Facebook

Kremrole z Esky

466
26. března 2018 Autor: Simona Racková Foto: Vendula Knopová

„Tenhle recept mám ještě ze školních let,“ směje se cukrářka Ilona Tunková. Klasika zkrátka funguje!

Na 30 kremrolí

  1. Začněte tukovou kostkou. 500 g změklého másla propracujte se 100 g hladké mouky a vytvořte kostku, nejlépe pomocí karty. Zabalte do potravinářské fólie a podle konzistence nechte 10–20 minut odležet v lednici.
  2. Teď si připravte tzv. vodánek. Prosijte 500 g hladké mouky, vytvořte důlek, dejte do něj 2 žloutky, kolem nasypte 7 g soli. Přilijte 1 lžíci octa a 220 ml vody a propracujte. Získáte pevnější hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 10–20 minut v lednici, až se suroviny hezky skamarádí.
  3. Vodánek rozválejte do tvaru kříže se silnějším středem a doprostřed položte tukovou kostku. Protilehlé strany přeložte přes kostku, aby se rovnoměrně zabalila. Nechte 10 minut odpočinout. 
  4. Rozválejte na plát. Strany přehněte ke středu a v něm přeložte ještě na polovinu. Vznikne „knížka“ se čtyřmi vrstvami těsta. Na 15 minut uložte do lednice, pak znovu rozválejte. Těsto z pravé strany přeložte do dvou třetin a přes to přehněte zbylou třetinu. Dejte na dalších 15 minut do chladu. Naposledy rozválejte a přeložte na čtyřikrát, tak jako poprvé. Nechte v lednici odležet do druhého dne.
  5. Tip: Těsto před vyvalováním vždy pomoučněte, zabráníme tak protržení. Po každém vyválení omeťte přebytečnou mouku, aby se vrstvy těsta dobře spojily.
  6. Rozdělte těsto na třetiny a z každé postupně vyválejte plát vysoký asi 3 mm. Krájejte pásky široké 2,5 cm a namotávejte je na trubičky na kremrole. Potřete vajíčkem a při 200–220 ºC pečte 10–15 minut. Z trubiček sundávejte kremrole ještě vlažné.
  7. Plňte bílkovým krémem (recept najdete níže). V chladu ta dobrota vydrží dva dny.

Bílkový krém
Bílky z 5 vajec vyšlehejte s 90 g cukru krupice na pevný sníh (pozor, nepřešlehejte!). Mezitím dejte vařit 100 ml vody se 180 g cukru, aby vznikl cukerný rozvar o teplotě 120 ºC. Pokud nemáte teploměr, namočte do rozvaru drátěné očko (snadno si vytvoříte z kousku drátku) – jestliže vám jdou vyfouknout řetězce bublin, máte hotovo. Druhá možnost: Použijte stejné množství bílků i cukru krupice a na vodní lázni vyšlehejte v pevný krém.

Článek jsme převzali z jarního čísla časopisu A*, který si můžete volně brát v restauracích Ambiente. Užijte si ho!

Článek vyšel v jarním čísle A časopisu

Článek vyšel v jarním čísle A časopisu

Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.

Pizza jako z Neapole

Načíst další článek...