Kuchařská pohotovost aneb Jak ošetřit drobné rány v kuchyni

28. dubna 2021
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Běžná menší zranění v kuchyních obvykle nevyžadují výjezd sanitky, ale pohotovost kuchaře a znalost pravidel při ošetřování popálenin a řezných ran. Jak postupovat, když se opaříte vývarem nebo říznete o nástavec mixéru?

Horký olej, vařící voda na těstoviny anebo tupý nůž a nepozornost – v profesionálních i domácích kuchyních se dennodenně odehraje spousta nebezpečných situací. Správné ošetřování popálenin a řezných ran jsme rozebírali se záchranáři z Progress Rescue.

I poctivého občas pálí!

Nejčastějším úrazem kuchařů jsou popáleniny prvního stupně – olejem, vývarem i karamelem, kávou, otevřeným ohněm a také rozpáleným vybavením, jako je trouba, pečicí plech, gril nebo rukojeť pánve. Načervenalé prsty, které včas ucukly, stačí ochladit pod tekoucí vodou, ale co když na sebe kuchař svrhne hrnec vroucí omáčky anebo mu do obličeje stříkne žhavý tuk?

Šaty dolů!

Při popálení nebo opaření se nejprve musí přerušit působení tepla na tělo. To znamená odstranit zasažené části oděvu, ale také hodinky a šperky, protože v sobě drží horkost, pálí a prohlubují ránu. Závodíte s časem, a proto neváhejte rozstříhat košili s knoflíky anebo nalít vodu přímo na oděv – čím dříve popáleninu zbavíte horké tekutiny, tím lépe. Nikdy však nestrhávejte látku přiškvařenou na kůži!

Prskající olej představuje větší nebezpečí než vřelá voda, ta totiž nedosáhne tak vysoké teploty jako rozpálený tuk. Mastná kapalina se navíc obtížně dostává z kůže, podobně jako roztavený cukr, který se přilepí a těžko ho odstranit tak, aby nepoškodil pokožku.

Chladit, chladit a chladit!

Popálenina prvního stupně se musí okamžitě zchladit a držet 10 až 20 minut pod proudem studené nebo vlažné vody, která uleví od bolesti, zabraňuje tvorbě puchýřů a zároveň odplaví případné nečistoty z rány. Ovšem pozor! Popálení se nesmí ochlazovat ledovou vodou ani ledem – je agresivní a mohl by zhoršit stav popáleniny. Mimoto se omezí termoregulační schopnost kůže, a tak hrozí podchlazení. Právě z toho důvodu se chladí pouze místo popálení a nikdy celé tělo.

Cibule, máslo a další babské rady nepomáhají (čestné záchranářské!). Kůže je sama o sobě bariérou proti infekcím a v případě lehkého popálení si poradí sama. Ve vaší lékárničce by však neměl chybět gel nebo gelové popáleninové krytí – zaručená první pomoc, která pozastaví rozvoj vážnější popáleniny a díky analgetickému účinku zmírní prvotní bolest.

Pravidlo 9 %

Zapamatujte si tzv. pravidlo devíti, pomocí kterého se určuje rozsah popáleniny. Tělo se při tom rozděluje na několik částí, přičemž každá z nich (například horní končetina, břicho nebo hlava s krkem) zabírá asi 9 % povrchu těla. Nápovědou je také dlaň s prsty u sebe nebo pěst popáleného, která odpovídá asi 1 % těla.

U rozsáhlejších popálenin – nad 15 % se nechladí místo popálení, ale pouze obličej, krk, podpaží nebo třísla, aby nedošlo k šoku nebo podchlazení oslabeného organismu a netvořily se jizvy v ohybech těla.

Popáleniny umějí být zákeřné, a proto je důležité posoudit nejen rozsah, ale také hloubku rány. Hlubší popálení se projeví škaredým puchýřem, který byste si neměli strhnout sami, zvlášť pokud se nachází na často používaných částech těla, jako je dlaň. Riskujete vznik jizvy nebo infekce, která zbytečně prodlouží hojení.

Pozor!

Dětské popáleniny se ochlazují přerušovaně – malé tělíčko se totiž podchladí mnohem rychleji než organismus dospělého.

Popáleniny druhého a třetího stupně (tedy puchýře, otevřené puchýře a otevřené popáleniny) se naopak zásadně nechladí, ale jen zakryjí sterilním obvazem. Příznakem je silná bolest (!) a puchýře, které se na kůži objeví téměř ihned. Nebezpečí signalizuje také absence bolesti – často poukazuje na spálení nervů.

