Krupicová kaše z Myšáka – zpáteční jízdenka do dětství

14. února 2022
Foto: Barbora Hasalová
„Krupičná kaše je symbolem dětství. V Myšákovi jsme do ní začali přidávat žloutek a máslo, tak jak to dělávala moje babička,“ sdílí šéfcukrář Lukáš Pohl. Jak zní celý recept a čím posypat vrchovatý talíř hladivé kaše?

Krupice, mléko, špetka soli a navrch kopec sladké fantazie – krupicová kaše se drží ve vzpomínkách hostů, ale také na menu podniků, které si pohrávají s texturou i posypem a servírují dětské jídlo v podobě elegantní nadýchané espumy. Z čeho se vaří a proč nás tolik těší spojení másla a kakaa? Odpovědi i návod na domácí přípravu nám zabalili v cukrárně Myšák!

Krupice, nebo mouka?

V základu krupicové kaše se běžně míchá mléko s krupicí. V Myšákovi používají hrubou mouku, protože má jemnější granulaci než krupice, a tudíž se s ní lépe docílí hladké textury. Velikost obilných částic je navíc ideální na přípravu espumy – menší kousky pomletého zrna vytvoří na talíři krémovou pěnu, aniž by se zadrhávaly v sifonové lahvi.

Nahrubo mletá mouka představuje specialitu českých mlýnů – ve světě byste ji jen tak nepořídili. Její vlastnosti ji předurčují právě do receptů na vařená jídla, jako jsou knedlíky a noky, slané i sladké kaše. Méně zpracované obilí totiž nesaje tolik vody a obsahuje méně lepku než hladká mouka. Ta by v mléce tvořila hrudky a způsobila tahavou konzistenci kaše.

Tuk násobí chuť!

Nezbytnou ingrediencí je máslo, které se podílí na jemné konzistenci i chuti. Tuk zamíchaný do kaše ulpívá na jazyku – jídlo tak zůstává déle v kontaktu s chuťovými buňkami a ty potom lépe vnímají různé chuťové vrstvy. Krémovitost a plnost zařídí také syrový žloutek, stačí přimíchat ho společně s máslem těsně před výdejem.

Tučné rady: Tuk má schopnost přenášet chuť! Zkuste vmíchat vanilkovou esenci nebo špetku skořice rovnou do másla či žloutků a sledujte rozdíl v zážitku. Kaši vařte z kvalitního plnotučného mléka. Můžete ho předem infuzovat kořením, například zbylým vanilkovým luskem.

Když cukr, tak slad!

Každá z pěti základních chutí má různé odstíny. Sladká tedy není jen sladká! Cukráři z Myšáka se rozhodli vrstvit sladkost kaše a dochutili ji vanilkovým cukrem i karamelovým sladem ze Dvou kohoutů. Netypické sladidlo vzniká ze zeleného sladu, který se tzv. zcukřuje v pražiči, čímž nabírá karamelovou příchuť a pražené aroma – a prohloubí tak mělkou chuť mléka s moukou.

Tip: Karamelový slad pořídíte v pivotékách. Stačí ho najemno umlít ve výkonném mixéru a prosít přes síto! Kaši dochutí i sušený ječmenný slad.

Co nahoru?

Posypka na krupicové kaši by měla křupat, vonět a vyvážit celkovou chuť jídla. V Myšákovi si oblíbili čokao, tedy směs na horkou čokoládu z kakaa, 53% čokolády a vanilkového cukru, ale také rozlámaná esíčka, (karamelizované) ořechy nebo domácí granolu.

Málokdo by si na kaši odepřel kakao a radostnou porci másla, které se tradičně zasype lžící cukru – a má to i vědecké opodstatnění! Tuk ve spojení s cukrem totiž údajně zaktivizuje pocit odměny v mozku. Kromě klasiky potěší i lžička ořechového másla, oleje či přepuštěného nebo hnědého másla, které se má obzvlášť rádo s praženými lískovými oříšky.

I sladká jídla volají po kyselosti! Krupicovou kaši vyladí kyselejší ovoce, ať už se miska obloží borůvkami a rybízem, nebo třeba sladkokyselým kompotem. Vsadit můžete na ovoce pošírované s trochou cideru anebo jablečného octa, na lžíci zakysané smetany i na strouhanou citrusovou kůru. Mimochodem nakyslé je i kakao a vysokoprocentní tmavá čokoláda.

