Michelinští komisaři hodnotili 33 českých podniků. Ale jen dvěma dali hvězdu.

26. března 2018
Foto: Honza Zima
V La Degustation a Fieldu mohou slavit, naopak smutek zažívá Alcron. A rozruch vyvolal Bib Gourmand pro Bistrøt 104.

Hvězdičku Michelin si v tomto roce udržely restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. To samé bohužel neplatí pro restauraci Alcron.

Bib Gourmand, který označuje dobrou kvalitu za přijatelnou cenu, získaly restaurace Divinis, Eska, Na Kopci, Sansho, Maso A Kobliha. Novinkou je Bib Gourmad pro Bistrøt 104, což vyvolalo rozruch na gastronomické scéně – oceněný tým totiž už v restauraci nepracuje. Symbol si neudržela restaurace SaSaZu.

V letošním průvodci „Main Cities of Europe“ bylo ohodnoceno celkem 33 českých podniků. To je méně než loni, zato se v seznamu objevily čtyři nové restaurace. Kromě Bistrøtu 104 je to CottoCrudo, Café Savoy a Lokál U Bílé kuželky.

„Výsledek letošního hodnocení michelinských komisařů potvrzuje, že svět jídla a gastronomie je velmi dynamické prostředí, udržet se v něm mezi nejlepšími, je bez stálého zlepšování složité. Olda Sahajdák je v tomto ohledu vzorem pro řadu šéfkuchařů nejenom v Ambiente, velmi si ho za to vážím,“ zdůrazňuje Tomáš Karpíšek, spolumajitel restaurací Ambiente. „Mně osobně udělalo největší radost ocenění Lokálu na Malé straně. Petr Benda a Martin Filip (dříve La Degustation, pozn. red.) dokazují, že vařit zdánlivě obyčejnou českou kuchyni se dá dělat na skvělé úrovni,“ myslí si Tomáš.

O tom, zda se podnik v průvodci vyskytne, rozhodují inspektoři Michelinu, kteří vytvářejí hodnocení a doporučení. Návštěvy inspektorů jsou vždy anonymní, svou totožnost může komisař odhalit teprve po zaplacení účtu. Zatímco michelinské hvězdy jsou restauracím přisuzovány kolektivně, o umístění podniku v průvodci může rozhodnout pouze jeden inspektor.

Proč Praha nemá více ocenění v průvodci? „Jeden z důvodů vidím v nedostatku kvalitních lokálních surovin. Sehnat dobré české suroviny je velmi složité, a to podle mého soudu šéfkuchaři nejvíce podceňují. Je to drahé, časově náročné, ale bez opravdové spolupráce šéfkuchařů s farmáři se to nezlepší. Zemědělci a chovatelé potřebují, abychom u nich více nakupovali, komunikovali a umožnili jim vyrůst,“ uzavírá Tomáš Karpíšek.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.