Jizvy z povolání

Počet říznutí v životě kuchaře zvyšuje tupé ostří, klouzavé prkénko nebo rychlá práce na mandolíně a rozhodně se nevyplatí spoléhat na kapesník omotaný kolem prstu. Co si zapamatovat?

Vodu, prosím!

Pořezaná kůže se stejně jako popálená musí chladit, a především očistit pod studenou tekoucí vodou, která sníží bolest i průtok krve. Díky omývání se ukáže, jak velký je řez a zda se kuchař vyhne pomoci odborníků – rána by neměla být širší než palec u ruky.

Odhadnout vážnost situace pomůže i barva krve – u mělkého říznutí je jasně červená, zatímco u hlubších ran připomíná spíše Merlot. Zajímat by vás měla i síla krvácení – jakmile rána krvácí déle než hodinu, vyrazte na pohotovost.

Raději přecenit, než podcenit!

O návštěvě lékaře rozhoduje také místo řezné rány – na dlani a zápěstí nebo u kloubu může dojít k poškození šlach a nervů, které se neřeší v kuchyni, ale v nemocnici. Přeříznuté šlachy na rukou rozpoznáte celkem snadno, zranění vám totiž nedovolí hýbat prsty. Diagnostiku však přenechte zkušenějším a při sebemenší nejistotě zajděte k lékaři, i kdyby vás měl poslat domů jenom s náplastí!

Uříznutý kus prstu nepatří do ledu! Měl by se omotat sterilní, mírně navlhčenou gázou a vložit do sáčku, případně do druhého sáčku s vodou a ledem. Mráz totiž naruší tkáně a může tím zkomplikovat sešívání.

V kuchyni se můžete pořezat i o střepy, třísky a další ostré předměty, které se při hlubokém zranění nedoporučuje vytahovat, pokud nehrozí, že vypadnou. Fungují podobně jako škrtidlo a jejich vyjmutí by mohlo spustit masivní krvácení.

Vzkazy z kuchyně a cukrárny

Na výrobu karamelu, žloutkového krému nebo odpalovaného těsta zvolte dostatečně vysoký hrnec se širokým dnem a dlouhou vařečku, která vás ochrání před popáleninou.

Užitečné jsou (prodloužené) kuchyňské rukavice nebo chňapky, které zakryjí hřbet ruky i předloktí a zabrání popálení o troubu při vytahování plechů, pekáčů nebo zapékací mísy. Někteří pekaři si pořizují zesílené pekařské rukavice, pro řezníky se zase vyrábí speciální protipořezový rukávník.

Myslete na to, že kontakt vody a horkého oleje způsobí explozi, která rozprskne žhavý tuk do všech stran a může zasáhnout ruce, obličej nebo oči. Hořící tuk v hrnci proto nehaste vodou a stejně tak nikdy nevhazujte mraženou zeleninu do pánve s rozehřátým olejem.

Za spoustu řezných ran může nestabilní prkénko. Přitom ho stačí podložit navlhčenou utěrkou nebo bílými gumičkami ze zavařovaček.

Ostré nože vždy vracejte do pouzdra nebo organizéru!

Na horké pánve a plechy se používá jedině suchý ručník! Není nic horšího než se spálit přes mokrou utěrku.

Dávejte si pozor při umývání nožů a nástavců do mixéru. Velké množství čisticího prostředku vytvoří v umyvadle pěnu, přes kterou snadno přehlédnete ostří.

V kuchyni by se měla nosit uzavřená pevná obuv z materiálu, který nohy stabilizuje v různých terénech a zároveň chrání nárt i prsty před spadlým nožem nebo vařící omáčkou.

Nikdy nechytejte padající nůž! Ani rukama, ani nohama!

Buďte opatrní při smažení a obracení řízků pomocí vidličky. Maso z ní snadno sklouzne zpátky do rozžhaveného tuku a ten může způsobit popálení. Totéž se může stát i při přípravě smažáku.

Během pečení neotevírejte troubu (ani konvektomat!) příliš rychle nebo s obličejem v blízkosti dvířek. Horká pára, která se vyvalí ven, může popálit tváře, oči i dýchací cesty.

V kuchyni potřebujete ostrý nůž a respekt!

Záchranáři z Progress Rescue poskytují i školení a poradenství v oblasti první pomoci, ať už jde o chování v nebezpečných situacích, nebo o prevenci.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.