Londýnské podniky očima šéfkuchařů Ambiente

25. ledna 2023
Foto: Jiří Horák
Tým kreativních šéfkuchařů Ambiente se rozjel poznávat současný Londýn, který tepe pod vlivem různých kuchyní a servíruje to, co právě zajímá světovou gastro scénu. Známe adresy, kde se vyplatí otestovat nejlépe celý jídelní lístek!

V Londýně to žije! Málokde se (kuchařům) nabízí taková příležitost dočerpat inspiraci, poučit své chuťové buňky a dozvědět se, kudy si gastronomie právě prošlapává cestu. „Obešli jsme spoustu odlišných konceptů, od těch nejsrozumitelnějších až po ty složitější, jako je SILO, kde se maximálně soustředí na udržitelnost. Většinu míst při tom spojovala podobná myšlenka, a to že etnická kuchyně se dá vařit z lokálních surovin kdekoli na světě,“ vypráví šéfkuchař František Skopec a dodává:

„Příkladem je mexická restaurace KOL, kde si nechávají dovážet z Mexika jen kukuřici a čokoládu. Ochutnali jsme tam jednoduchá, ale naprosto dokonalá jídla, například pomalu pečený karamelizovaný morek s chobotnicí a tacos nebo kukuřičný košíček s krabem, houbami enoki a omáčkou mole z pistácií. Lepší začátek výletu jsme si nemohli přát.“

View post on Instagram
 

Kam na snídani?

Pravá anglická snídaně se podává v Norman’s Cafe – bez rezervace a hraní si na vysokou gastronomii. Z kuchyně vám pošlou beans on toast (toust s fazolemi a sýrem Red Leicester), tu nejvíc obyčejnou porridge s marmeládou nebo šunku se sázenými vejci a hranolky. Napoprvé zkuste ham & cheese toastie a snídaňový set 1 – s kečupem Heinz a hrnkem anglického čaje.

View post on Instagram
 

Opak Norman’s Cafe – michelinskou snídani – zažijete v přízemí restaurace Hide, kam se budete chtít vrátit na perfektní vejce Benedikt a croque madame s lanýžem nebo na vymazlený brioškový francouzský toust s ovocem a zakysaným crème crue. Kávu a croissant s sebou si pak vyzvedněte kousek opodál, v jejich dalším podniku Hideaway.

View post on Instagram
 

Čas na oběd

Okolo poledne můžete prozkoumat menu à la carte v restauraci Lyle’s, kde se do jídel přidává notná dávka minimalismu a sofistikovanosti. Obsluha vám doporučí objednat si alespoň tři chody na osobu – za nás by to byl salát z čekanky, hrušky a ovčího sýra Spenwood, talíř grilovaných mušlí s omáčkou ze cideru a uzený úhoř s bramborovou kaší a slaninou z mangalice. Co tomu říkáte?

View post on Instagram
 

Na autentickou Indii se zastavte v rodinném podniku Tayyabs, který vám nabídne specifickou kuchyni oblasti Pandžáb. Připravte se na bohatě kořeněná jídla, vyberte si minimálně dvě položky (chtějte skopové!) – a nebojte se jíst rukama!

View post on Instagram
 


Západoafrická kuchyně je trendy! Neprobádané chutě šíří po Evropě uznávaní šéfkuchaři, jako například Ayo Adeyemi z restaurace Akoko, která aspiruje na michelinskou hvězdu a připomíná zážitek u stolu v Ikoyi. Několikachodový oběd za sympatickou cenu kombinuje britské suroviny s africkým kořením a kulturou západní Afriky – na menu hledejte tradiční pokrm jollof rice!

View post on Instagram
 

Kultovní večeře

Hlasitá hudba, černé zdi, ubrusy přichycené sešívačkou, intenzivní vůně koření… Podnik F.K.A.B.A.M. (Black Axe Mangal) působí, jako by se tu schylovalo k pořádnému mejdanu. Pětichodové menu (bez možnosti volby) však prozrazuje, že v kuchyni nevládne punk, ale svérázný talent šéfkuchaře Lee Tiernana, který dlouho vařil v St. John. Až dojíte smažený jablečný koláč, podívejte se na chefovu kuchařku.

View post on Instagram
 

O něco klidnější večer strávíte v Mangal 2, kde popularizují moderní tureckou kuchyni. Šestadvacetiletý chef Sertaç Dirik (vítěz OFM Awards Young Chef) se vrátil do rodinného podniku, aby mu pomohl znovu zabodovat – a povedlo se! Filosofii restaurace vám odvyprávějí plněné knedlíčky manti, tatarák s omáčkou ezme a smaženým bulgurem nebo různě plněné listy kapusty.

View post on Instagram
 

Famózní těstoviny dostanete v restauraci Bancone v Covent Garden. Zkuste si rezervovat místo na baru, abyste se mohli kochat pohledem na precizní umění kuchařů a těšit se na každý další chod. Vynechat byste neměli smaženou těstovinu s vyšlehanými tresčími jikrami a polentové hranolky s gorgonzolou, bucatini cacio e pepe nebo široké fazzoletti s vlašskými ořechy a konfitovaným žloutkem. P.S.: Ideální místo na rande!

View post on Instagram
 

Zapište si!

Fanoušci italské kuchyně a přístupu nose-to-tail zajásají v restauraci Manteca, dobrodruhy přiláká portugalské menu (a výtečná treska bacalhau à brás) v Lisboetě a kávovým puristům se bezpochyby zalíbí ve Watchhouse nebo v Omotesando koffee. Jaké (gastro)cíle máte na seznamu vy?

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.