26. března 2018
Dnes, 26. března, bylo v Budapešti představeno nejnovější vydání gastronomického červeného průvodce Michelin „Main Cities of Europe 2018“. K největším změnám v seznamu patří vyřazení jedné hvězdy Michelin, jednoho hodnocení Bib Gourmand a pěti restaurací. Inspektoři naopak nově ocenili čtyři podniky.

Hvězdičku Michelin, která je mnoho let uznávána jako nejvyšší ocenění kulinářského umění a zároveň představuje největší sen majitelů restaurací, si v tomto roce udržely restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. To samé bohužel neplatí pro restauraci Alcron, která ale nadále zůstává mezi oceněnými restauracemi. Je třeba si uvědomit, že již samotná přítomnost v průvodci „Main Cities of Europe“ je pro majitele, kuchaře a veškerý personál velkým úspěchem.

Symbol Bib Gourmand, který označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, získaly restaurace Divinis, Bistrøt 104 (nově zařazena do letošního seznamu), Eska, Na Kopci, Sansho, Maso A Kobliha. Symbol si naopak neudržela restaurace SaSaZu.

V letošním průvodci „Main Cities of Europe“ bylo ohodnoceno celkem 33 českých restauračních zařízení. To je méně než v loňském roce, ale seznam zaznamenal významné změny a objevily se v něm čtyři nová zařízení. Kromě již zmiňovaného Bistrøt 104 se jedná rovněž o CottoCrudo, Café Savoy a Lokál Inn.

O tom, zda se podnik v průvodci vyskytne, rozhodují inspektoři Michelinu, kteří vytvářejí hodnocení a doporučení. Návštěvy inspektorů jsou vždy anonymní, což zajišťuje objektivitu hodnocení. Inspektor může odhalit svou totožnost teprve po zaplacení účtu. Zatímco michelinské hvězdy jsou restauracím přisuzovány kolektivně, o umístění podniku v průvodci může rozhodnout pouze jeden inspektor.

V průvodci „Main Cities of Europe“ jsou restauracím přiřazovány následující symboly:
— Hvězdy Michelin – za chuť pokrmů (od jedné do tří hvězd)
— Bib Gourmand – za kvalitu za dobrou cenu
— Příbory (lžička a vidlička) – za interiér, kvalitu obsluhy, atmosféru podniku (od jednoho do pěti kusů)

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Rozhodnutí o udělení nejprestižnějšího titulu musí podpořit společně až tři inspektoři Michelinu. Samostatným oceněním je Vznikající hvězda, která upozorňuje na vysoké šance k získání vyššího hodnocení během následujících let.

Letošní vydání průvodce „Main Cities of Europe“ popisuje více než 2 tisíce restaurací z 36 největších měst ve 20 evropských zemích: Rakousko (Vídeň, Salzburg), Belgie (Brusel, Antverpy), Česká republika (Praha), Dánsko (Kodaň, Aarhus), Finsko (Helsinky), Francie (Paříž, Lyon), Řecko (Atény), Španělsko (Madrid, Barcelona), Nizozemsko (Amsterdam, Rotterdam), Irsko (Dublin), Lucembursko (Lucemburk), Německo (Berlín, Hamburk, Mnichov), Norsko (Oslo), Polsko (Varšava, Krakov), Portugalsko (Lisabon), Švýcarsko (Bern, Ženeva, Curych), Švédsko (Stockholm, Göteborg, Malmö), Maďarsko (Budapešť), Velká Británie (Londýn, Birmingham, Edinburgh) a Itálie (Řím, Milán).

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.