Tibi krystaly můžete koupit přes internet, nebo se pro ně zastavte v Esce. „Každý den nám rostou nové a přebývají nám, takže se o ně rádi podělíme,“ nabízí Lukáš. Krystaly se živí cukrem, proto je k nastartování kvasného procesu potřeba přidat do vody cukr a sušené ovoce. „Nejlíp se nám osvědčily sušené fíky. Jejich chuť totiž nekonkuruje příchutím, které do limonád přidáváme,“ vysvětluje barista. A jak na věc?
Na 1 litr limonády potřebujete:
- 1 litr vody
- 65 g krystalového cukru
- 15 g sušených fíků (nebo 20 g jiného sušeného ovoce)
- 50 g Tibi krystalů
1. Všechny ingredience dejte do skleněné nebo plastové nádoby a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. „Krystaly v žádném případě nesmějí přijít do kontaktu s kovem, jinak přestanou kvasit,“ upozorňuje Lukáš Maroušek.
2. Za dva dny máte litr Tibi vody. Sceďte ji přes plastový cedník a po libosti ochuťte. „My do ní přidáváme třeba kousky řepy nebo slupky od jablek a skořici, a nechte několik hodin louhovat,“ nabízí barista dvě osvědčené varianty.
3. Hotovou limonádu dejte v uzavřené plastové lahvi do lednice a do 24 hodin spotřebujte.