Na michelinské jídlo v přezkáčích

25. února 2016
Jestli chcete spojit dovolenou na lyžích se špičkovou gastronomií, řekněte Alta Badia. Zní to jako zaklínadlo – a taky s ním dostanete přesně to, co si představujete.

V jihotyrolské oblasti severní Itálie totiž mají na dva tucty michelinských hvězd a stopy michelinských šéfkuchařů najdete i na lyžařských svazích. Až půjdete do místního turistického infocentra, ptejte se na Taste of Skiing – v příslušné brožurce máte všechno hezky pohromadě.

Projekt inicioval zřejmě nejslavnější šéfkuchař regionu, držitel dvou michelinských hvězdiček Norbert Niederkofler z restaurace St. Hubertus.

Vaří jen z toho, co dává okolní příroda – tedy z brambor, tuřínů, červené řepy… – a dělá všechno pro to, aby se špičková gastronomie z místních surovin dostala i mimo michelinské restaurace. Díky němu se jídla nejlepších zdejších šéfkuchařů podávají za přijatelnou cenu i v horských chatách, kam chodí obědvat lyžaři.

Tuhle sezonu to v Alta Badii pojali jako Sever proti Jihu a na prosincovém Ski safari, které celou akci otevírá, vybrali šéfkuchaře ze dvou oblasti, jež nemohou být rozdílnější – Jižní Tyrolsko a jižní Itálii. Čtrnáct mezinárodně uznávaných mistrů kuchyně připravilo delikatesy z místních ingrediencí a teď se podle jejich receptů vaří v osmi horských chatách.

Ladinská kuchyně

V Alta Badii žijí Ladinové, zapomenutý národ s vlastním jazykem, zvyklostmi a pochopitelně i kuchyní. K Ladinům se hlásí asi třicet tisíc lidí, kteří jsou doma hlavně v lyžařských oblastech Alta Badia, Val di Fassa a Val Gardena.

Alpští hospodáři a zemědělci tradičně obývali horská údolí. Právě díky relativní izolaci si dokázali udržet svébytnost, i když jsou obklopeni dvěma silnými národy – Němci a Italy. Jeden z programů Taste of Skiing je věnován právě jejich specifické kuchyni. Vařit ji budou od 13. do 20. března v chatě na Santa Croce. Mimo tento termín ochutnáte ladinskou kuchyni v restauraci Maso Runch.

Středomořské pokrmy jsou spárovány s jihotyrolskými víny, zatímco speciality z Jižního Tyrolska jsou naopak doplněny víny z jihu. „Rozdíl je v tom, že jsme všichni jižané,“ směje se Norbert Niederkofler.

Jeho menu se podává v chatě Col Alt. Objednat si můžete vinnou polévku s bylinkovými krutony a marinovaného potočního pstruha na bramborové bruschettě. Na terasu chaty Piz Arlara si zase můžete donést sýrový koláč s červenou řepou a mléčné selátko s ořechy podle receptu šestadvacetiletého Mattea Metullia, nejmladšího italského michelinského šéfkuchaře. Ke všem jídlům jsou napárována vína.

I na nich si dávají v Alta Badii záležet. Už tenhle čtvrtek 25. února (a potom 3. a 10. března) vám ve spřátelených chatách, ale i přímo na sjezdovkách, sommelieři nabídnou ochutnávku vín. Na internetu je toho o téhle letošní novince málo, tak bude nejlepší vyzkoušet to na vlastní kůži. Velká degustace jihoitalských a jihotyrolských vín, Wine Safari, se chystá na 20. března.

Alta Badia je jedním ze středisek, které patří ke slavnému lyžařském okruhu Sella Ronda kolem horského masivu Sella. Okruh prochází čtyřmi údolími: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa a Livinallongo a dá se projet díky navazujícím lanovkám. Cesta kolem masivu je značená v obou směrech a měří asi 26 kilometrů. Buď vyrazíte po směru hodinových ručiček po oranžové značce (náročnější sjezdovky), nebo se vydáte v protisměru po zelené trase.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.