Letní zahrádky mají zelenou

10. května 2020
Foto: Aneta Vrkotová
Od pondělí mohou restaurace, hospody a kavárny provozovat letní zahrádky, které by jim měly pomoci oživit podnikání a připravit hosty na kompletní otevírání podniků. Spousta konceptů se raduje, pro některé je to však nesplnitelný cíl. Jak si s tím poradily restaurace Ambiente?

V následujících týdnech čeká gastronomii další vlna změn, a především bezpečnostních pravidel, na která si budou muset zvykat nejen podniky, ale taky hosté. Rozvolňování krizových opatření v restauracích začne už zítra, kdy se kromě výdejních okének otevřou i letní zahrádky a venkovní posezení v okolí podniků. A podmínky?

Odstup

Jako minimální bezpečnou vzdálenost ve venkovních prostorách určila vláda 1,5 metru. Povinný odstup, který má zabránit shlukování lidí, musí provozovatel zajistit ve frontách před vchodem nebo výdejovým okénkem a na toaletách. Ty budou zpřístupněny i uvnitř podniku. Rozestup mezi stoly znamená pro spoustu konceptů úpravu posezení, většinou pro méně lidí než dřív: „Kvůli nařízené vzdálenosti jsme velké stoly vyměnili za jedenáct stolků pro dva, takže se kapacita zahrádky snížila. Podstatné však je, že tak zvýšíme důvěru a komfort hostů,“ říká generální manažer Esky David Marek.

1,5 metru musí oddělovat stoly, ale taky návštěvníky zahrádky a kolemjdoucí, a to v případě, že se mezi venkovním prostorem a ulicí nenachází bariéra, která by obě strany chránila před přenosem nákazy. „Uprostřed naší zahrádky vede fronta do prodejny, a proto musí někdo z manažerů dohlížet na bezpečný rozestup mezi hosty na zahrádce a lidmi, co si k nám jdou nakoupit,“ uvádí David jednu z komplikací.

Méně stolů a víc jistoty nabídne hostům i další karlínský podnik: „Do naší části dvorku jsme umístili jen šest stolů a ke každému se posadí maximálně osm lidí. Lavice jsme navíc posunuli dál od vchodu tak, aby se přicházející drželi v dostatečné vzdálenosti od návštěvníků, kteří právě jedí,“ vysvětluje Ondřej Hollas, generální manažer někdejšího bistra Grils, ve kterém se v pondělí oficiálně zahájí provoz nejen zahrádky, ale taky nového podniku Bufet pod vedením bývalého kreativního šéfkuchaře Lokálů Petra Bendy.

S obsluhou i bez

Zatímco například Lokál U Bílé kuželky umožní venkovní sezení bez obsluhy, v jiných podnicích by měl servis podpořit plynulý provoz a zároveň omezit pohyb a kontakt hostů. „Některá jídla chceme vydávat okamžitě po zaplacení u výdejního stolku, ostatní objednávky zaneseme lidem až ke stolu, aby od něj zbytečně neodcházeli a nenarušovali bezpečnou zónu dalších zákazníků. Ze stejného důvodu chceme sami odklízet použité tácy s nádobím,“ vysvětluje Ondra částečně samoobslužný systém.

Snaha o co nejpohodlnější a nejbezpečnější službu ovlivňuje i menu restaurací: „Spousta hostů se k nám na zahrádku už těší, ale je jasné, že se u nás někteří nebudou chtít zdržovat tak dlouho jako dřív. Proto jsme na lístek zařadili jednoduchá jídla, která se rychle vydávají,“ konstatuje David.

View post on Instagram
 

Dezinfekce a transparence

Mezi body vládního nařízení se zdůrazňuje přísná hygiena. Roušky a rukavice zůstávají povinnou výbavou všech zaměstnanců, novinkou je pečlivá dezinfekce stolů a židlí – na zahrádce s obsluhou se nábytek a plochy, kterých se zákazníci dotýkají, musí očistit před příchodem nové skupiny hostů, u výdejového okénka proběhne dezinfekce každé dvě hodiny.

„Dezinfekční gel na ruce poskytujeme hostům hned u vstupu, od teď ho najdou i na každém stolku, stejně jako menu, které jsme zatavili do omyvatelné fólie. Chceme lidem ukázat, že to bereme vážně, a tak jsme určili jednoho člověka, který bude pouze dezinfikovat stoly. Druhý číšník bude roznášet jídlo, jiný sklízet ze stolů a další se bude starat o hosty,“ popisuje David rozdělování funkcí na place.

