Kulinář Martina Maliny

22. května 2019
Foto: Oldřich Hrb
Martin Malina je v brněnském Lokále U Caipla teprve chvíli, ale hned naskočil na pozici šéfkuchaře. Během učení ho moc nebavilo vařit, než se dostal do opravdové kuchyně. Tam se vše otočilo.

Kdy jste se rozhodl, že budete kuchař? Táhne se to s vámi už od dětství?
Vyučil jsem se v oboru kuchař-číšník. Je to s podivem, ale o vaření jsem se začal zajímat asi až pět let po škole. Škola mě totiž tolik nebavila a nikdy mě moc nenaučila. Vše jsem musel pochytit sám postupem času. Jako učeň jsem dělal jenom přípravu a nikdy mě nikdo nepustil k opravdovému vaření. Začínal jsem proto pracovat jako barman a číšník, ale rád jsem občas zašel do kuchyně uvařit jídla, která si někdo objednal. A tehdy se to asi zlomilo. Přivoněl jsem si k práci v kuchyni a naštěstí mi to zůstalo až do dnes.

Co máte na české kuchyni nejraději?
Když neošidíte základy, tak je to ta nejlepší cesta k dobrému jídlu. Složitá není, stačí, když ji děláte poctivě.

Máte nějaký kuchařský vzor?
Inspiruji se u spousty kuchařů. Říct, kdo je můj vzor, je těžké. Mám ale i spoustu moderních kuchařek od českých i zahraničních šéfkuchařů. Každé dobré kreativní jídlo může být vzor.

Je to poprvé, co sestavujete vlastní degustační menu?
Degustační menu jsem sestavoval již dříve – vždycky k nějaké příležitosti jako je Valentýn, svatomartinská husa, Vánoce, zvěřina, Velikonoce…

O čem vaše menu bude?
Moje kulinářské menu bude o samozřejmě české kuchyni. Bude také o surovinách od místních dodavatelů. Začíná sezóna a to je jedna z věcí, kterou chceme v Lokálech reflektovat celý rok.

Co očekáváte od kulinářské akce?
Očekávám (doufám!) ve spokojenost našich věrných hostů, že je naše menu osloví a budou Lokál U Caipla navštěvovat i nadále a ocení práci všech zaměstnanců od kuchyně až po servis, který dělá Lokál Lokálem.

Kulinář je určený členům věrnostního programu Ambiente, kteří se projedli až do kulinářského klubu. Cílem je představit talentované kuchaře a dát jim možnost sestavit vlastní menu. To pak posoudí ti nejlepší food kritici – věrní hosté.www.nasup.ambi.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.