Vousatí kuchaři a číšníci? Ano!

29. ledna 2018
Foto: Aneta Vrkotová
Vše, co jste chtěli o vousech a kuchařích a číšnících vědět, ale báli jste se zeptat.

Pod kontrolou. Těmito dvěma slovy by se dala shrnout podmínka, za jakých okolností mohou muži, kteří se rozhodli pro kariéru v gastronomii, nosit vousy. Shodli se na tom odborník přes vousy Jakub Provazník z Classic Barber Shopu, kreativní šéfkuchař Jan Všetečka a ombudsman hostů Ambiente Filip Trčka.

Podle nich se nemusíte vybírat mezi prací kuchaře nebo číšníka a plnovousem – tím spíš, že řadě mužů vyloženě sluší. Vousy některých zaměstnanců Ambiente mají dokonce své fankluby, protože dotyčným dodávají osobitý šarm. Jde tedy hlavně o to, jak se k porostu na své tváři postavíte.

Co na to odborníci?
„Když jsem pracoval v michelinských restauracích v Itálii, museli jsme se holit i dvakrát denně. Po návratu jsem si slíbil, že už to nikdy nebudu dělat,“ směje se Honza Všetečka. Jeho rozhodnutí je v souladu s aktuálním trendem: zatímco dřív museli být kuchaři a číšnici hladce oholeni, v poslední době letí uvolněný „bistro styl“. Potetovaní vousáči vás obslouží i v luxusních restauracích.

Nová doba: vousatý host i číšník
„Teď je to zkrátka cool, došlo k celkovému uvolnění. Nemusí se to líbit každému, ale jdeme s dobou. Když jsem se učil, bylo všechno hodně upjaté; to dnes už neplatí,“ konstatuje Filip Trčka. „Ale jsou vousy a vousy. Rozhodně hraje roli délka, a především upravenost. Například v Lokálu U Bílé kuželky pracuje výčepní, který má impozantní vous. Říkám tomu ,kratší ZZ Top‘. Skvěle se do toho podniku hodí.“

Ačkoliv ještě nedávno platilo, že čím delší vousy, tím lépe, dnes jsou in kratší bradky s upravenými konturami. „Po inspiraci kanadským nebo švédským dřevorubcem tu máme moderního městského gentlemana, který o sebe pečuje,“ zdůrazňuje Jakub Provazník, který se stará o vousy obsluhy a kuchařů v Myšákovi.

„Je nám jasné, že většina mužů potřebuje hlavně jednoduchou péči. Každopádně ale doporučuju šampon na vousy, který se postará také o pokožku ukrytou pod nimi. Ta totiž dostává hodně zabrat. Takové šampony mají dezinfekční účinky, takže aby se vousy po jejich použití nelámaly, naneste do nich speciální olej,“ radí Jakub Provazník.

Kde pořídíte přípravky na vousy?
Kromě Classic Barber Shopu se na šampony, oleje i vosky na vousy specializuje třeba Gentleman Store či Dr. Woody.

Večeře v Esce

Přijďte na večeři do Esky a dejte si degustaci. Pětichodové menu podle výběru šéfkuchaře vám postupně naservírují doprostřed stolu.Doporučujeme rezervaci.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.