Nezapomeňte se na sůl! Špetka v mléce i pár vloček soli na hotové kaši vyzdvihnou sladkost kaše, popřípadě zmírní hořkost kakaa a rozvine další chutě. Co říkáte na slaný karamel?

Recept z cukrárny

  • 500 ml mléka
  • špetka soli
  • 60 g směsi z Myšáka (obsahuje hrubou mouku, vanilkový cukr a slad)
  • 2 žloutky
  • lžička másla
  1. Nalijte mléko do rendlíku a přidejte sůl, vsypte směs z Myšáka a za stálého míchání (!) nechte pomalu přicházet k varu. 
  2. Provařte do zhoustnutí – trvá to asi dvě minuty.
  3. Hotovou kaši odstavte a pro zjemnění do ní zamíchejte žloutky i máslo. 

Trik: Pokud se směs zahřívá spolu s mlékem, postupně, reaguje lepek jinak, než kdyby se mouka nasypala do vřelé tekutiny – kaši je nutné míchat po celou dobu přípravy, aby se nepřichytávala ke dnu rendlíku a nehrudkovatěla. Cukráři proto mouku nejprve rozšlehají v menším množství studeného mléka a poté ji zašlehají do vroucího mléka v hrnci. Podobně se přistupuje i ke krupici – tu se vyplatí aspoň půl hodiny předmáčet v mléce, aby změkla, nabobtnala a stihla se za krátký čas provařit do hebké kaše.

[video mp4="https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/uploads.mangoweb.org/shared-prod/jidloaradost.ambi.cz/uploads/2022/04/video-1649402433.mp4"][/video]

Z mlýna a kuchyní:

Krupice (z různých druhů obilovin) vzniká hned po prvním rozdrcení obilného zrna, které se několikrát pomele, prosije a ve speciální čističce se očistí od moučných částic a otrub. Drcením se rozvíjí lepek, a proto krupice během zaváření v mléce nebo jiné tekutině tak rychle nabobtná. Zatímco lepek vytváří síť, a tím pádem specifickou strukturu, zahušťování mají z velké části na svědomí škroby, a proto se dá kaše stejně dobře připravit i z bezlepkových obilovin.

Sklizené obilí se v mlýnech nakrápí – vlhké zrno je pružné a dobře se z něj vymílá krupice i hrubá a polohrubá mouka. Nejméně pomletá krupice se běžně dosušuje, a to primárně kvůli delší skladovatelnosti. Suchá zrníčka navíc lépe vážou tekutinu (nejen) při přípravě kaše.

Krupice mívají různý obsah popela (minerálních látek) a několik stupňů hrubosti – ta nejjemnější se hodí do kaše, zatímco hrubá se dává do knedlíků, noků a těstovin. Krupička se uplatní také při zahušťování polévek, v dezertech typu flameri nebo ve sladkém a slaném pečivu – čistá, anebo v určitém poměru s moukou dovede zhutnit a zpevnit těsto.

Pro zajímavost stojí za to nahlédnout do starých kuchařek. V Podkrkonoší se z krupice a mléka vařívala řídká kaše, kterou se na talíři zalévala zbylá vánočka – dochutila se cukrem, skořicí a máslem. Mezi recepty se objevuje i pusmifl: půl kila kukuřičné krupice se v litru osolené vody zavařilo do husté hmoty a z té se pak lžící vykrajovaly škubánky. Podávaly se polité máslem a posypané buď sýrem, nebo mrkvovou pracharandou.

Marie B. Svobodová vylepšila kaši škraloupem ze smetany: „Má-li býti kaše lepší, dá se 70 g másla, 70 g cukru, o málo více než 500 ml mléka nebo smetany vařit, vsype tam pak za stálého míchání 140 g krupice pšeničné a vaří, až zhoustne. Zatím dá se půllitr dobré smetany na mělký kastrol do dobře vytopené trouby, a když se udělá hnědý škraloup, sejme se na talíř, což se tak dlouho opakuje, až je všecka smetana pryč. Krátce před úpravou rozředí se kaše vřelou smetanou, v níž povařena byla vanilie, až je vláčná a hustě teče, pak škraloupky do ní opatrně vmíchají, čímž dostane velmi jemnou chuť, dá na talíř, cukrem posype a rozpálenou lopatkou přihřívá, až se cukr leskne. Smetana na škraloupky musí býti zvláště tučná, jinak by byly v kaši jako hadříčky.“

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.