti dní otevřený celý týden.

View post on Instagram
 

Karlínská Eska vytvořila nové menu, a to jednotný brunchový lístek po celý den.

View post on Instagram
 

Ve Spojených státech navrhla doručovací služba Postmates možnost „no contact“, tedy rozvoz jídla bez jakéhokoli kontaktu. Roznášková služba nechává zákazníkům předem zaplacenou objednávku za dveřmi.

Častým a taky nejzodpovědnějším řešením je dočasné uzavírání podniků. Chtějí tak předejít nákaze hostů i zaměstnanců a zaujaly stanovisko: Chránit sebe znamená chránit ostatní.

View post on Instagram
 

Podpora ze všech stran

Mezi nařízeními a radami se na sociálních sítích opakuje hashtag #supportyourlocalrestaurants. Nabádá hosty, aby teď víc než kdy předtím podporovali podniky a producenty ve svém okolí, nepřestávali chodit na kávu a pro jídlo s sebou, nakupovali v kavárnách čerstvě pražené zásoby na doma a vydali se k farmáři, který nesmí prodávat na trhu, a ztrácí tak odbyt. Lidi všech těchto profesí totiž potřebujeme – stejně jako oni nás!

Vzkaz všem restauracím, kavárnám, barům, cukrárnám, pekárnám a dalším podnikům, výrobcům i zemědělcům:

Dělejte svoji práci dál, jak nejlépe umíte, buďte zodpovědní a pomáhejte si!

Aktualizujeme:

Od soboty 14. 3. od 6:00 se na 10 dní uzavírají restaurace, pivnice, bary a jiná veřejná stravovací zařízení, výjimku dostávají stravovací provozy, které zajišťují stravování poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb, ve věznicích nebo v závodních jídelnách.

Zákaz se dle posledního usnesení vlády nedotýká prodeje mimo provozovny, dále by proto měly fungovat podniky s rychlým občerstvením, které mají výdejové okénko nebo nabízí jídlo s sebou bez vstupu do provozovny.

Zdroj: Washington post, Fine Dining Lovers

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.