Jednoduchý recept na mandlový croissant od Kalendů

21. dubna 2022
Foto: Honza Zima
Už jste se zakousli do mandlového croissantu od Kalendů? Je vláčný, pyšní se krásnou posypkou a získá si vás rafinovanou kombinací sladkého krému, křupavých oříšků a maldonské soli! Jak to celé vzniklo?

Mandlový croissant od Kalendů dobývá pražskou Náplavku! Jednoduchý recept na výjimečně dobrý kousek pečiva tam dorazil rovnou z Kodaně – šéfpekař Sláva Grigoryk si ho vypůjčil od kolegy Asgera Redsø Hansena z pekárny Andersen & Maillard, kde se definitivně zamiloval do pečení z kvasu a překládaného těsta.

„Croissant se plní a zároveň potírá bohatou vrstvou máslového krému, ve kterém se udrží hromada mandlových plátků. Díky tomu je zkrátka nezapomenutelný,“ usmívá se Maruška Čermáková, která si u Kalendů vyhrává se sladkým pečivem. „Receptura navíc představuje geniální způsob, jak zachránit starší croissanty. Máslová náplň a křupavé mandle jim vrátí vláčnost a přidají novou chuť i texturu.“ Dopřejte si!

View post on Instagram
 

Ingredience na 4 croissanty:

Na krém:

  • 225 g másla 
  • 225 g moučkového cukru
  • 13 g vanilkového cukru 
  • 450 g mandlové mouky 
  • 4 až 5 vajec (225 g)

Na posypání:

  • 40 g mandlových plátků
  • maldonská sůl
  • moučkový cukr

Postup:

1. Začněte přípravou náplně. Vyšlehejte máslo – nebojte se ho šlehat na vyšší obrátky třeba půl hodiny, až zbělá a získá konzistenci pěny.

2. Snižte výkon šlehače a přisypte moučkový i vanilkový cukr. Pozvolna zvyšujte rychlost balonové metly, ta totiž přivede do krému dostatek vzduchu. Máslo se však nesmí příliš zahřát, jinak se začne rozpouštět a nepojme do sebe tolik vzduchových bublinek.

3. Jakmile se cukr s máslem propojí, vyměňte nástavec za hnětací hák a vsypte mandlovou mouku. Směs nechte chvíli promíchávat, aby byla kompaktní.

4. Na závěr přidejte vejce a jemně zamíchejte (nešlehejte!) do hladké pasty.

5. Croissanty rozřízněte napůl a promažte krémem – dovnitř se má vejít asi 30 g.

6. Části pečiva přiklopte k sobě a potřete vršek croissantu. Na každý spotřebujte alespoň 20 g máslové náplně.

7. Croissant ozdobte mandlovými plátky. Jemně je vtlačte do krému tak, aby tvořily hustou řadu po celé délce pečiva.

8. Připravené „mandláky“ rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Croissanty hlídejte! Hnědnoucí mandle ohlásí konec pečení asi tak za 10 minut.

9. Hotový mandlový croissant posypte špetkou maldonské soli – zachytí se v mandlích a dodá posypce na křupavosti. A pocukrujte ho! Jemný moučkový cukr se bude rozplývat na jazyku spolu s vločkami soli.

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.

Přihlašujte se tady.

Tipy od pekařek:

V receptu se nejlépe uplatní den staré croissanty. Skladujte je v uzavřené krabičce, aby neoschly a trochu změkly – lépe se potom natírají. Z čerstvého croissantu se rády odlupují jednotlivé vrstvy těsta, tím spíš, když se pomažou krémem.

Vejce by měla mít pokojovou teplotu! Vychlazená by se totiž mohla v kontaktu s rozehřátým vyšlehaným máslem srazit a tím pokazit celou várku krému.

Připravte si náplň předem – uzavřená ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až týden. Zbylý krém můžete využít jako klasickou cukrářskou náplň frangipane, která tvoří součást různých moučníků, nejčastěji dortů a koláčů z křehkého nebo listového těsta. Milovníkům sladkého se bude zamlouvat tzv. bostockfrancouzský toust, který se maže právě mandlovým krémem a pak se zapéká.

Mandle zkuste nahradit ořechy! Na mouku se dají pomlít třeba pistácie nebo lískové oříšky. Někdy se mixují s trochou cukru a mouky, získají tak lepší moučkovou texturu.

Co se starším croissantem?

Na snídani a brunch vyzkoušejte bread pudding – tohle sladké jídlo se podobá žemlovce a obvykle se do něj krájejí francouzské briošky, stojí však za to vyměnit je za croissanty. Cukrář Dominique Ansel doporučuje verzi s rozinkami, pomerančovou kůrou a šťávou i různým kořením, ale také s oříšky, čokoládovými peckami a bobulovým ovocem.

Nesnězené croissanty zužitkujete i naslano, třeba do nákypu se šunkou, karamelizovanou cibulkou, čedarem a petrželkou anebo s rozmarýnem, pórkem, olivami a sýrem Gruyère. Croissantové pečivo je výborným základem pro jídla typu casserole nebo „francouzské lasagne“, například s houbami, špenátem a sýrem.

Chuť na pořádnou svačinu vyřeší rozpékané sendviče nebo proslulý croque monsieur! Někteří kuchaři udělají z croissantu exkluzivní chleba ve vajíčku s kvalitní hořčicí a opečenou slaninou nebo ho naservírují à la vejce Benedikt.

Ke kakau musíte zažít karamelové brittles aneb krekry z croissantů. Ty se rozkrájejí na tenké plátky, namočí do smetany s mlékem, cukrem a špetkou soli a vyskládají na plech, pocukrují se a upečou dozlatova.

V salátu příjemně překvapí croissantové krutony: kostičky croissantu zlehka promněte se lžící olivového oleje, půl lžičkou sušeného oregana a dvěma lžícemi parmezánu, s čerstvě mletým pepřem a trochou maldonské soli. Krutony rozprostřete na pečicí papír a pár minut pečte při 180 °C.

Zdroj: pekaři Ambiente

Nauč se řemeslo!

Zajímá tě pekařina a záhadnost těsta a kvasu? Podívej se na Zapoj se nebo se ozvi do restaurací s pekárnou, jako je Eska, Café Savoy a U Kalendů. Třeba se tam najde místo právě pro Tebe.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.