Facebook

Jak se dělá kvašená limonáda?

1789
20. prosince 2015 Autor: Šárka Hamanová Foto: Honza Zima

Kvašená limonáda v Esce se vyrábí z Tibi krystalů, známých také jako vodní kefír nebo japonské mořské krystaly. Podrobný postup přípravy tohoto zdravím nadupaného nápoje jsme získali od baristy Lukáše Marouška

Tibi krystaly můžete koupit přes internet, nebo se pro ně zastavte v Esce. „Každý den nám rostou nové a přebývají nám, takže se o ně rádi podělíme,“ nabízí Lukáš. Krystaly se živí cukrem, proto je k nastartování kvasného procesu potřeba přidat do vody cukr a sušené ovoce. „Nejlíp se nám osvědčily sušené fíky. Jejich chuť totiž nekonkuruje příchutím, které do limonád přidáváme,“ vysvětluje barista. A jak na věc?

Na 1 litr limonády potřebujete:

  • 1 litr vody
  • 65 g krystalového cukru
  • 15 g sušených fíků (nebo 20 g jiného sušeného ovoce)
  • 50 g Tibi krystalů

1. Všechny ingredience dejte do skleněné nebo plastové nádoby a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. „Krystaly v žádném případě nesmějí přijít do kontaktu s kovem, jinak přestanou kvasit,“ upozorňuje Lukáš Maroušek.

2. Za dva dny máte litr Tibi vody. Sceďte ji přes plastový cedník a po libosti ochuťte. „My do ní přidáváme třeba kousky řepy nebo slupky od jablek a skořici, a nechte několik hodin louhovat,“ nabízí barista dvě osvědčené varianty.

3. Hotovou limonádu dejte v uzavřené plastové lahvi do lednice a do 24 hodin spotřebujte.

 

Kuchařina je poslání dělat lidi šťastnými

Načíst další článek...