Odloženo na později

Některé podniky zahrádku nezprovozní vůbec, jiní si počkají až na 25. květen, kdy by se podle aktuálního stanoviska vlády měly zpřístupnit i vnitřní prostory restaurací. Do první skupiny patří cukrárna Myšák, Pasta Fresca, obě Brasileira nebo Lokál Hamburk, pro které je zahrádka vzhledem k poloze nereálná. Druhým případem je Lokál Nad Stromovkou, kde se kromě adresy, která znemožňuje striktně dodržet parametry znovuotevřených zahrádek, objevila další možná překážka – starosti obyvatel v těsné blízkosti podniku.

„Po schůzce s majiteli domu jsme se rozhodli otevřít zahrádku až za čtrnáct dní, do té doby zůstáváme u okénkového provozu. Vzájemná tolerance je pro nás důležitá. Chápeme, že v domě a okolí žijí starší lidé, kterým by příval hostů nemusel být v současné situaci příjemný,“ říká generální manažer Lokálu Nad Stromovkou Jiří Skall.

Spolupráce

Pro hosty u jednoho stolu neplatí žádná omezení, ani povinné nošení roušek – během konzumace jídla a pití si je můžou sundat, nasadit si je znovu musí při pohybu v zahrádce nebo při návštěvě toalety. Restaurace však hosty žádají o spolupráci. „Uděláme maximum pro to, aby se u nás lidé cítili dobře, ať už jde o kontrolu rozestupů, čistotu, nebo pravidelnou výměnu roušek u zaměstnanců, ale fungovat to může jedině ve spolupráci s hosty. Je třeba, aby respektovali nařízení stejně jako my. Věřím, že když k sobě budeme ohleduplní, situace už bude jen lepší a nebudeme riskovat, že se restaurace zase zavřou,“ dodává Ondřej Hollas.

Kde a kdy mají otevřeno?

Eska od 11. května obsluhuje zahrádku s kapacitou 20 míst, a to od pondělí do pátku od 8:00 do 19:00, v sobotu a v neděli od 9:00 do 19:00.

Bokovka otevře dvorek a pavlač, kde se bude víno rozlévat od pondělí do pátku od 17:00 do 01:00, v sobotu pak od 15:00 do 01:00.

Bufet (někdejší bistro Grils) připravuje obědy s sebou, které si hosté mohou sníst i na dvorku, a večer se promění na venkovní hospodu s posezením a možností dát si čepované pivo ze sousedního pivovaru Dva kohouti. Otevírací dobu zatím plánují od 11:00 do 21:00 nebo dle zájmu hostů.

Pivovar Dva kohouti instaluje na dvorek venkovní výčep, u kterého se bude pivo čepovat od pondělí do pátku od 15:00 do 24:00, v sobotu od 12:00 do 24:00 a v neděli od 12:00 do 22:00.

Lokál Dlouhááá udělal zahrádku z vnitrobloku, kde se běžně pořádají zabijačky, a nechá ji otevřenou do 20:00. Okénko zůstává v provozu do 22:00.

Lokál U Bílé kuželky nabídne jídla z výdejního okénka a možnost vychutnat si je u venkovních stolů.

Na zahrádku si hosté zajdou i do Lokálu U Zavadilů nebo do plzeňského Lokálu Pod Divadlem. Tomu město umožnilo rozšířit zábor a zvýšit tak počet míst k sezení venku.

Pivní terasu s jedinečným výhledem na Prahu otevře i Kuchyň, které se po různých jednáních povedlo nečekaně obnovit provoz. Teď se v Kuchyni uklízí, pivní terasa otevře v úterý 12. května.

Neapolskou pizzu a těstoviny si hosté užijí taky u venkovních stolků restaurace Pizza Nuova.

V Pastacaffé si hosté na zahrádce mohou zase objednat (nejen) oblíbené snídaňové speciality, a to každý všední den od 8:00 do 22:00 a o víkendech a svátcích od 9:00 do 22:00.

Pro Café Savoy je zahrádka novou zkušeností v reakci na aktuální situaci. Místo několika laviček se před restaurací objeví asi 20 míst k sezení, u kterých si hosté mohou posedět od 9:00 do 19:00.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.