Kuřata + Karlín = Grils

19. prosince 2017
Foto: Honza Zima
Otevřený oheň, farmářská kuřata a lidé z Ambiente – to je nové bistro Grils. Najdete ho v Karlíně, hned za rohem Lokálu Hamburk.

Nabízí farmářská kuřata upravovaná výhradně na ohni. „Maso je z ohně lepší než trouby, kromě jiného má díky němu chuť umami,“ vysvětluje šéfkuchařka Markéta Libánská. Ohněm, popelem a kouřem voní i přílohy, omáčky a dezerty.

Kuřata do Grils dodává farma Rašovice Ladislava Martínka. „Rašovické kuře roste kolem 55 dní, a to se odráží na chuti i kvalitě,“ vysvětluje Dominika Flecková, manažerka Grils.

Ambiente si v případě Grils poprvé vyzkoušelo financování pomocí crowdfundingové kampaně na platformě Fundlift. „Chtěli jsme dát příležitost zaměstnancům, partnerům i hostům se finančně podílet na výsledcích Ambiente. A protože máme rádi nové věci, nabídka od Fundliftu nás oslovila,“ vysvětluje rozhodnutí financovat nový projekt prostřednictvím crowdfundingu Pavla Berglová, finanční ředitelka AMBI CZ. Finanční prostředky získané na Fundliftu Ambiente použilo k pořízení grilu, kuchyně a vybavení interiéru. Potřebných pět miliónů se vybralo během třiceti hodin.

Za návrhem interiéru stojí Tereza Froňková. Vycházela z památkově chráněného domu, původně hospodářského stavení, ve kterém se podnik nachází. Grilování kuřat jí evokovalo černou kuchyni, kterou podtrhla selskými židlemi a kamennou podlahou.

Jelikož podnik povedou sebevědomé, mladé ženy, odkazuje na to název bistra i vizuální styl. „Byla pro nás výzva prozkoumat, jestli může existovat design reprezentující ženy, aniž by byl omezující nebo holčičkovsky pitvořivý,“ vysvětluje Zuzana Najbrtová ze Studia Najbrt.

Jeho kolegyně Zuzana Najbrtová a Andrea Vacovská při tvorbě černého loga doplněného barevnými olejomalbami pracovaly stejně jako architektka s myšlenkou černé kuchyně a navíc s divokým dívčím temperamentem. „Černé logo a rastry jsou takový kuchyňský hardware a barevné paterny jsou živoucí duše Grils,“ dodává Zuzana Najbrtová.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.