Meruňková marmeláda

16. června 2016
Foto: Johana Pošová
Možná jste ji v Café Savoy už někdy labužnicky snídali. Nebo jste ji ochutnali v tamní variaci na Sachr. A protože právě začala sezona meruněk, ukážeme vám, jak si tuhle božskou záležitost připravit doma.

Co budete potřebovat?

  • půl kila meruněk
  • špetku soli
  • šťávu z poloviny citronu
  • muškátový oříšek
  • 100 g želírovacího cukru na zavařování (ten k zahuštění v poměru 2:1)
  • glukózový sirup či cukr, anebo dostupnější hroznový cukr
  • půlhodinku času

Meruňky rozpulte a odstraňte pecku. „Loupat je nemusíte, pod slupkou je nejvíc vitaminů,“ připomíná sous-chef ze Savoye. „Neloupané meruňky ale určitě pokrájejte, abyste v marmeládě neměli velké kusy slupky. U oloupaných to není nutné.“ Ovoce lehce poduste, stačí tak pět minut – záleží na tom, kolik vody pustí.

Zredukované meruňky osolte a vymačkejte na ně půlku citronu. Nechte pět až deset minut redukovat, protože sůl z ovoce vytáhne další vodu. „Hlídat musíte jedinou věc – aby se meruňky nepřipálily. Takže se raději moc nevzdalujte od sporáku a pravidelně míchejte,“ radí zástupce šéfkuchaře v Café Savoy.

Teď je na řadě želírovací cukr, glukóza či hroznový cukr a muškátový oříšek – stačí pár strouhnutí. Promíchejte a na mírném plameni povařte do změknutí, trvá to asi osm minut. Pak meruňky rozšťouchejte; v Savoyi to dělají klasickým domácím šťouchadlem na brambory.

„Ovoce můžete i rozmixovat, ale pak už to bude džem. V marmeládě mají být velké kusy ovoce,“ poznamenává kuchař.

Tip: Když meruňky v plné síle čerstvé zmrazíte – rozpůlené a vypeckované (klidně se slupkou) –, můžete si marmeládu uvařit kdykoli v roce. Mražené meruňky ale nasypte na studenou, nikoli rozehřátou pánev a ohřívejte je jen pomalu a postupně, protože pustí víc tekutiny než čerstvé ovoce.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.