Kyseláče na léto podle výčepní Terky Pospíšilové

31. května 2023
Foto: Jakub Zeman
Kyseláče jsou jasný letní hit. Díky ovocnému základu jsou totiž velmi osvěžující a příjemně pitelné. „My máme kyseláče na čepu po celý rok. Měníme je, ale v nabídce jsou každý den,“ říká generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová. A její favorité?

Malina z Obory

Obora 12° Philadelphia Sour Malina je výrazně ovocný sour ale s 25% podílem malin. Kvasný proces mají na starost kvasnice Philadephia, které se do něj přidávají. Lidé z pivovaru Obora, který stojí v Malšicích nedaleko Tábora, sklízejí vlastní obilí, chmel a často i ovoce. Pivo vaří za pomocí zelené energie, kterou vyrábějí z bioodpadu. Ve skleníku si pěstují dokonce i citrony na citronový kyseláč!

Bylinky a růžová sůl

Botanic Gose – tak nazvali v létajícím pivovaru Falkon 10° bylinný kyseláč s růžovou solí. Styl piva Gose pochází z Lipska, kde dřív nechávali nápoj kvasit spontánně, bez přidání kvasnic. Jeho typická slanost vycházela z přirozené salinity vody v goslarském regionu. Dnes se záměrně jemně dosoluje. Botanic od Falkonu navíc obohacuje chuť a aroma čerstvé máty, rozmarýnu a jalovce. I proto může někomu lehce připomínat gin.

Káva a borůvky

Oči i chuťové buňky vám rozzáří Zářivka z pivovaru Volt, který své produkty pojmenovává podle elektrikářských termínů. A protože to mají sládci z jabloneckého pivovaru blízko do Liberce, spojili v tomto případě síly s tamní pražírnou Nordbeans a Zářivku uvařili se studeným filtrem El Salvador, který voní po višních v čokoládě. K tomu se přidaly borůvkové tóny, a osvěžující 12° pivo bylo na světě.

Lesní ovoce od Antoše

Ovocný, lehký a v Pultu velice oblíbený je Very Merry Berry z pivovaru Antoš, dvanáctistupňový sour ale, který strávil nějaký čas s čerstvým lesním ovocem – ucítíte v něm hlavně arónii a borůvky. Už máte žízeň?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.